Atostogos rojaus saloje – Šri Lankoje: ką būtina aplankyti?

Šri Lanka – nedidelė, vos Lietuvos ploto sala-valstybė, esanti Indijos vandenyne. Nepaisant to, jog šalis nėra didelė, ji tikrai turi ką pasiūlyti turistams. Šri Lankos kraštovaizdis – priverčiantis trumpam sustingti ir tiesiog gėrėtis akimirka. Kalnai, džiunglės, arbatų plantacijos, auksinio smėlio paplūdimiai, pakrantėje lūžtančios bangos – visa tai galima išvysti viešint Šri Lankoje. O kur dar turtingas kultūrinis palikimas, senųjų miestų griuvėsiai, šimtmečius menančios šventyklos ir gyvybe alsuojantys naujieji miestai.

Sigirijos uola.<br>Shutterstock nuotr.
Sigirijos uola.<br>Shutterstock nuotr.
Kandis.<br>Shutterstock nuotr.
Kandis.<br>Shutterstock nuotr.
Jalos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Jalos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Gale.<br>Shutterstock nuotr.
Gale.<br>Shutterstock nuotr.
Mirissa.<br>Shutterstock nuotr.
Mirissa.<br>Shutterstock nuotr.
Polonoruva.<br>Shutterstock nuotr.
Polonoruva.<br>Shutterstock nuotr.
Pinavelos dramblių prieglauda.<br>Shutterstock nuotr.
Pinavelos dramblių prieglauda.<br>Shutterstock nuotr.
Kolombas.<br>Shutterstock nuotr.
Kolombas.<br>Shutterstock nuotr.
Anuradhapura.<br>Shutterstock nuotr.
Anuradhapura.<br>Shutterstock nuotr.
Nuvara Elija.<br>Shutterstock nuotr.
Nuvara Elija.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 9:42 AM

„Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums sudarė dešimties Šri Lankos vietų sąrašą, kurias, viešint šioje šalyje, aplankyti tiesiog būtina. Susipažinkite.

Sigirijos uola

Pažintį su Šri Lankos lankytinomis vietomis pradėkime nuo vieno iš šios šalies pasididžiavimų – Sigirijos uolos. Tai – didžiulė, monolitinė uola, ant kurios viršūnės V a. buvo pastatyta tvirtovė. Kadaise šioje vietoje būta ne tik tvirtovės, tačiau ir milžiniško miesto komplekso, kurį sudarė kalnas, vandens grioviai apačioje bei apylinkės. Teritorija buvo suskirstyta į kiemus, kuriuose dominavo simetriški vandens sodai su rezervuarais, tvenkiniais, fontanais.

Šiandien išlikę tik Sigirijos miesto griuvėsiai. Nepaisant to, turistai mielai keliauja apžiūrėti didingosios uolos. Spiraliniais laiptais užkopus į jos viršūnę, atsiveria neįtikėtina panorama. Beje, ant uolos viršūnės išlikusios ir 1500 metų senumo freskos. Įdomu tai, jog nors praėjo tiek daug metų, jos vis dar „gyvos“, tarytum būtų nupieštos ganėtinai neseniai.

Kandis

Kandis – miestas centrinėje Šri Lankoje. Jis įsikūręs kalnuotoje vietovėje, todėl yra apsuptas neįtikėtino grožio panoramos. O miesto viduje gausu šurmulio ir gyvybės. Didingi pastatai, nedidelės parduotuvėlės, jaukios kavinukės, menininkų dirbtuvės, spalvingas Kandžio turgus – toks yra šis miestas. Spalvingas ir kupinas draugiškų vietinių gyventojų.

Kandžio miestas – religinis budizmo centras, todėl čia atvyksta ne tik turistai, tačiau ir piligrimai. Jų tikslas – Budos Danties šventykla, pastatyta XVII a. Šią šventyklą, nepaisant to, esate budistas ar ne, rekomenduojame aplankyti ir jums. Mieste veikia keletas muziejų, yra Ceilono universitetas, karališkasis botanikos sodas. Todėl veikti Kandyje tikrai yra ką.

Jalos nacionalinis parkas

Dar vienas Šri Lankos pasididžiavimas, kurį rekomenduojame aplankyti viešint šioje šalyje – Jalos nacionalinis parkas. Ši saugoma gamtos teritorija tikrai sužavės tuos, kurie nori savo akimis išvysti ne tik skirtingą kraštovaizdį (teritorijoje yra ir atogrąžų miškų, ir pelkių, slėnių, uolienų, lagūnų, t. t.), tačiau taip pat ir daug skirtingų egzotinių gyvūnų: buivolų, dramblių, leopardų, lokių, beždžionių, krokodilų ir kt.

Turistams po Jalos nacionalinio parko teritoriją siūloma keliauti visureigiais. Prieš įlipdami į šią transporto priemonę įsitikinkite, jog neužmiršote pasiimti fotoaparato. Nes tokius vaizdus fiksuoti tiesiog būtina!

Galė miestas

Galė (Galle) – ketvirtasis pagal dydį Šri Lankos miestas. Nepaisant to, jog 2004-aisiais metais Galė buvo nusiaubtas galingo cunamio, miestas sugebėjo išsaugoti savo patrauklumą, todėl jis – labai mėgstamas turistų. Vienas iš pagrindinių Galė lankytinų objektų – senasis fortas, kurį XIV a. pastatė portugalai.

