Pasaulio stebuklai: laikui nepavaldus Panteonas

Roma – miestas, žinomas dėl savo didingos architektūros bei puikiai išsilaikiusių senovinių paminklų gausos. Pačiame šių nepaprastų architektūrinių lobių viduryje stovi geriausiai išsilaikiusi romėnų šventykla pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:01 PM

Panteonas buvo pastatytas antrame mūsų eros amžiuje, valdant imperatoriui Hadrianui. Žodis Panteonas reiškia „skirtas visiems dievams“. Šis statinys buvo sukurtas, siekiant paskelbti pasauliui, jog Romos galia neturi lygių.

Pirmasis dalykas, kurį pamatote pažvelgę į Panteoną, yra milžiniškas portikas trikampiu viršumi. Tai architektūrinis akcentas, pasiskolintas iš senovės Graikijos.

Kiekviena kolona yra iškalta iš vientiso akmens. Šie akmenys buvo atgabenti iš Šiaurės Afrikos, Egipto.

Panteono viduje matome romėnų išradimą. Milžiniškas kupolas su anga pačiame centre, vadinama didžiąja akimi, atverta į dangų. Kupolas pastatytas iš betono, tai labai tvirta ir nepaprastai sunki konstrukcija, sverianti apie penkis tūkstančius tonų.

Panteonui priklauso didžiausio nearmuoto betono kupolo rekordas architektūros istorijoje. Apatinės kupolo atramos laikomos aštuonių cilindrinių skliautų. Iš lauko galime matyti dideles plytų arkas, masyvias ir tvirtas, kurios perkelia kupolo svorį ant kiekvienoje pusėje esančių sienų.

Statinio aukštis iki akies yra toks pat, kaip ir pačios angos vidinis skersmuo – 43,3 metro. Taip viduje suformuojama tikslios kubo formos erdvė.

„Akis“ demonstruoja ne tik romėnų matematinius gebėjimus, bet ir nepaprastus inžinerinius įgūdžius – jie sukūrė kupolą be jo kertinio akmens, suteikdami galimybę šviesai ar lietui laisvai plūsti vidun.

Panteonas yra visų šiuolaikinių kupolų pirmtakas. Pasižvalgę visai čia pat Romoje ar bet kuriame didesniame vakarų mieste, nesunkiai pastebėsite jo įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.