Kur slidinėti nuo smėlio kopų? Geriausios vietos pasaulyje

Pasiilgote slidinėjimo, bet nepasiilgote šalčio ir sniego? Tuomet  laikas išbandyti slidinėjimą nuo smėlio kopų –  sandboardingą (ang. sandboarding), kuris lietuviškai galbūt būtų verčiamas į smėlialenčių sportą. Tai labai panašu į Lietuvoje jau išpopuliarėjusias snieglentes, tik šiam užsiėmimui reikės ne snieguotų, o smėlėtų kalnų. 

 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
 Slidinėjimas smėliu.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 20, 2017, 10:53 AM

Manoma, kad šis sportas atsirado Egipte dar faraonų laikais, kai žmonės atrado malonumą leistis nuo kopų su paprasčiausia medine lenta. Sandbordingas laikomas viena iš moderniausių sporto šakų. Dabar jau vyksta net šio sporto čempionatai, veikia treniruočių ir nuomos punktai. Visa, ko jai reikia, tai smėlio ir gerai išvaškuotos lentos (kitaip ji neslys). Sandboardingo gali mokytis bet kurios amžiaus žmogus: nukirsti ant smėlio mažiau neskauda, nes jis minkštas. 

Tiesa, snieglenčių entuziastai kopose neras keltuvų, bet čia yra kitų privalumų: kas gali būti maloniau, nei slysti nuo kopos 80 km/val. greičiu vien su šortais ir trumparankoviais marškinėliais? Kai kur teikiamos smėlio bagių paslaugos – šie keturračiai masyviais ratais užveža nuo greičio ir kaitros nuvargusius slidinėtojus  į kopų viršūnę. 

Leisti turistams slidinėti nuo kopų gali tik tos šalys, kurios smėlio kalnų ir dykumų turi per akis. Lietuva taip pat turi smėlialenčių sportui tinkamą vietą – Nidos kopas, bet šiukštu neardykite Parnidžio: pirma, jos ir taip jau nedaug liko, antra, kopos griovimas užtraukia administracinę atsakomybę. 

Ne vieną slidinėjimo nuo kopų kelionę organizavusi Aja Rutkauskienė pirmąjį sandbordingą išbandė kopomis garsėjančioje Namibijoje. Aja sako, kad niekas negali prilygti jausmui, kai vėjas kedena plaukus, šviečia saulė ir švelnios smiltys kutena kūną.  Aja Rutkauskienė sako, kad slidinėjimą nuo kopų verta išbandyti bent kartą gyvenime. 

Kengūrų sala, Australija 

Kengūrų saloje, trečioje pagal dydį saloje Australijoje,  ne tik laksto kengūros, gyvena ruoniai su pingvinais – joje taip pat dažnai aptinkami ir smėlialiančių sporto entuziastai. Mat saloje yra Mažoji Sachara, kopos, kurių aukščiausios siekia 70 metrų virš jūros lygio. Kopos yra balto smėlio ir itin vertinamos Kengūrų salos lankytojų, kurie nuo jų čiuožia su vėjeliu.

Ką dar nuveikti Australijoje? Jūs patys žinote Didįjį barjerinį rifą, Sidnėjaus operos teatrą, Žydruosius kalnus - visi šie dalykai yra pavalomi pamatyti Australijoje. O mes siūlome Great Ocean Road – 243 km besidriekiantį vieną gražiausių pasaulio pakrantės kelių  Viktorijos valstijoje tarp Torquay ir Allansfordo miestų. Važiuodami pamatykite 12 Apaštalų – įspūdingų pakrantės uolų, sustokite praskrieti banglente, apžiūrėkite atogrąžų miškus, įspūdingus krioklius,  pasivaikščiokite po kalnus, apeikite pakrančių miestų meno galerijas ir muziejus.  

Svakopmundas, Namibija.

Ši Afrikos šalis turi vienas didžiausių kopų planetoje. Vos prieš du dešimtmečius pirmieji ekstremalai nučiuožė nuo Namibijos dykumos šlaitų. Vienam iš Namibijos slidinėjimo pionierių, Henrikui May priklauso greičiausio nusileidimo nuo kopų rekordas (net 92 km/val.) Vos vienuolika kilometrų nuo Svakopmundo paplūdimio veikia smėlio slidinėjimo taškai, kurie ne tik išnuomos įrangą, bet ir apmokys. O po smėlėtos dienos jėgas atgausite čia pat, Atlanto vandenyno pliažuose. 

