Huakačinos oazė Peru – lyg nuostabus miražas viduryje dykumos

Ten, kur pasaulyje klimatas – vienas sausiausių, įsikūrusi oazė stebina ne vieną, ne tik ten nukeliavusį, bet ir išvydusį fantastiškas nuotraukas. Viduryje dykumos įsikūrusi Huakačinos (Huacachine) oazė daugeliui pirmą kartą ją išvydusių keliautojų atrodo lyg miražas – ir tai nestebina.

Huakačina yra įtraukta į kultūros paveldo sąrašą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Huakačina yra įtraukta į kultūros paveldo sąrašą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2015, 11:38 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:10 PM

Viduryje dykumos telkšo žydra lagūna, aplink jį auga palmės, kiti augalai. Tikima, kad čia apsilankę ir išsimaudę žmonės išgyja nuo įvairiausių ligų – vieta turi gydomųjų galių. Ši stebuklingo grožio vieta yra Peru, vos 4 kilometrai nuo šalies pietuose esančio Ikos (Ica) miesto. Iki Peru sostinės Limos – 300 kilometrų. Dykumos viduryje įsikūrusi oazė yra Ispanijos kolonijos miestas.

Atvykėlius čia pasitinka vietos gyventojai, kurių daugelis pragyvena iš smulkių verslų, siūlomų čia atvykstantiems turistams. Beveik visi jų susiję su tuo, ko čia tikrai niekada netrūksta – smėliu. Huakačinoje aplink lagūną nuolat gyvena beveik 100 gyventojų.

Ežeras viduryje smėlynų yra susiformavęs natūraliai. Bet apie šią oazę yra ir legenda. Pasakojama, kad jauna inkų princesė maudėsi vonioje, kai ją pamatė vienas medžiotojas. Šis ją pagrobė, už savęs palikdamas baseiną vandens. Kalbama, kad jos besiplaikstantis apsiaustas aplink vandenį suformavo smėlio kopas.

Miestelis buvo itin populiarus 1940-aisiais, kai turtingu Peru gyventojai čia būriais vykdavo norėdami išsimaudyti stebuklingoje lagūnoje – mat buvo tikima, kad jos vanduo turi gydomųjų galių.

Šiuo metu oazės gyventojai pragyvenimui užsidirba sutikdami svečius, juos lydėdami į smėlio kopų viršūnes, rodydami nepamirštamos saulėlydžius virs auksinio nesibaigiančio smėlio. Atvykėliai gali pasilinksminti čiuožinėdami smėlio lentomis nuo kopų arba po jas važinėdami keturračiais.

Bijoti, kad nuvykę į šią oazę viduryje smėlynų liksite vieni su keliais gurkšniais vandens, neverta – miestelis įsikūręs vos už 4 kilometrų nuo Ikos miesto. Svečius čia pasitinka įvairiausios parduotuvėlės, kaimiški viešbučiai ir net miestelio biblioteka. Kadangi vietos gyventojai kasa šulinius, be to, dykumoje vanduo garuoja kur kas greičiau, lagūnoje vanduo senka. Per pastaruosius kelerius metus vandens lygis čia pastebimai nuseko. Siekiant išlaikyti šią nuostabią vietą ir pagelbėti gyventojams, vanduo į ežerą net buvo pumpuojamas iš Ikos miesto.

Huakačina yra įtraukta į kultūros paveldo sąrašą. Tikimasi, kad šį rami ir fantastiška vieta niekada iš tiesų netaps dykumos miražu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.