Įkvėpti kalėdinės dvasios – į Šiaurės Vokietiją

Kol Lietuva dar tik mokosi kurti kalėdinių mugių tradicijas, pasisemti tikros šventinės nuotaikos, pamatyti šimtmečius skaičiuojančių mugių šurmulį ir paskanauti artėjančių Kalėdų nuojautą sukeliančių skanėstų kviečia Šiaurės Vokietija. Po mažiau nei paros komfortiškos kelionės galite atsidurti tikrame kalėdinio šurmulio epicentre, kuriame patirti įspūdžiai taps ir puikiu įkvėpimu, ir geriausia būsimų švenčių dovana.

Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Iš DFDS archyvo
Daugiau nuotraukų (33)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 8:20 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:00 PM

Hamburgas, Brėmenas, Liubekas – daugelio dar neatrasti trys Šiaurės Vokietijos perlai, kuriuose prieš didžiąsias žiemos šventes sužimba tūkstančiai lempučių, padvelkia karšto vyno ir imbierinių sausainių aromatai, o artėjanti džiugaus laukimo nuotaika tiesiog tvyro ore. Tad jei dar nematėte Liubeko gotikos kvartalų, nelietėte Brėmeno muzikantų skulptūros, romantiškai nerymojote ant tiltų Vokietijos Venecija dažnai vadinamame Hamburge, lapkritis ir gruodis – geriausias laikas užpildyti šią spragą.

Tradicijos ir modernas

Tikru kalėdinių mugių karaliumi, be abejo, yra laikomas Hamburgas. Viena didžiausių ir tradiciškiausių jo mugių vadinama „Rathausmarkt“. Kaip ir nurodo jos pavadinimas, mugė vyksta Hamburgo rotušės aikštėje. Jau nuo lapkričio 11 dienos čia kasdien klega prekiautojai ir amatininkai, kviesdami įsigyti skanėstų, dovanų, suvenyrų. Būtent šioje mugėje net triskart per dieną virš šurmuliuojančios minios praskrieja Kalėdų senelis, pasakojantis įdomias istorijas apie gražiausią gruodžio šventę. Įspūdingos kalėdinės mugės supa ir seniausias Hamburgo bažnyčias, pavyzdžiui, „St Michaelis“ mugė prie garsiausios mieste protestantiškosios Švento Mykolo bažnyčios kasmet vyksta jau šimtmetį.

Ieškantiems alternatyvos tradicinėms mugėms verta sukti link senojo uosto. „Hafen City“ mugės organizatoriai išlies milžinišką ledo aikštelę, kur bus galima ne tik skrieti pačiūžomis, bet ir šalia pasivaišinti sezono gėrybėmis. Dar viena verta įsidėmėti vieta – Centrinė stotis. Prie jos driekiasi stilingoji „Winterpride“ mugė, kur skamba šiuolaikiška muzika ir organizuojami pramoginiai renginiai.

Šių metų naujovė Hamburge – „Gaensemarkt“ aikštėje vyksianti dramaturgui Gotholdui Efraimui Lesingui skirta mugė. Šiam menininkui priskiriami ne tik reformuoto vokiečių teatro laurai, bet ir garsioji frazė „Vieni žmonės yra garsūs, kiti – verti tokiais būti“. Apsilankius mugėje pasisemti G. E. Lesingo išminties perlų bus galima ir daugiau, mat prekybininkų stalviršiai bus dekoruoti citatomis iš dramaturgo poemų.

Jei Hamburge viešėsite Advento šeštadienį, būtinai stabtelėkite pasigėrėti spalvingu Hamburgo Kalėdų paradu. Šis prasideda Mönckebergstraße gatvėje ir traukia tolyn centrinėmis miesto gatvėmis tris kartus per dieną: 11.30, 14 ir 17 val. Šventinį Hamburgo šurmulį šiandien sunku įsvaizduoti ir be Winterdom – didžiausio miesto šventinio festivalio, kur susiburia daugiau kaip 250 parduotuvėlių. Tūkstančiai neoninių šviesų, nuolat skambanti muzika, virtinės imbierinių sausainių, stirtos karštų dešrelių ir daugybė atrakcionų sukuria užburiančią nuotaiką tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Jos kulminacija kiekvieną penktadienį tampa dangų nušviečiantys įspūdingi fejerverkai.

Be abejo, tradiciškai kalėdiniame šurmulyje daugybė pramogų ir renginių skiriama mažiausiems lankytojams. Nuo lapkričio 24-osios iki pat Kūčių Hamburge vaikus kvies pasakų laivai, kuriuose bus galima dekoruoti kalėdinius sausainius, piešti ant veido, žiūrėti vaidinimus.

Neatsilieka ir kiti

Savo vardą kalėdinėmis mugėmis garsinantis Hamburgas – ne vienintelis Šiaurės Vokietijos miestas, kur šventinė nuotaika tvyro ore. Daugybė prieš žiemos šventes Brėmene apsilankiusių žmonių nustemba, kad šis dažnai neišskirtiniu laikomas miestas laukdamas Kalėdų pasipuošia įspūdingu šventiniu drabužiu.