Ką dar nuveikti Namibijoje? Netoli Svakopmundo apžiūrėti dužusių laivų kapinyną, kuriame ilsisi piratų laivai, aplankyti gentis Etošos nacionaliniame parke ar sudalyvauti ryklių žvejyboje Atlanto vandenyne, paskraidyti parasparniais virš kopų ir vandens. 

Dubajaus dykuma, JAE

Dubajus darsyk nokautuoja savo universalumu. Taip, Dubajaus dykumoje veikia slidinėjimo nuo kopų taškai su profesionaliais treneriais. Anksti ryte atsibusite kuriame nors arabiška prabanga dvelkiančiame viešbutyje, jus paims kondicionuojamas džipas ir nuveš į šalia plytinčią dykumą. Po trumpo instruktažo iškart galėsite išbandyti šį malonumą. Tai kur kas lengviau nei valdyti snieglentę.

Ką dar nuveikti Dubajuje? Aišku, jūs jau girdėjote apie septynžvaigždius viešbučius, aukščiausią pastatą pasaulyje, dirbtines salas, šokančius fontanus, nesibaigiančius prekybos centrus, kuriuose arabės apsipirkinėja iš nesibaigiančių kreditinių kortelių... Bet gal norėtumėt čia patirti ... Afriką?

Niekas nežinojo, jog dar 1971m. Abu Dabio šeichas, didis Afrikos mylėtojas, juodąjį žemyną nusprendė įsteigti vos 170 km. nuo savo Emyrato. Sir bani Jaso – didžiausia natūrali sala Jungtinių Arabų Emyratuose šeicho užgaida buvo paversta Afrika. Bet ilgą laiką ją galėjo lankyti tik karališkos šeimos nariai. Paslaptis atskleista 2008 metais, vėliau sala atidaryta visiems turistams. Vos keturios valandos kelio nuo Dubajaus rasite tikrą afrikietiško safario parką su žirafom, antilopėm, leopardais ir kitais Afrikos gyvūnais. 

Cerro Negro, Nikaragva

Juodai ekstremalus slidinėjimas nuo gyvo Cerro Negro vulkano. Statūs šlaitai, juodas vulkaninės kilmės smėlis ir veikiantis vulkanas, įsivaizduojate? Cerro Negro yra jauniausias Centrinės Amerikos vulkanas, paskutinį kartą išsiveržęs 1999-aisiais. 

Ką dar nuveikti Nikaragvoje? Būtinai – aplankyti Masajos ugnikalnio nacionalinį parką, ugnikalnis vis dar veikia, iš jo iki šiol reguliariai išsiveržia lava. Pačią šalį skalauja ir Ramusis vandenynas, ir šilta Karibų jūra. O viename ežerų gyvena vieninteliai pasaulyje gėlavandeniai rykliai.

Dar geriau būtų kelionę po Nikaragvą suderinti su gretimais esančios Gvatemalos aplankymu: čia gausu majų palikimo Tikalio nacionaliniame parke, įspūdinga senoji šalies sostinė kolonijinė Antigva, ir vienas gražiausių pasaulyje ežerų tituluojamas Atitlano ežeras.  

Mui Ne kopos, Vietnamas 

Čia Azija ir čia sandboardingo niekas nekontroliuoja. Tai – ir laisvė, ir rizika. Šalia populiaraus Mui Ne kurorto yra kvapą gniaužiančios Raudonosios kopos ir Baltosios kopos.   Tik čia galite išvysti visą smėlio atspalvių paletę - nuo baltos, skaisčiai geltonos iki raudonos. Nors kopos, rodos, pasiekiamos ranka, siūlome išsinuomoti džipą, nes su motoroleriu negalėsite atsigabenti reikiamo kiekio vandens. O čia – tikrai karšta! Nes čia pati sausiausia vieta visoje pietryčių Azijoje.  

Ką dar nuveikti Vietname? Turizmo galimybės šioje šalyje – didelės ir kasdien turistų daugėja. Milijonai jų zuja po Hošimino miestą (buv. Saigoną), Hanojų, klaidžioja po ryžių terasas Sapoje. Vietname pamažu atsiranda nedidelių, ne masiniam turizmui skirtų jaukių viešbutukų. O jums siūlome išbandyti mažai kam girdėtą, bet lietuvių jau patikrintą pramogą – kruizą Mekongo upe iš Hošimino į Kambodžą.

