Kelionių gidas: ką pamatyti Fuerteventuroje?

Atlanto vandenyne esanti Ispanijos sala Fuerteventura tobula vieta ištroškusiems saulės – net sausio mėnesį vidutinė temperatūra siekia 18 laipsnių šilumos. Nors ši sala nedidelė, ją verta aplankyti, nes pamatyti joje tikrai yra ką.

Fuerteventura.<br>ViDA Press nuotr.
Fuerteventura.<br>ViDA Press nuotr.
Fuerteventura.<br>ViDA Press nuotr.
Fuerteventura.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 10:24 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:17 AM

Druskos muziejus

Muziejus įsteigtas senoje druskos gamykloje, Antigvos mieste. Muziejaus svečiams suteikiama proga savo akimis pamatyti, kaip senovėje buvo gaminama druska. Ilgainiui gaminant druską susiformavo savitos tradicijos ir papročiai, su kuriais taip pat galima susipažinti muziejuje.

Cueva del Llano urvas

Tai įspūdingu savo dydžiu pribloškiantis, prieš kelis milijonus metų išsiveržusio ugnikalnio suformuotas, požeminis darinys. Urvą sudaro dvi atšakos, viena kurių yra 500 m ilgio, o kita – 200 m. Kai kuriose vietose urvo plotis siekia 12 m., aukštis – 5 m.

Tindaya kalnas

Jį vietiniai gyventojai laiko šventa vieta. XX a. pabaigoje beveik pačioje kalno viršūnėje buvo atrasta daugiau kaip 100 paslaptingų žmogaus pėdos formos raižinių. Kalbama, jog tai dievybių pėdsakai. Šalia kalno yra to paties vardo kaimelis, kur galima paragauti ožkų pieno sūrio ir kitų tradicinių patiekalų.

Jandia parkas

Parkas užima beveik visą pietinę Fuerteventuros salos dalį, plytėdamas daugiau kaip 2600 hektarų plote. Šiame gamtos kampelyje stūkso aukščiausia salos viršukalnė – La Zarza (807 m). Niokojančios žmogaus rankos nepaliestoje aplinkoje glaudžiasi daug saugomų paukščių, driežų ir vabzdžių rūšių.

Corralejo miestas

Ši gyvenvietė išsiskiria tradicine Kanarų salų architektūra. Čia draudžiama statyti naujus pastatus (išimtis buvo pritaikyta tik dviems viešbučiams), todėl visos parduotuvės, barai, restoranai ir viešbučiai įsikūrę senuosiuose statiniuose. Carralejo garsėja balto smėlio paplūdimiais, kurie driekiasi pačiame miesto centre. Netoli nuo miesto plyti įspūdingos smėlio kopos, valdžios paskelbtos saugoma teritorija. Corralejo turistams siūlomas ypač platus paslaugų spektras: nardymas, tenisas, plaukiojimas vandens motociklais ir laivais su stikliniu dugnu, visureigių safaris, kelionės kalnų dviračiais ir motociklais bei daugelis kitų.

Tetiras

Tai mažas gražus ispaniškas kaimelis, kuriame rasite vietinę duonos kepyklėlę, 1880 m. pastatytą Santo Domingo de Guzman bažnyčią ir keletą kitų mielų atradimų. Keturis kartus per metus čia rengiamos amatininkų mugės (antrąjį kovo, birželio, rugsėjo ir gruodžio sekmadienį).

Zoologijos ir botanikos sodas

Oazės zoologijos sodas, esantis Fuerteventuros pietuose, La Lajita, užima 780,000 kv. m. plotą. Jame išvysite daugiau nei du šimtus paukščių rūšių, begemotus, žirafas, beždžiones, laukines ožkas bei kitus gyvūnus, atvežtus iš įvairių pasaulio regionų.

Čia rengiami specialūs jūrų liūtų, papūgų, roplių ir plėšriųjų paukščių pasirodymai. Zoologijos sodui priklauso ir botanikos sodas, kuriame grožėsitės egzotiniais augalais, palmėmis, kaktusų įvairove. Viena įdomesnių pramogų – kupranugarių safaris. Lankytojai vienoje vietoje gali pamatyti daugybę šių ištvermingų bei tingių gyvūnų ant kurių įmanoma pajodinėti.

Baku vandens parkas

Vandens parkas, esantis šiaurinėje salos dalyje, yra viena iš patraukliausių pramogų saloje. Tai vienintelis vandens parkas Fuerteventuroje, užimantis net 160,000 kv. m. plotą. Jame įrengta daugybė suaugusiems ir vaikams pritaikytų vandens atrakcionų: nusileidimo kalneliai, bangų baseinas, burbulinė vonia. Taip pat veikia kėglinė, mini golfas, restoranas bei suvenyrų parduotuvė.

