Svajonių šalis JAV: ką derėtų aplankyti?

Svajonių šalimi tituluojama Amerika keliautojams gali pasiūlyti daug: nuo kvapą gniaužiančių gamtovaizdžių iki keistų kultūros reiškinių, atsiradusių dėl multikultūralizmo politikos.

JAV Mergelių salos turistus žavi tropine šiluma ir itin gražiu peizažu.<br>ViDA Press nuotr.
JAV Mergelių salos turistus žavi tropine šiluma ir itin gražiu peizažu.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2015, 9:57 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:17 AM

Visai neseniai pasklido gandas, kad pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ pradės skrydžius tarp Europos ir JAV, o kelionės bilietas kainuos nuo 14 eurų. Tiesa, tokios kalbos dėl kainų – laužtos iš piršto.

Vis dėlto verta prisiminti, kad JAV jau seniai ranka pasiekiama net studentams. Kasmet dalis lietuvių studentų išvyksta už Atlanto dirbti sezoninių darbų. Paprastai, baigę darbo periodą, studentai pakeliauja po JAV savaitę ar net ilgiau.

Ką jie išvysta Amerikoje?

Pateikiame jums aštuonis patraukliausius turistų traukos objektus:

1. Aukso vartų tiltas 

Tai kabamasis tiltas Kalifornijoje, nutiestas per Aukso vartų sąsiaurį. 2,7 kilometro ilgio tiltas jau tapo ikoniniu San Francisko vaizdu. Jis dažnai vaizduojamas kino filmuose, kompiuteriniuose žaidimuose, literatūroje.

Tiesa, tiltas liūdnai pagarsėjęs kaip itin dažnai pasirenkama vieta savižudybėms. Teigiama, jog nuo jo tilto jau yra nušokę per 1000 savižudžių.

2. Didysis Kanjonas

Tai spalvingas stačių šlaitų tarpeklis Arizonos valstijoje, kurį per 6 milijonus metų suformavo Kolorado upė. Beveik visas Didysis Kanjonas priklauso Didžiojo Kanjono nacionalinio parko teritorijai, kuri yra įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Kadaise tarpeklyje indėnai buvo įkūrę savo gyvenvietes.

Kanjono gylis siekia iki 1800 metrų, plotis vietomis iki 30 kilometrų, ilgis kaip nuo Vilniaus iki Nidos ir dar truputis. Kanjono ilgis – daugiau nei 400 kilometrų.

3. Havajai

Žemės rojumi įvardijamą 8 salų Havajų salyną sudaro Kauajį, Niihau, Oahus, Molokajų, Maujį, Lanajį, Kahulavę, Havajai (Didžioji sala).

Visi pirmą kartą atskridę į Honolulu traukia į pietrytinę Vaikiki pakrantę, nes ten gyvenimas virte verda. Tačiau nuvykę atokiau nuo Vaikiki pamatysite tikruosius Havajus – tropikų miškais apaugusius vulkaninės kilmės kalnus, žaliuojančius slėnius ir šen bei ten pasirodančią vaivorykštę. Jų čia gali pamatyti kiekvieną mielą dieną. Nebūtinai po vieną – kartais ir po kelias tuo pačiu metu.

4. Jungtinių Valstijų Kapitolijus

Tai Jungtinių Valstijų Kongreso – susirinkimų vieta. Pastatas yra JAV sostinėje Vašingtone, ant Kapitolijaus kalvos, geografiniame miesto centre. Istoriškai rytinis pastato fasadas buvo skirtas atvykstantiems aukštus postus užimantiems pareigūnams ir kitiems svečiams.

Po to, kai Džordžas Vašingtonas 1793 m. rugsėjo 18 d. padėjo kertinį akmenį, darbai stūmėsi į priekį pamažu. Kapitolijus vis dar neturėjo kupolo, kai per 1812-ųjų karą Vašingtoną užpuolė britai. Pastatas buvo padegtas ir smarkiai nukentėjo. Tik po trijų metų Benjaminas Henry Latrobe'as gavo progą atstatyti Kapitolijų. 

5. Taho ežeras

Tai – didelis gėlo vandens ežeras tarp Kalifornijos ir Nevados valstijų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ežeras telkšo 1897 m aukštyje virš jūros lygio, o jo gylis siekia pusę kilometro.

Taho ežeras – tai 26-as didžiausias ežeras pasaulyje pagal tūrį.

Ežeras susiformavo prieš maždaug 2 mln. metų. Taho garsus vandens skaidrumu ir nuostabia panorama – iš visų pusių ežerą supa kalnai.

6. Laisvės statula

47 metrų aukščio statula – laisvės simbolis visiems amerikiečiams ir imigrantams. Tuščiavidurėje statuloje yra įrengti įvijai laiptai. Nuo pat pradžių buvo norima, kad žmonės galėtų pakilti šiais laiptais į viršų ir patekti į apžvalgos aikštelę, esančią statulos karūnoje.

Laisvės statula buvo sumanyta dar 1865 metais. Ją Jungtinės Valstijos gavo kaip dovaną nuo Prancūzijos. Statula skirta galutiniam vergovės panaikinimui ir nepriklausomybės šimtmečiui pažymėti.

Statulos dalys buvo pagamintos Prancūzijoje, tuomet plukdomos į Niujorką ir ten surinktos. Ši statula turėjo būti didis laisvės simbolis, tačiau nuo pat pirmos dienos ją lydėjo prieštaravimai. Feministės protestavo, kad jei Laisvė yra moteris, kodėl tuomet moterys Amerikoje turi tiek mažai teisių?

Kai statula 1886 metų spalį galiausiai buvo atidengta, ji tapo naujojo pasaulio simboliu žmonėms, jaučiantiems priespaudą ir skurdą Europoje.

7. JAV Mergelių salos

Tai vulkaninės kilmės Mergelių salyno dalis Karibų jūroje. Šias salas JAV nusipirko iš Pirmojo pasaulinio karo metu, baiminantis, kad vokiečiai gali panaudoti salas kaip povandeninių laivų bazę. 

Mergelių salos turistus žavi tropine šiluma ir itin gražiu peizažu: salose daug žalumos, o vandens žydrynė horizonte susilieja su dangumi.

Apsilankę mergelių salose, būtinai paragaukite čia augančių šviežių vaisių: mangų, papajų ir kitų egzotiškų vaisių, kurie net neturi lietuviško pavadinimo. 

8. Braiso kanjonas

Šis kanjonas – tai daugybė arklio pasagos pavidalo amfiteatrų, gamtos išskobtų uolose, pietų Jutoje. Kvapą užimančių uolų formas per daugybę metų išgraužė vanduo, ledas ir sniegas.   Uolienų mineralų erozija nuspalvino uolas įvairiomis spalvomis, jos itin ryškios ir keičiasi dieną: raudona ir geltona atsiranda dėl oksidavusios geležies, mėlyna ir violetinė – dėl mangano oksido.  

Kanjonas pavadintas vietos genties indėnų kalbos žodžiu, reiškiančiu „raudonos uolos, stovinčios lyg žmogus dubens formos kanjone“. Tačiau visas uolų regionas yra pavadintas keliautojo Ebeneserio Bryce'o vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.