Galė miestas žavi savo siauromis gatvelėmis, įvairiomis suvenyrų parduotuvėmis, portugališka kolonijine architektūra. Europietiška įtaka čia itin juntama. Būtent dėl kolonijinės architektūros Galė miestas 1988 metais buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Mirissa paplūdimiai

Mirissa – nedidelis miestelis, esantis pietinėje Šri Lankos dalyje. Jis itin pamėgtas tiek vietinių gyventojų, tiek turistų, mat gali pasigirti pasakiško grožio paplūdimiais. Neretai Mirissos paplūdimiai įtraukiami į pasaulio gražiausių paplūdimių sąrašus. Ir tikrai ne be reikalo: Indijos vandenyno bangos, auksinis smėlis, aštrūs uolų skardžiai, medžių pavėsiai. Tai vieta, kurioje laikas tarytum sustoja.

Jei esate vandens sporto entuziastas, Mirissa jus tikrai sužavės. Čia siūlomi nardymo turai, galima išsinuomoti banglentę ir mėgautis Indijos vandenyno bangomis. Taip pat organizuojami turai laivu, kurių metu plaukiama apžiūrėti delfinų bei banginių. Na ir žinoma, miestelyje daug ajurvedinių masažų salonų, todėl po lepinimosi saule, smėliu bei bangomis rekomenduojame išbandyti vieną iš jų.

Polonaruvos senovinis miestas

Džiunglėse pasislėpęs Polonaruvos miestas – buvusi Ceilono sostinė (XI-XII a.). Šiandien tai – archeologinė vietovė, kurioje atsiskleidžia turtinga Šri Lankos istorija bei kultūra. Įvairių dydžių Budos statulos, įmantrios šventyklos, smulkūs raižiniai, aukštos stupos, lotosų tvenkiniai, bibliotekos griuvėsiai – visa tai galima pamatyti vaikštinėjant po Polonaruvą.

Viešėdami Polonaruvoje būtinai apžiūrėkite Gal Vihare. Tai – trys uoloje iškaltos Budos skulptūros. Viena – sėdinti, kita – stovinti, paskutinė – gulinti (šios ilgis daugiau nei 14 metrų!). Šios statulos laikomos vienais švenčiausių budizmo paminklų visoje šalyje.

Pinavelos dramblių prieglauda

Gamtos pasaulis gali būti negailestingas. Kartais, gyvūnams susižeidus arba žuvus, lieka jų atžalos, kurios nemoka savimi pasirūpinti. Pinavelos dramblių prieglaudos tikslas – padėti drambliukams, kurie jaučiasi nesaugūs, prarado tėvus ir negali patys prasimaitinti.

Ši prieglauda įkurta 1975 metais. Iš pradžių joje gyveno penki drambliukai našlaičiai. Šiandien tai didžiulė prieglauda, kurioje gyvena daugiau nei 80 dramblių. Kai kurie iš jų – pirmųjų prieglaudos gyventojų vaikai ir anūkai, kiti – buvo rasti džiunglėse sužeisti ar negalintys savimi pasirūpinti. Prieglaudai priklauso dešimties hektarų plotas, todėl drambliai gali džiaugtis erdve. Turistams leidžiama lankytis šioje teritorijoje, stebėti dramblių maudynes upėje, netgi pamaitinti mažuosius drambliukus.

Kolombas

Šiuolaikinio pasaulio ritmas ir turtinga šalies istorija. Visa tai susipina Šri Lankos sostinėje – Kolombe. Tai miestas, kuriame gausu modernaus pasaulio atributų: dangoraižių, prekybos ir verslo centrų. Tuo pačiu, žavi britų kolonijiniai pastatai, senosios šventyklos, siauros gatvelės. Beje, Kolombe susipina tiek induizmo, tiek budizmo tradicijos, todėl mieste gausu abejoms religinėms konfesijoms priklausančių šventyklų.

Jei lankysitės Kolombe, rekomenduojame apsipirkti vietiniame turguje. Esame tikri, jog jūsų akys raibs nuo vaisių ir daržovių pasiūlos. Gundys prieskonių ir arbatų kvapai, vietinių amatininkų darbai. Tik nepamirškite, jog derėtis čia tiesiog privaloma. Kolombas – spalvingas miestas, kuriame apsilankyti tikrai rekomenduojame.

Anuradhapura

Šiaurinėje Šri Lankos dalyje esantis Anuradhapuros miestas – budizmo centras bei istorinis paminklas. Todėl senojoje miesto dalyje įdomybių tikrai nestinga. Tiek piligrimus, tiek turistus traukia baltoji šventykla (Ruwanwelisaya), kuri dar vadinama Didžiąja Stupa. Tai – aukščiausia šventykla visoje šalyje.

Dar viena įdomi šventykla – Jetavanaramaya. Tai – viena iš didžiausių pagal apimtį šventyklų visame pasaulyje. Anuradhapuros miestas sužavės tuos, kurie domisi architektūra, istorija bei budizmu. Įdomybių šiame mieste nestinga.

Nuvara Elija apylinkės

Nuvara Elija – nedidelis kalnų miestelis, apie kurį tikriausiai yra girdėję dauguma arbatos gurmanų. Mat šio miestelio apylinkėse auginama Šri Lanką visame pasaulyje garsinanti Ceilono arbata. Nuvara Elija miestelio svečiams siūlomos ekskursijos po arbatos plantacijas, kuriose ne tik galima stebėti darbininkus, kurie pluša rinkdami arbatą, tačiau taip pat ir sužinoti kai kurių arbatos auginimo paslapčių. Be jokių abejonių, šie turai pabaigiami arbatos gėrimo ceremonija!

Gerdami arbatą Nuvara Elija apylinkėse – apsidairykite. Arbatos plantacijų panorama verta aukščiausio balo.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Šri Lanką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.