Palangos „Dūdų vasara“ parką virpins pučiamųjų garsais

Palangoje visą vasarą po tris dienas per savaitę iš Birutės parko rotondos vėl sklis pakili pučiamųjų muzika.

 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
 V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Alvydas Ziabkus

Jun 20, 2017, 12:19 PM, atnaujinta Jun 20, 2017, 1:29 PM

Praėjusį savaitgalį prasidėjo tradicinis koncertų ciklas „Dūdų vasara“, kuris kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį vėl visus kviečia į nemokamus Palangos pučiamųjų orkestro koncertus.

Iš viso per vasarą iki rugsėjo 2 dienos yra numatyti 36 koncertai.  Jie gali neįvykti tik lyjant lietui. Koncertai prasideda žygiavimu Šis koncertų ciklas turi dar vieną tradiciją – nuo 18 valandą 30 minučių rotondoje vykstantys koncertai iš tiesų prasideda pusvalandžiu anksčiau orkestro eitynėmis nuo J.Basanavičiaus ir Birutės gatvių sankirtos. 

Lydimi žavių šokėjų daugiau nei 30 muzikantų grupė trenkdami skambius maršus Birutės gatve žygiuoja iki pat parko rotondos.

Visą gatvę užėmusius muzikantus pagarbiai praleidžia važiuojantys automobiliai, o sustoję ir į taktą koją trepsintys praeiviai traukia savo telefonus ir skuba įamžinti įspūdingą reginį.

Praėjusį šeštadienį vykusio maršo metu stabtelėjo keletas priešais ėjusių poilsiautojų.  Iš kitų sužinoję apie koncertą jie patraukė paskui muzikantus į parką.

Apie rotondą puslankiu esantys suoliukai netrukus užsipildė žiūrovais. Pirmojo kūrinio garsų suvilioti į parką ėjo vis daugiau žmonių su vaikais.  Nelikus vietų ant suoliukų žmonės sėdosi ant pievos.

Pirmojo apie valandą trukusio šeštadieninio koncerto klausėsi daugiau nei 200 žmonių. Vidurvasary klausytojų skaičius išauga net iki 500.

Orkestras paruošė 55 kūrinius

Tą vakarą buvo atliekami Wolfgango Amadeus Mozarto, Giuseppe Verdi, Edvardo Griego ir Johano Strauso klasikinės muzikos kūriniai, aranžuoti pučiamųjų orkestrui.

Iš viso Palangos pučiamųjų orkestras šios vasaros koncertų ciklui yra paruošęs 4 programas, kurias bendrai sudaro apie 55 kūriniai.

Festivalyje laukiama ir svečių.  Rugpjūčio pradžioje kurorte ketina viešėti seni palangiškių draugai – Šiaurės Bavarijos pučiamųjų orkestras iš Gemiundeno prie Maino, kuris sutiko pagroti ir viename koncerte.

Ankstesniais metais svečių teisėmis kurorte ne kartą yra koncertavę Kopenhagos miesto savivaldybės orkestras, Šiaurinės Vokietijos nedidelio miestelio Nahburgo orkestras.

Tradicija siekia 1903 metus

Palangoje vasarą kasmet vykstantys pučiamųjų muzikos koncertai turi seniausias tradicijas Lietuvoje – kurorte orkestrai nemokamai poilsiautojams groja nuo 1903 metų.

„Gal grafas Juozapas Tiškevičius orkestrą samdydavo ir dar anksčiau, bet apie tais metais vykusį koncertą mes archyvuose radome rašytinį šaltinį – pučiamųjų koncertą Palangoje 1903 metais paminėjo vienas Lenkijos specializuotas medicinos laikraštis „Nowiny Lekarskie“, – pasakojo Palangos pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas Vygantas Rekašius.

Orkestro koncertai tuomet vyko parke šalia Kurhauzo specialiai tam pastatytoje rotondoje, kuri buvo dabartinės Koncertų salės vietoje.

Grafas savo orkestro neturėjo, todėl vasarai muzikantai buvo samdomi iš svetur. Poilsiautojams dažnai grodavo iš Liepojos atvykdavęs Kuršo dragūnų orkestras, grafo Mykolo Oginskio orkestras iš Rietavo dvaro.

Dabartinėje Birutės parke pastatytoje rotondoje pučiamųjų muzikos koncertai vyksta nuo 1927 metų. Ši Palangos tradicija buvo išlaikoma net ir sunkiais miestui laikais.

Nuo 1933 iki 1939 metų Palangos burmistru buvęs daktaras Jonas Šliūpas viename to meto laikraštyje sakė, kad „nors tie vasaros orkestro koncertai yra brangus malonumas, bet jie išliks visą laiką“.

Orkestrą išlaiko savivaldybė

Poilsiautojams nemokami koncertai iš tiesų nemažai kainuoja ir dabar. Siekdama išlaikyti šimtametę tradiciją Palangos savivaldybė kurorto pučiamųjų orkestrą finansiškai išlaiko visus metus.

Palangos orkestras per metus dalyvauja apie 60 įvairiausių renginių. „Dūdų vasaros“ koncertai užima daugiau nei pusę orkestro veiklos. Nuo 2000 metų jam vadovaujantis dirigentas Vygantas Rekašius pats šiame orkestre trombonu pradėjo groti nuo 1987 metų.

Apie 35 muzikantų sudėtis leidžia atlikti įvairiausio žanro kūrinius. Vienas profesionaliausių šalyje Palangos pučiamųjų orkestras yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.