Kelionių gidas: ką pamatyti Sardinijoje?

Sardinija – antra pagal dydį Italijai priklausanti sala Viduržemio jūroje, kurioje dvigubai mažiau gyventojų nei Lietuvoje. Sala pasižymi giliomis kultūrinėmis tradicijomis, kurios gerokai skiriasi nuo „kontinentinės“ Italijos, jos gyventojai savęs net nelinkę vadinti italais, o mažesniuose miesteliuose italų kalbą išgirsti – retas dalykas. Sardinija traukia pirmiausiai įspūdinga gamta: beveik 2000 kilometrų ilgio pakrante, mažomis salelėmis palei krantą, miškingais kalnais, kriokliais ir ežerais.

Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Sardinija.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 6:45 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:53 AM

O ką dar galima pamatyti šioje šalyje?

Kaljario miestas

Sardinijos sostinė yra labai graži ir spalvinga. Pažintį su miestu reikėtų pradėti aukštutiniame Kastelo rajone – Kaljario senamiestyje: Šv.Remigijaus (pakilimas iš Piazza Costituzione aikštės) ir Šv. Katerinos (Via Bastione Santa Caterina) bastionai, Šv. Marijos Katedra, Šv.Pankracijaus bokštas (Piazza Indipendenza,) Šv. Kryžiaus Bazilika (Piazza Santa Croce), Dramblio bokštas (Torre dell“Elefante – įėjimas nuo San Giuseppe bažnyčios, nuo kurio atsiveria nuostabūs miesto ir apylinkių vaizdai). Beveik visi architektūriniai paminklai yra susitelkę šiame rajone.

Poetto paplūdimys

Tai 8 km besidriekiantis miesto paplūdimys su baltut baltutėliu smėliu.

Villasimius

Jis yra įsikūręs pietvakarinėje Sardinijos pakrantės dalyje, 35 km nuo Kaljario miesto ir yra laikomas vienu iš žymiausių ir švariausių Viduržemio jūros kurortų. Įsikūręs nuostabioje vietoje, jis garsėja savo ilgais smėlio paplūdimiais ir įstabiu kraštovaizdžiu, kuriame susilieja jūra, kalnai, upeliai ir slėniai.

Natūrali aplinka bus svarbiausias jūsų atostogų aspektas. Villasimius įsikūręs valstybės saugomoje ir prižiūrimoje teritorijoje. Taip pat Sardinija ir Villasimius garsėja savo istorija ir tradicijomis, religinėmis ir folkloro šventėmis bei archeologinėmis įžymybėmis. Pakrantėse vis dar galima pamatyti tipiškus gynybinius bokštus, pastatytus ginti salą.

Villasimius – Dorgali (Cala Gonone)

Tai yra nuostabus maršrutas važiuojant per žmogaus nepaliestą gamtą, kalnus ir visada esant netoli nuo jūros. Kadangi Dorgali miestelis yra labai kalnuotoje vietovėje, daugelis lankomų objektų yra aukštai kalnuose arba prie jūros automobiliu neįvažiuojamose vietovėse, siūlome puikią visų turistų mėgstamą ekskursiją. Gola Gorropu – dažnai įvardijamas kaip Europos Grand Canyon – vienas iš didžiausių Europos kanjonų, kurio ilgis yra 10,5 km. Čia pamatysite nuostabią kalnų gamtą, kalnų tarpeklius, upelius, urvus, daubas ir t.t. Galite išvysti ir tokių gyvūnų kaip kiaunės ir auksiniai ereliai. Ekskursija vykdoma visureigiais ir pėsčiomis einama tik 45 – 50 min.

Jei nesate kalnų mylėtojai, siūlome ekskursiją guminėmis valtimis arba kateriais iš Cala Gonone uosto į nuostabaus grožio įlankas ir grotas (kai kurios iš šių įlankų pasiekiamos tik vandeniu): Cala Biriola, Piscine di Venere, Cala Mariolu ir Cala Luna. Tokia ekskursija truks apytiksliai nuo 10:00 iki 17:30, o jei norėsite aplankyti tik Cala Luna įlanką, išvykimai vykdomi nuo 09:00 val. kiekvieną valandą iki 17:00 h. Tokių nedidelių kruizų kainos svyruoja nuo 19 iki 30 EUR asmeniui.

Porto Cervo

Važiuodami link Porto Cervo matysite daug nuostabių vaizdų, bet vienas iš gražiausių – nedidelės salos (Isola di Tavolara ir Isola di Molara) geriausiai matomos iš Punta Don Diego vietovės.

Tolėliau turtingiausios Sardinijos pakrantės – Smaragdinio kranto (Costa Smeralda), kurio centras ir yra Porto Cervo, pasaulio galingųjų jachtų uostas ir turtingųjų vilų centras. Bet paganyti akis ten tikrai įdomu. Įdomu, kad Smaragdinis krantas buvo įkurtas arabų princo Aga Khano 1962 m., bet ir dabar galite pamatyti jo įkurtus uostus. Svarbiausia veikla čia – pasivaikščiojimas Porto Vecchio (Senasis uostas) ir Piazza Rossa (Raudonąja aikšte).

