Savaitgalis Švedijos kaime: su dviračiu ir be plano

1 diena: išplaukimas keltu iš Klaipėdos.

Konkursas „Suplanuok ir išbandyk kelionę su DFDS“.<br>DFDS konkursas
Konkursas „Suplanuok ir išbandyk kelionę su DFDS“.<br>DFDS konkursas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 10:45 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:14 AM

1 diena: išplaukimas keltu iš Klaipėdos.

2 diena: atplaukimas į Karlshamną, kelionė į trobelę prie jūros.

3-5 dienos: poilsis ir/ar aktyvus laisvalaikis Karlshamno komunoje.

6 diena: atplaukimas į Klaipėdą.

Man visada atostogos buvo pabėgimas. Savanoriškas pabėgimas iš apibrėžtų patogumo ribų, atsitraukimas nuo viso to, kas pažįstama, įprasta, nuo to, kas alsuoja jaukumu. Pabėgimas iš rutinos, kuri nebūtinai yra pilka, ji gali būti labai spalvota ir žaižaruojanti, bet vis vien – rutina.

Žadintuvas, tiksliau, trys žadintuvai, dušas, avižų košė pusryčiams, namų raktai, automobilio rakteliai, darbuotojo pažymėjimas, paltas ant pakabos, kolegos, darbo stalas, kava be cukraus– toks mano ryto planas: atidirbtas, išdailintas, nekintantis. Tobulas.

Atostogos man – tai viskas, kas yra už kasdienybės ribų. Viskas, kas neplanuota. Mėgstu save įmesti į nežinomybę, toje nežinomybėje, neaiškume ištraukiu miegančias idėjas, atrandu savyje pasislėpusius gebėjimus, aptinku kažką naujo ir net nusistebiu savimi.

Todėl geriausias atostogų planas – neturėti jokio plano. Užtenka kelių kertinių atributų: žinoti, kaip nuvykti ir kur miegoti. Visa kita išsispręs savaime. Ne tik išsispręs, bet bus ypatinga ir unikalu! Todėl į Karlshamną pasiimsiu... ne, ne automobilį, o dviratį. Seniai užmirštą, apdulkėjusį, gal net rūdimis apėjusį.

Dviratis yra ryškiausiais mano nerutinos atributas. Kaip ir ta maža trobelė su vaizdu į jūrą, kurią pasieksiu per mažiau nei valandą, jei minsiu per daug nesidairydama (čia).

Bet jau dabar žinau, kad taip nebus. Kad sustosiu ten, kur man pasirodys gražu. Galbūt net apsisuksiu ir grįšiu darsyk žvilgtelėti į tą dailų namuką, aprūdijusį kelio ženklą ar medinį suoliuką, ant kurio bandysiu išskaityti kadaise aštriu kišeniniu peiliuku paauglių išraižytus amžinos meilės prisipažinimus. O gal švedai suoliukus margina kitų temų užrašais? Aš nežinau. Tiksliau, dar nežinau, bet jau labai noriu tai išsiaiškinti.

Sustosiu nusipirkti kažko labai švediško. Arba išsirinksiu labiausiai saule apšviestą suoliukų ir prisėsiu užmerkusi akis. Tiesiog šiaip. Sėdėsiu ir leisiu mintims, miesto garsams ir kvapams mane užvaldyti. Man juk atostogos, o per atostogas aš darau tai, kas nėra rutina. Savame mieste skubėčiau, lėkčiau, nesustočiau ir truputį kvailai jausčiausi tiesiog sėdėdama ant suoliuko ir nieko nelaukdama.

Iki vakaro būtinai pasieksiu savo atostogų trobelę prie jūros. Svarbiausia bus išjungti žadintuvą. Tiksliau, visus žadintuvus. Išjungti internetą. Tyliai svajosiu, kad ten netrauks mobilusis ryšys. Ar bent „netyčia“ namuose pamiršiu kroviklį.

Mano atostogos bus du lengvi skaitiniai, ilgi pasivaikščiojimai, rytiniai pabėgiojimai jūros krantu, kava išsinešimui, gal pabandysiu pažvejoti, jei pavyks užkurti motorinę valtį.

Jei nebeišsiteksiu toje pasakų trobelėje, vakare numinsiu į Matvik uostą ir už 55 kronas keltu paplaukiosiu aplink pasakiško grožio mažai civilizacijos paliestas salas (čia). Jei labai patiks, kitą dieną darsyk apiplauksiu tą garbės ratą.

Arba aplankysiu visas 12 vietų Karlshamno komunoje, kur prišvartuotos nedidelės jachtos. Taip, švedai suskaičiavo: jų yra lygiai 12 (nuoroda čia). Arba išmaišysiu visas centrinio Karlshamno gatveles.

Visa tai bus, jei tikrai norėsiu. Jei nenorėsiu, imsiuosi kažko kito – skaitysiu, piešiu, rašysiu. O gal paprasčiausiai sėdėsiu atokaitoje užmerkusi akis ir nieko negalvosiu. Nes tai – mano atostogos, o per atostogas galiu sau leisti neturėti plano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.