Per septynių dienų kelionę iš arti pajusite Aziją – išvysite tikrus spalvingus vietinių turgus, šamanus, ryžių vyno daryklas, vietines gentis, Tonlesapo ežerą ir ant vandens gyvenančias gentis, aplankysite garsųjį Ankor Vatą ir Ankor Tomą. 

Peru, Ika

Pietinėje Peru dalyje esantis Ikos miestas gali pasigirti viena aukščiausia pasaulyje smėlio kopų, siekiančia beveik 2 kilometrų aukštį – La Marcha Sand Dune arba tiesiog Duna Grande. Čia galima čiuožti nuo smėlio ištisus 800 metrų! Ne veltui Ikoje rengiamos Peru nacionalinės smėlialenčių varžybos. O šalia smėlėtų trasų –  ir netikėtai žalia Huacachinos oazė su ežeru ir palmėmis.  

Ką dar nuveikti Peru? Iškyla laivu po Titikakos ežerą aplankant plaukiojančias Uros ir Takilės salas, kurias vietiniai gyventojai šimtmečiais gamina iš nendrių, pasiimti pusvalandžio skrydį mažu lėktuvėliu ir apžiūrėti garsiuosius Naskos piešinius, kuriuos Naskos žmonės kažkada piešė dievams arba ateiviams,  snieguotas viršūnes, rūsčiuosius ugnikalnius ir ledynus Kolkos kanjone.

Aišku, nepamirškite Maču Pikču, mitais ir legendomis apipinto Peru pasididžiavimo. Niekam lig šiol nepavyko atskleisti, kodėl 16 amžiuje visi miesto gyventojai paslaptingai išnyko ir kas pasiglemžė auksu tviskančius inkų lobius. Įspūdingi, šimtus metų menantys griuvėsiai laikomi vienu iš pasaulio stebuklų. 

Atakamos dykuma, Čilė

Atakamos dykuma – sausiausia vieta žemėje, čia palyja vos kartą per kelis šimtmečius, ši dykuma laikoma Marso analogu Žemėje. Atakamos dykumos Mirties slėnyje nesurasi jokios gyvybės, išskyrus... smėlialenčių entuziastus!  Šita vieta išties ypatinga: leisdamasis nuo kopų, gali matyti snieguotas kalnų viršūnes. 

Ką dar nuveikti Čilėje? Daugelį dalykų, bet labiausiai rekomenduojame aplankyti šalia plytinčią Atakamos druskos lygumą, didžiausią druskos telkinį Čilėje ir trečią pagal dydį pasaulyje. Sausas oras ir tyla sudaro idealias sąlygas tūkstančiams flamingų, kurių ypač gausu vasarą. Būtina pamatyti ir El Tatio, vieną didžiausių geizerių laukų pasaulyje, kur saulei tekant prasideda neįprastas gamtos reginys: verdantis vanduo užšalusioje žemėje išsiveržia garais daugiau nei 100 geizerių. 

Fortaleza, Brazilija 

Searos valstija Šiaurės Rytų Brazilijoje garsi savo nesibaigiančiomis kopomis, kurios neria tiesiai į vandenyną. Fortalezos kurortas – ta vieta, iš smėlialenčių sporto entuziastai keliauja į Tatajubos kopas leistis nuo kalnų. Fortalezoje tam sąlygos –  geriau negu geros, čia kasmet čia net 3000 valandų šviečia saulė ir pučia lengvas vėjelis.  Sakoma, kad patys geriausi vakarėliai Fortlezoje vyksta pirmadieniais – kad brazilai įrodytų, kad pirmadienis – nesunki diena.

Ką dar nuveikti Brazilijoje? Grįžus nuo kopų į Fortalezą, būtin paburiuoti, juk čia – buriuotojų ir kaituotojų rojus. Atsipūtus kurorte, reikia leistis į kelionę po neaprėpiamą Braziliją, kurioje visko pilna – nuo Amazonės džiunglių iki vieno įspūdingiausių miestų pasaulyje – Rio de Žaneiro. Užsisakykite trijų dienių turą po džiungles,  plaukite kanoja, pamatykite vietines gentis, milžiniškus atogrąžų medžius, laukines orchidėjas, spalvingus drugelius ir laisvėje gyvenančias papūgas.

Brazilijoje taip pat būtina pamatyti naujuoju pasaulio stebuklu pripažintus Iguazu krioklius ir nuostabiai ryškią afrobrazilietiškos kultūros sostinę Salvador da Bahią, kuri ilgus šimtmečius buvo pats svarbiausias Brazilijos miestas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?