Pasaulio stebuklai: Budos Danties šventykla

Daugiau nei du amžius Šri Lankos kalnuose esantis miestas – Kandis – buvo šioje saloje įsikūrusios nepriklausomos Budistų karalystės sostinė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:44 PM

Šri Lanka pasaulyje žinoma kaip šalis, kurioje nuo seno įsikūrė budistai, jie čia gyvavo jau nuo antrojo amžiaus prieš Kristų.

Mūsų stebuklas slepiasi Budos Danties šventykloje, pačioje Kandies miesto širdyje.

Šį objektą Šri Lankoje gyvenantys budistai, kurie sudaro didžiąją populiacijos daugumą, laiko tautos identiteto pagrindu.

Septyniolika ar net daugiau šimtmečių karalius, norėdamas įrodyti savo teisę valdyti, privalėjo turėti šį objektą. Jis keliavo po visą žemę iš sostinės į sostinę.

Mūsų stebuklas yra relikvija, kurioje laikomas vienas iš Budos dantų. Sakoma, jog maždaug 540 m. Pr. Kr. kremavus Budą, iš laidotuvių laužo buvo ištraukti keturi jo dantys. Trys iš jų iškeliavo į kitus pasaulius. O vienas buvo paliktas šiame. Ir nuo ketvirtojo mūsų eros amžiaus jis laikomas Šri Lankoje.

Dėžė, kurioje yra dantis, atrodo kaip varpo formos stupa. Ji inkrustuota brangakmeniais ir išpuošta perlais – karalių ir karalienių dovanomis. Iš viso viena kitos viduje yra septynios dėžės.

Septynios dėžės, kurių viduje aštuntas, ir pats svarbiausias – dantis. Aštuonetas budistų tikėjime yra nepaprastas skaičius. Taigi juo pažymėtas ir dantis – pagrindinė budistų relikvija pasaulyje. Žmonės iš tolimiausių kraštų atvyksta čia su dovanomis, norėdami pagarbinti Budą, tačiau pats dantis rodomas tik labai retomis progomis.

Keista, tačiau per amžius buvo net keletas bandymų sunaikinti dantį.

Priešai tikėjo, jog sunaikinus dantį, žlugtų ir Šri Lanka, kaip budistų kultūros centras. Visai neseniai, 1998 m., Tamilų Tigrai, tamilų tautinės mažumos atstovai Šri Lankoje, prie šventovės padėjo bombą. Šventykla buvo apgadinta, tačiau dantis liko nepaliestas.

Tamilų mažumai Šri Lankoje kovojant su budistų dauguma, dantis tapo efektyviu politiniu taikiniu. Gana ironiškas Budos, kovotojo už taiką ir prieš smurtą, relikvijos likimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.