Būtina apžiūrėti ir įdomių, apvalių formų vilas ir nuostabią baltą Stella Maris (Jūros žvaigždės) bažnyčią pastatytą maurų stiliumi. Smagu aplankyti ir vieną iš nuostabių smaragdo spalvos jūros paplūdimių – Spaggia del Principe, Petra Manna , Liscia di Vacca, Cala Razza di Juncu (Arzachenoje).

Palau

Keliaujant Palau link būtina aplankyti labai įdomią meškos formos uolą – Capo D‘Orso (vietovė taip ir vadinasi – Capo D‘Orso) esančią 122 m. aukštyje.

Santa Teresa di Gallura

Tai šiauriausias Sardinijos taškas, nuo kurio jau netoli Korsikos salos krantai. Miestelio simbolis – Longosardo bokštas (Torre di Longosardo) – tai 1590 m. ispanų statytas bokštas. Prie pat Santa Teresa di Gallura yra įspūdingas Capo Testa iškyšulys arba pusiasalis. Čia galėsite pamatyti Capo Testa švyturį ir įspūdingas gražiausias visoje teritorijoje granitines uolas.

Castelsardo

Tai miestelis, kurio jau pavadinime yra užfiksuota, kad jo svarbiausia lankytina vieta – miesto pilis – tvirtovė, stūksanti ant kalvos miesto centre, kurioje dabar įkurtas Viduržemio jūros kultūros muziejus. Muziejuje eksponuojami buities, žemės ūkio, žvejybos įrankiai ir jų gamybos technikos.

Stintino

Tai vietovė su mielu uostu ir miesteliu, bet čia visi važiuoja, kad pamatytų La Pelosa paplūdimį, labai didelį, savo nuostabiu, bet sekliu vandeniu primenantį baseiną, labai tinkamą net ir mažiems vaikams. Nuo kranto visada matysite ant mažos salelės esantį Pelosa bokštą (Torre della Pelosa).

Alghero

Ši vieta dar vadinama Barceloneta (mažąja Barselona) dėl katalonų kalbos ir kultūros įtakos miestui ispanų okupacijos metu. Kažkada Alghero buvo miestas – tvirtovė, visas aptvertas sienomis, kurios buvo pradėtos griauti tik 1881 m. Galite ir pradėti savo pažintį nuo Marco Polo bastiono, kuris prasideda nuo San Giacomo bokšto. Dabar ši vieta palikta tik pėstiesiems, taigi labai smagu ten pasivaikščioti tiek dienos metu, kiek vakare, pasėdėti lauko kavinėse ir paragauti vietos patiekalų ir gėrimų. Kitoje pusėje matysite ir nuostabią jūros panoramą.

Labai svarbu pamatyti ir puikiąją San Michele bažnyčią su gražiuoju spalvotu kupolu, nors ji ir yra matoma beveik iš visų miesto dalių.

Capo Caccia

Gamtos draustinyje rasite ir Neptūno grotą (it. „Grotta di Nettuno“). Tai beveik 4 km ilgio vingiuotas urvas su daugybe besijungiančių erdvių. Tik pirmi keli šimtai grotos metrų yra atviri turistams, bet čia turite puikią galimybę susipažinti su gražiausiais bei keisčiausių formų Neptūno grotos stalaktitais ir stalagmitais bei 120 metrų ilgio ežeru, tyvuliuojančiu grotos viduje. Ją galima pasiekti laivu arba sausuma, uoloje iškaltais 654 laiptais, pavadintais „escala del cabirol“ (ožkos laiptais). Vaizdai, lipant laiptais, atsiveria fantastiški.

Bosa

Tai dar vienas žavus bei romantika dvelkiantis miestelis, verčiantis įsimylėti tiek ramaus poilsio mėgėjus, tiek istorijos aistruolius. Įvairiausi kelionių gidai vadina Bosa „neatrasta brangenybe“. Miestelis ypač traukia dėmesį dėl savo spalvingos architektūros namų bei viduramžiškų gatvelių, jis įsitaisęs Temo upės slėnyje, apie 40 km. į pietus nuo Alghero. Bosa – vienintelis Sardinijos miestas įsikūręs palei upę. Jis labai jaukus ir gražus. Ant aukštos kalvos Bosoje nuo XII amžiaus stovi didelė pilis (Castello di Malaspina). Iki šių dienų yra išlikę pilies sienos, bokštai ir viena bažnyčia konstrukcijos viduje (Chiesa di Regnos Altos), kuri gali pasigirti gerai išsilaikiusiomis senomis, kataloniškomis freskomis.

Taip pat siūlome aplankyti patį miestelio centrą su Corso Vittorio Emanuele prospekti ir Sa Costa kvartalą, garsėjantį spalvingais pasteliniais namų fasadais, taip pat Sas Conzas miesto dalį, kurioji iki 1961 m. buvo visos miesto odos raugyklos.

Cabras (Tharros)

Šis miestelis žymus savo vandens tvenkiniais – pelkėmis Stagno di Cabras ir stagno di Santa Giusta, kuriuose peri rožiniai flamingai. Didžiausia galimybė juos pamatyti yra birželio mėnuo.

Iš karto prie tvenkinių taip pat yra ir Tharros archeologinis kaimelis kuriame galime pamatyti išlikusius senovinius kelius, namus, nuragus, maudyklas ir šventyklos liekanas. Tai kaip vienas iš gražiausių muziejų po atviru dangumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.