La Alcogida muziejus

Muziejus įkurtas link šiaurės nuo centrinės Fuerteventuros dalies, netoli Tefia kaimo. Šį muziejų sudaro septyni XVI-XVII amžiaus tradicinės architektūros namai, kuriuose įrengtos amatų dirbtuvės bei ekspozicijos, lankytojus supažindinančios su Fuerteventuros gyventojų buitimi, tradicijomis, papročiais, žaidimais. Eksponuojami drabužiai, žemės ūkio padargai, staklės.

Betancuria miestas

Vaizdingame slėnyje, šalia XVI amžiuje išdžiuvusio upelio, išsidėsčiusi buvusi Fuerteventuros sostinė, kurią įkūrė normanų užkariautojas Jeanas de Bethencourtas  1405 metais. Jo garbei pavadintas miestelis. Priežastis, kodėl pasirinkta ši vieta – piratų atakos. Nepaisant to, 1593 m. piratas Jabanas įsiveržė į kaimą ir jį sunaikino. Iki pat XIX amžiaus Betancuria buvo pagrindinis miestas centrinėje salos dalyje.

Sostine miestas buvo gana ilgą laiką, tačiau trūkstant ariamos žemės, vietiniai žmonės pradėjo kraustytis į kitus salos regionus. Miestelyje yra keletas svarbių religinių pastatų: Šv. Mergelės Marijos bažnyčia bei vienuolynas, pastatytas 1416 metais, taip pat veikia keli muziejai.

El Cotillo

Tai nedidelis žvejų kaimelis, esantis šiaurės vakarinėje Fuerteventuros dalyje. Ramus ir žavus kaimelis – banglentininkų ir burlentininkų meka, kuriuos vilioja didelės bangos ir vėjas. Jame taip pat įsikūrę keletas geriausių salos restoranų.

Šalia miestelio centro, į pietus nuo uosto, yra Fortaleza del Toston – apvalios formos fortas, pastatytas 1790 metų pabaigoje. Jo paskirtis buvo apsisaugoti nuo piratų invazijos. Gražiausia kaimelio dalis – senasis uostas, kuriame kiekvienas turistas ras sau patinkantį barą ar restoraną.

Puerto Del Rosario miestas

Nuo 1860 metų Puerto Del Rosario yra Fuerteventuros sostinė, esanti vos 6 km atstumu nuo oro uosto. Joje gyvena virš 20 tūkstančių gyventojų. Seniausia ir, turbūt, patraukliausia miesto dalis – uosto teritorija. Ji žavi jaukiomis senomis gatvelėmis bei Kanarų salų architektūros stiliaus namais. Mieste yra keletas vertų dėmesio muziejų, bažnyčių. Veikia barai ir restoranai, siūlantys paragauti tradicinių salos patiekalų.

Morro Jable kurortas

Kažkada tai buvo mažas žvejų kaimelis, kuriame gyveno apie 200 gyventojų. Šiuo metu tai vienas didžiausių Fuerteventuros kurortų, viliojantis puikiais auksiniais paplūdimiais ir mėlyna jūra. Kai kurie šioje salos dalyje esantys paplūdimiai yra ilgiausi ir gražiausi Kanarų salose. Nepaisant turizmo pramonės, miestelis sugebėjo išlaikyti pirminį žavesį. Puikus to pavyzdys – miesto vakarinėje dalyje esantis gražus uostas, kuris iki šiol naudojamas žvejų ir buriuotojų. Norintiems pasivaikščioti ir tuo pačiu pabėgti nuo šurmulio – ši vieta kaip tik.

Caleta de Fuste

Tai vienas iš pagrindinių turistinių miestų Fuerteventura saloje. Pagal centrinę miesto gatvę išsidėstę daugybė parduotuvių, restoranų ir barų. Mieste yra golfo aikštynas, taip pat galite išbandyti daugelį vandens pramogų – nardymą, vandens motociklus, keliones laivu ir net ištirti jūros gelmes povandeniniu laivu. Naktimis mieste atviri įvairaus stiliaus barai, pradedant gyvos muzikos ir baigiant karaoke.

Antigva

Antigva yra viena iš seniausių salos gyvenviečių. Verta dėmesio miestelio bažnyčia Cruz de los Caldos, savo grožiu Antigva puošianti jau nuo XVIII a. Restauruotame vėjo malūne įrengtas kultūros centras, veikia nedidelis muziejus ir pardavinėjami vietinių menininkų darbai.

Pajaros

Šioje gyvenvietėje yra XVII a. bažnyčia su neįprasta puošyba virš įėjimo. Manoma, kad šie gyvačių ir keistų žvėrių motyvai atsiradę dėl actekų meno įtakos. Viduje yra dvi simetriškos šoninės navos su skulptūromis – vienoje stovi spindinti balta, sidabru papuošta Madona su kūdikiu, kitoje – juoda Virgen de los Dolores statula.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.