Pasaulio stebuklai: Veličkos druskų kasyklos

Krokuva – vienas seniausių ir didžiausių Lenkijos miestų. Šis istorinis ir kosmopolitiškas miestas iškilo 4-ame amžiuje ir dabar jame gyvena apie 1,3 milijono žmonių. Įsikūręs šalia Vyslos upės, šis miestas buvo Lenkijos sostinė iki 1596-ųjų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 8:53 PM

Mūsų stebuklas yra visai netoli nuo Krokuvos centro.

Tai Palaimintosios Kunigundos šventykla – šventosios, saugančios Lenkijos kalnakasius. Ji pradėta statyti Veličkos druskos kasyklose dar 1896-aisiais. Kalnakasiai viską čia sukūrė iš druskos, įskaitant sienas, grindis, skulptūras ir sietynus.

Neįtikėtina, tačiau visos šios šventųjų figūros bei klasikinė architektūra aplink kalnakasių sukurta iš grynos druskos.

Net sietyną iš druskos kristalų sumodeliavo ne menininkas, tačiau patys kalnakasiai savo darbo vietoje tam, kad apšviestų šventuosius, kurie saugo juos pavojingame darbe po žeme.

Komercinė druskos kasyba Veličkoje sustojo prieš dešimt metų. Tačiau viena kasyklos dalis vis dar naudojama mineralogų. Norint ten patekti tenka apie valandą keliauti giliai po žeme.

327 metrų gylio kasykloje daugybė urvų ir tunelių, besitęsiančių daugiau nei 300 kilometrų. Druska ilgus amžius buvo vertingas produktas Lenkijos ekonomikai. Ją išgauti reikėjo didžiulių pastangų, tačiau kalnakasiai vis tiek rado laiko pasidžiaugti savo sukurtais įstabiais raižiniais ir skulptūromis.

Šie nepaprasti permatomi druskos kristalai atrodo lyg vertingi brangakmeniai, būtent tokie jie ir buvo Lenkijai. Pačiame pakilime druskos produkcija sudarė apie 30 procentų Lenkijos bendro vidaus produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.