Vašingtonas A. Užkalnio akimis: neamerikietiška Amerikos sostinė

Europiečiai dažnai žavisi JAV sostine (išskyrus tuos, kurie mano, kad sostinė yra Niujorkas, tačiau ir jiems patinka), nes sako, kad tai mažiausiai amerikietiškas šalies miestas, išskyrus galbūt dar Bostoną.

1 Baltieji rūmai<br>A.Užkalnio, „123rf.com“ ir „Wikimedia“ nuotr.
1 Baltieji rūmai<br>A.Užkalnio, „123rf.com“ ir „Wikimedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

2014-11-26 18:17, atnaujinta 2018-01-20 13:48

Tai tiesa: Vašingtone, kuriame įsikūrusi didžioji šalies federalinės valdžios dalis, kur gyvena prezidentas ir kur leidžiami įstatymai, architektūra labiau primena europietišką XIX amžiaus pompastiką – daug kolonų ir skulptūrų. Taip ano meto amerikiečiai, tik neseniai atsiplėšę nuo savo senosios tėvynės, įsivaizdavo solidumą ir valstybės autoritetą.

Vašingtonas šiandien toli gražu nėra amerikiečių svajonių miestas, nes simbolizuoja valdžią, o ne laisvę ir privačią iniciatyvą. Tačiau atvykėliams iš viso pasaulio būtent jis užvaldo protus – daugelyje šalių didžiausiu laimėjimu laikomas prezidento darbas, o čia, matote, yra turtingiausios pasaulio šalies prezidentas, tai kaip ir pasaulio viršininkas.

Gyvenimas Vašingtone brangus, tad daugelis valstybės tarnautojų keliauja į darbą iš miestelių Virdžinijos valstijoje. Vašingtonas patogus turistui be automobilio – viena nedaugelio vietų Amerikoje, kur visuomeninis transportas, ko gero, patogesnis už automobilio nuomą.

1. Baltieji rūmai

JAV prezidento rezidencija ir darbo vieta – nei įspūdingas, nei itin gražus pastatas, tačiau kaip visiems maga nusifotografuoti prie tvoros! Ne, aš nesu fotografavęsis prie Baltųjų rūmų (apskritai nesifotografuoju nei prie piramidžių, nei prie dangoraižių), bet jei tų nuotraukų neturėsite, giminės Lietuvoje jūsų nesupras. Todėl pirmyn.

Ekskursijos į vidų irgi būna, bet bilietų skaičius ribotas ir juos galima gauti tik tai pačiai dienai. Kantrieji laukia jau nuo trečios valandos ryto – devintą visi bilietai jau būna išdalyti.

2. Arlingtono nacionalinės kapinės (Arlington National Cemetery)

Paprastai kapinių lankyti nerekomenduoju (juo labiau kad ten visi jau mirę, tad nelabai linksma vieta), tačiau ši teritorija yra paminklas Amerikos misijai pasaulyje – beveik ketvirtis milijono JAV karių, žuvusių visame pasaulyje, čia ilsisi greta tokių XX amžiaus figūrų kaip prezidentas Johnas F.Kennedy.

3. Pentagonas

Milžiniškas JAV gynybos departamento (kažkada vadinto Karo departamentu) pastatas – didžiausias pasaulyje biuro statinys – iškilo per Antrąjį pasaulinį karą. Nuostabiai greitai, vos per porą metų. Anais laikais žmonės liežuviais daug nemaldavo. Kai prireikė daugiau vietos, pareigūnai principiniam sprendimui turėjo vos penketą dienų. Ne ką ilgiau truko Kongreso pritarimas ir apsisprendimas skirti pinigų. Ekskursijos po Pentagoną – darbo dienomis nuo 9 val. ryto. Trumpiausiai laukia tie, kurie atvyksta 8 val. 45 min. Jums reikės asmens tapatybę patvirtinančio dokumento.

4. Nacionalinis oro ir kosmoso muziejus (National Air and Space Museum)

Vašingtone yra ir nuostabi, vertybių perpildyta Nacionalinė dailės galerija, ir Gamtos istorijos muziejus, ir Amerikos istorijos muziejus, ir Holokausto muziejus – visi verti ne valandų, o ištisų dienų. Tačiau kai laiko nedaug, reikia rinktis širdimi: pagarbinkime Amerikos karinės galios simbolius ir prisiminkime Šaltąjį karą. Kur dar pamatysi natūralaus dydžio raketą „Pershing II“, kuriomis Amerika grasino Kremliui mano vaikystės laikais. Greta pastatyta rusiška raketa SS-20, kuri buvo Maskvos atsakymas imperialistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje