Psichologas: kaip pailsėti per atostogas ir nepavargti grįžus iš jų?

Ar būtina nuolat keisti būsto apmušalus, kad pailsėtume nuo pilkos kasdienybės? Ar ilgam turėtų pakakti poilsio? Į šiuos klausimus gilinasi Vienos (Austrija) medicinos universiteto Visuomenės sveikatos centro atostogų ekspertas, psichologas daktaras Gerhardas Blasche.

Viena amerikiečių studija įrodė, kad dažniau atostogaujantys žmonės rečiau miršta nuo širdies infarkto. <br> 123rf nuotr.
Viena amerikiečių studija įrodė, kad dažniau atostogaujantys žmonės rečiau miršta nuo širdies infarkto. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2017, 12:35 PM

– Koks poilsis per atostogas geriausias – ant paplūdimio gulto, keliaujant pėsčiomis ar lankantis šventykloje?

– Tai, žinoma, priklauso nuo žmogaus prigimties ir interesų. Svarbiausia, kas atostogų metu suteikia džiaugsmo. Norėdami tai patirti pamirštame kasdienybę su slegiančia įtampa ir nuo visko atsiribojame. Galva tampa švari.

Gebėjimas namuose palikti visas problemas – viena svarbiausių gero poilsio prielaidų.

– Daugelis žmonių per atostogas veržiasi patirti nuotykių gamtoje. Ar tai duoda naudos?

– Natūralūs dirgikliai, kaip antai kopų vaizdas, tyvuliuojantis ežeras ar žali vidutinio aukščio kalnai, turi žavesio. Jie prikausto dėmesį ir vilioja.
Tuo pat metu tai neišvargina taip, kaip eismas triukšmingame didmiestyje. Priešingai, žiūrėjimas į kalnus ar ežerą padeda užsimiršti ir lengviau atsiriboti nuo pilkos kasdienybės.

Kai gamta mėgaujamasi aktyviai, pavyzdžiui, keliaujant pėsčiomis ar minant dviračio pedalus, poilsio rezultatas būna dvigubas: nuslopiname stresą ir sutvirtiname savo asmenybę. Be to, aktyvi fizinė veikla ne tik suteikia džiaugsmo, bet ir padeda pasitikrinti organizmo pajėgumą.

– Kokiu būdu tyrėjai nustato, koks buvo atostogų poveikis?

– Svarbus poilsio tyrimo rodiklis – nuovargio išsklaidymas. Prieš atostogas juntamas nuovargis būna skirtingo stiprumo, nelygu darbo intensyvumas ar slegiantys įsipareigojimai. Nuovargio išsklaidymas rodo, ar žmogaus atgavo jėgas, pailsėjo.

– Ar yra įrodymų, kad, vaizdžiai sakant, baterijų įkrovimas ne tik pagerina nuotaiką, bet ir prideda šiek tiek sveikatos?

– Taip, pavyzdžiui, viena amerikiečių studija įrodė, kad dažniau atostogaujantys žmonės rečiau miršta nuo širdies infarkto. Juk atostogų neturintis žmogus praranda galimybę numalšinti jį slegiantį nuovargį. Išsekimas padidina širdies ir kraujo apytakos ligų riziką.

– Kiek mažiausiai reikia atostogauti, kad iš naujo įkrautum baterijas?

- Dauguma žmonių jaučiasi pailsėję po savaitės. Tyrimo rezultatai rodo, kad ilgesnės atostogos dar nereiškia geresnio poilsio.
Tik kelionės į neįprasto klimato ir kito laiko zonas, kai yra didesnių aplinkos pokyčių, leidžia pailsėti geriau, bet čia atsigauti prireikia mažiausiai dešimties dienų, jei prieš atostogas slėgė itin didelis nuovargis.

– Ar trumpos savaitgalio kelionės pakanka visapusiškam poilsiui?

– Dviejų dienų poilsio būna per mažai, jei darbas intensyvus ir įtampa didelė. Vienos universiteto atlikta studija parodė, kad senelių slaugytojams reikia trečios laisvos dienos, jei prieš tai jie dirbo dvi dienas po 12 valandų. Taigi savaitgalio poilsio, kaip šiuo atveju, visiškai pailsėti nepakanka.

– Per atostogas puikiausiai pailsėjau. Ar atostogų poveikis bus juntamas ilgai?

– Deja, nuovargis grįžta. Paprastai prabėgus dviem ar vėliausiai trims savaitėms po atostogų vėl jaučiamasi kaip iki jų.
Beje, poilsio poveikį galima pailginti. Svarbiausia sugrįžus iš atostogų tą pačią dieną nepulti į įsipareigojimų sūkurį. Todėl patariu namo parvykti penktadienį ar šeštadienį, o pirmadieniui ir antradieniui neužsibrėžti pernelyg daug darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.