Kuo atšiaurusis Helsinkis užbūrė Andrių Užkalnį?

Helsinkis yra mano pirmoji kelionių meilė: kažkada Suomija buvo pirmoji tikra užsienio šalis (tai yra ne buvusios Sovietų Sąjungos teritorija), kurią aplankiau per savo ilgą gyvenimą, ir paliko įspūdį visiems laikams.

Konferencijų salė „Finlandia Hall“.<br>„Wikimedia“ nuotr.
Konferencijų salė „Finlandia Hall“.<br>„Wikimedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis („Lietuvos rytas“)

2014-12-28 16:36, atnaujinta 2018-01-18 02:43

Helsinkį visi laiko pilku ir nuobodžiu miestu, už kurį net Talinas smagesnis. O man tai buvo pirmoji laisvojo pasaulio stotelė, todėl jį myliu ir keliauju ten iki šiol.

Gaila, nebėra tų sraigtasparnių, kurie skraidino į Suomijos sostinę iš Estijos sostinės per 15 minučių, – tai buvo stilingiausia kelionė mano gyvenime, prieš kurią blanksta net Japonijos greitieji traukiniai ir limuzinai Dubajuje. Iš Suomijos kilo Kalėdų Senelis, todėl paskutinė šių metų „24 valandų“ skiltis derės prie šventinės nuotaikos.

1 Konferencijų salė „Finlandia Hall“

Šis didžiulis konferencijų pastatas, iškilęs prie vandens 1971 metais pagal garsiausio visų laikų suomio architekto (ir visų laikų garsiausio Suomijos piliečio) Alvaro Aalto projektą, dabar atrodo kaip nežmoniškai didelis kultūros centras kur nors Lazdynuose. Šaltojo karo laikais čia vyko pasaulio likimą lėmę susitikimai, o 1975 metais pasirašytas Helsinkio baigiamasis aktas, ne itin reklamuotas Sovietų Sąjungoje, – nors jis patvirtino pokarines Europos sienas, Vakarai ir toliau nepripažino Baltijos šalių okupacijos.

2 Kavinė „Fazer“

Mes dažniausiai galvojame apie „Nokia“, kaip geriausiai žinomą (tegu ir merdintį) Suomijos prekės ženklą, tačiau pačioje Suomijoje „Fazer“ (tariama „fatcer“) yra mėgstamas šokoladas ir jis reiškia jiems daugiau negu mums „Pergalė“ ir „Rūta“ kartu sudėjus. Kavinėje ne tik kava ir šokoladas, bet ir nežmoniškai daug pyragaičių tiems, kurie negali be jų gyventi.

3 Viešbutis „Klaus K“, www.klauskhotel.com

Mieste nebeliko tikrai išskirtinio viešbučio, atgabento tiesiai iš baisių sapnų: jis buvo perdirbtas iš slaugos ligoninės, kur senukus suveždavo mirti ir kur keliautojus žavėjo erdvūs liftai, nes svečiai anksčiau iš čia būdavo išvežami kojomis į priekį ir ne į oro uostą, o į laidojimo biurą. Kažkada ten per klaidą užsisakiau kambarį ir skutau iš jo lauk.

Viešbutis „Klaus K“ primins, kad XX amžiuje Suomija pasaulyje tapo lydere dizaino ir ypač interjero srityje, – čia keistos erdvės, tekstūros, šviesos, spalvos plaukia viena per kitą ir džiugina: gyvensite lyg meno kūrinyje. Dvivietis kambarys – nuo 470 litų už parą.

4 Helsinkio „McDonald’s“

Žinau, kad šis greitojo maisto restoranas niekuo neišsiskiria iš kitų tos pačios bendrovės restoranų pasaulyje, tačiau tai yra ta vieta, kur Užkalnis (tai yra aš) suvalgė pirmąjį savo gyvenime mėsainį. Apsilankykite ir būtinai nusifotografuokite: čia kažkada iš kibirkšties įsiplieskė mano talento liepsna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.