Šurmulio, gardžių kvapų ir įspūdingų dekoracijų pripildytas miestas vėl pateisina savo kaip senosios Hanzos pirklių sostinės vardą. Tūkstančiai lempučių papuošia kiekvieną senamiesčio vitriną, žvilgančiu lietumi nutvieskia jaukias Schnooro kvartalo gatves. Po kalėdinių karuselių, dailių amatininkų ir prekybininkų kioskų, žibančių eglučių ir spindinčių vitrinų labirintą galima klaidžioti valandų valandas. Neaplenkite Rotušės aikštės: čia galima ne tik pasigėrėti gražiausiomis kalėdinėmis mugėmis, bet ir pamatyti Rolando statulą. Ši 1200 metų amžiaus riterio skulptūra, saugoma UNESCO – tikras Brėmeno pasididžiavimas, simbolizuojantis miesto nepriklausomybę.

Išsukę iš Rotušės aikštės būtinai aplankykite Viertel alėją. Šiame bohema alsuojančiame kvartale veikia beveik 300 parduotuvėlių, kuriose galima įsigyti ko tik geidžia širdis. Dar vienas Brėmeno kvartalo pavadinimas, kurį būtina įsidėmėti – Schlachte. Palei Weserio upę nusidriekusi pėsčiųjų alėja vilioja daugybe kavinių, barų ir restoranų. Prieš Kalėdas krantinę papuošia tūkstančiai mėlynų lempelių, nušviečiančių mažytes medines trobeles primenančius amatininkų prekystalius.

Kuo pasigirti prieš didžiąsias metų šventes turi ir Liubekas. Tai – dar vienas Hanzos miestas, iš senųjų laikų išsaugojęs ne tik pirmojo europietiško miesto Baltijos pakrantėje titulą, bet ir įspūdingą gotikinį senamiestį. Kiekvieną literatūros gerbėją į šį miestą traukia ir Budenbrokų namai – pastatas, kuriame dabar veikia Thomo ir Heinricho Mannų muziejus. Dar vienas traukos objektas – Holštenų vartai. Šį vieną įspūdingiausių Vokietijos vėlyvųjų viduramžių statinių anksčiau būdavo galima pamatyti ir ant 50 markių banknoto. Aplankyti Liubeką būtent prieš Kalėdas verta jau vien dėl tos priežasties, kad jis vadinamas marcipanų miestu – tai užuomina į šventiškai papuoštose gatvėse tvyrantį aromatą. UNESCO saugomas senamiestis nuo lapkričio sužimba tūkstančiais girliandų, šventiniais dekoro akcentais pasipuošia tūkstantis istorinių pastatų, o tikru šventinės nuotaikos kulminacijos momentu tampa vizitas į seniausią Vokietijoje marcipanų parduotuvę „Niederegger“. Pasidairyti lauktuvių ir dovanų, paragauti karšto vyno ar saldumynų minias žmonių pritraukia Rotušės aikštė, kur vyksta didžiausia miesto kalėdinė mugė.

Kaip nuvykti ir kur apsistoti

Sutaupyti laiko ir energijos bei patausoti savo ir automobilio sveikatą gali padėti kelionė keltu. „DFDS“ keltai, kursuojantys maršrutu Klaipėda-Kylis, abejomis kryptimis išvyksta kasdien, tuo pačiu laiku, tad suderinti net patį sudėtingiausią užimtumo tvarkaraštį su kelione keltu nebus jums joks iššūkis. Iš Klaipėdos keltai išvyksta kiekvieną vakarą jau pasibaigus darbo dienai – 21 val., kelionė trunka apie 19 valandų. Tad turėsite pakankamai laiko pailsėti, pasimėgauti kalėdine atmosfera gurkšnojant karštą vyną kelto baruose, pasisotinti restoranuose bei patogiai išsimiegoti kajutėje. Kitos dienos pavakarę iš kelto išriedėsite žvalūs ir pilni energijos, nors būsite įveikę jau apie 1000 km. O ir degalų bakas bus vis dar pilnas. Tad pailsėję ir puikiai nusiteikę galėsite pradėti pažintį su Šiaurės Vokietija.

Kelionė automobiliu leis ne tik patogiai pasiekti pasirinktą miestą, bet ir improvizuoti vykstant iki jo, sustojant vienoje ar kitoje akį patraukusioje vietoje, pakeliui užsukti į mažus, bet nepaprastai jaukius miestelius, kurie savo kalėdiniais „apdarais“ ir atmosfera užburia dar labiau nei didmiesčiai.

Beje, šiuo metu planuojantiems keliauti į Vokietiją ar iš jos keltu, vieta keturvietėje kajutėje su langu kainuos tik 40 eurų. Norintiems keliauti atskiroje kajutėje, kompanija paruošė specialų pasiūlymą dviem su automobiliu į abi puses. Pasiūlymai galioja kelionėms iki gruodžio 15 dienos. Daugiau informacijos apie keltų grafikus, specialias kainas bei kitus pasiūlymus rasite čia.

Atsižvelgiant į savo kišenę ir poreikius, Šiaurės Vokietijoje galima rinktis daugybę nakvynės vietų – nuo kuklių hostelių iki prabangių viešbučių. Tačiau jei norite iš arčiau pažinti vietinių gyvenimą (o dar ir šiek tiek sutaupyti), nakvynės vietos galite ieškoti butų ir kambarių dalijimosi platformose.

Patyrę keliautojai įspėja – tiek keltų bilietus, tiek nakvynės vietas prieššventiniu laikotarpiu rezervuoti kiek įmanoma anksčiau. Juolab, kad jau nuo pat lapkričio pradžios Šiaurės Vokietijos miestuose aiškiai juntama kalėdinė dvasia. Todėl savo kelionės laikui pasirinkę lapkritį ar gruodžio pradžią, suspėsite ne tik įsigyti dovanų, bet galbūt ir realizuoti vieną kitą pasiskolintą vokišką dekoravimo ar kulinarinę idėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.