Pasaulio stebuklai: vieta, kur siekama nirvanos

Java – viena iš keturiolikos tūkstančių Indonezijos salų. Mūsų stebuklas – didžiausias senovinis paminklas pietų pusrutulyje. Milžiniška piramidės formos Budistų šventykla, vadinama stupa.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:25 AM

Borobuduras, didžiausia budistų stupa pasaulyje, buvo pastatytas 8-ame amžiuje. Jis sukurtas taip, kad norintiems padėtų pasiekti nirvaną. Šventyklą sudaro devyni aukštai. Kiekvienas iš jų yra kelias, kurį piligrimas pasirenka norėdamas suvokti tai, ko reikia nušvitimui pasiekti. Nuostabūs raižiniai tarsi pasakoja apie kiekvieną žingsnį kelyje į nušvitimą. Čia – mieganti Budos motina, princesė Maja. Kiti aukštai virš šio, pasakoja istoriją apie Sudaną – piligrimą, ieškantį tiesos.

Svarbiausias šventyklos akcentas – vienas iš daugybės Budos atvaizdų. Nuo viršaus matosi įstabus kraštovaizdis.

Nedaug kas pasikeitė per dvylika šimtmečių. Nušvitimas artėja. Tai pabrėžiama viršutinėje šventyklos platformoje išdėstytomis 72 varpo formos stupomis. Kiekvienoje iš šių stupų stovi Budos statula. Vos keletas žmonių yra pasiekę šį lygmenį kelyje į nušvitimą. Tik saujelė Budistų piligrimų lanko šią vietą savo dvasinės kelionės metu.

Šiandien Indonezija labiau musulmonų kraštas, taigi į didžiąją stupą paprastai plūsta turistai. Tačiau Borobuduro kelias į nušvitimą vis dar atneša ramybę tiems, kurie pasiryžę jo ieškoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.