Tulūza Andriaus Užkalnio akimis: atsipalaidavusi Prancūzija

Daugelis lietuvių iš Paryžiaus grįžta nusivylę: miestiečiai, sako, arogantiški, jų supratimas apie atvykėlius baisus, paryžiečiai angliškai kalbėti moka, bet nenori, ir apskritai Prancūzija – nejauki ir nedraugiška.

3 Šv.Sernino bazilika
3 Šv.Sernino bazilika
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis („Lietuvos rytas“)

2014-11-17 19:38, atnaujinta 2018-01-21 06:15

Labai daug tiesos, jei vieši tik Paryžiuje. Nuvažiavus toliau į pietus viskas priešingai – šilčiau, jaukiau ir gerokai draugiškiau. Tulūza – senovinio Oksitanijos regiono sostinė. Oksitanija – tai maždaug Pietų Prancūzija, tiek jums ir reikia žinoti. Maistas čia sodresnis negu šiaurėje, o vynas saldesnis ir tirštesnis, nes vynuogės gauna daugiau saulės.

Turtingame Tulūzos mieste – nuostabus, didelis senamiestis, šiltų spalvų molio plytos ir ramūs žmonės. Mažai kur 24 valandos gali būti tokios komfortiškos ir mielos.

1 Jakobinų bažnyčia (Les Jacobins)

Gotikos šedevras, kurio lubose skleidžiasi palmių šakos, o prašmatnūs vitražai kyla aukštyn kaip dangoraižiai. Kaip prancūzai sugebėjo taip statyti XIII amžiuje, kai mūsų Vilniuje net ožkų neganė? Palyginti su Jakobinų bažnyčia, Šv.Onos bažnyčia Vilniuje atrodo mažutė ir paprasta, kaip mano kaimo bažnyčia Pažėruose prie Garliavos.

2 „Airbus“ lėktuvų gamykla (www.airbus.com)

Viena iš dviejų didžiausių pasaulio lėktuvų gamyklų įsikūrusi Tulūzoje. Iš anksto užsisakius ir suderinus laiką galima apsilankyti gamykloje, kuri turi savo oro uostą su keleivių terminalu (nauji lėktuvai iš ten kasdien iškeliauja į visą pasaulį). Čia kaip ant delno Europos ekonominė galia.

3 Šv.Sernino bazilika (Basilique Saint-Sernin de Toulouse)

Pradėta statyti nežmoniškai seniai, prieš pusantro tūkstantmečio, ši didžiausia pasaulyje romaninio stiliaus bazilika buvo baigta 1180 metais ir yra lyg akmens luitas, dydžio sulig viena didžiųjų Lietuvos krepšinio arenų, numestas Tulūzos senamiestyje. Elegancijos čia jokios, tik brutali viduramžių didybė, lyg trinktelėjimas kumščiu. Anais laikais mylėti Dievą buvo mokoma griežtai.

4 Pietų Prancūzijos maistas

Nesirūpinkite, jei neužsisakėte konkretaus restorano vakarui, – bandykite laimę ir miesto centre jums vis tiek pasiseks. Regionas garsėja ypatingos kokybės Perigoro žąsų kepenėlių paštetu – foie gras. Per prievartą tukinamos žąsys (tai senovinės auginimo technologijos dalis) šiais laikais skamba žiauriai ir makabriškai. Tačiau tai Europos kulinarinis paveldas, kol jo dar neuždraudė. Antra vertus, niekas neapkaltins tų žąsų marinant badu.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.