Šešios Maroko spalvos

Už lango tvyranti žiemos pilkuma kartais skverbiasi ne tik į mūsų tamsių megztinių pilnas spintas, bet ir užvaldo mintis. O juk, artėjant pavasariui, taip norisi į tą niūrų, žiemos transe panirusį gyvenimą įnešti spalvų! Vienas iš smagiausių būdų praskaidrinti pilkėjančią kasdienybę – nukeliauti į dar neaplankytą Žemės kampelį. O ypač, jei jis toks nuotaikingas ir spalvingas kaip saulėtasis Marokas. Ar ši šalis Jums vis dar neatrastas, egzotiškai skambantis Afrikos kampelis? O gal ji jau kurį laiką puikuojasi Jūsų norimų aplankyti vietų sąraše? Jei vis dar dvejojate, paskaitykite apie tikra spalvų palete besipuikuojantį Maroką ir galbūt būtent ši šalis taps Jūsų kitu nuotykiu.

Marakešas<br>Shutterstock nuotr.
Marakešas<br>Shutterstock nuotr.
Sefsauenas<br>Shutterstock nuotr.
Sefsauenas<br>Shutterstock nuotr.
Legzira palūdimys<br>Shutterstock nuotr.
Legzira palūdimys<br>Shutterstock nuotr.
Sacharos dykuma<br>Shutterstock nuotr.
Sacharos dykuma<br>Shutterstock nuotr.
Tetuanas<br>Shutterstock nuotr.
Tetuanas<br>Shutterstock nuotr.
Atlaso kalnai<br>Shutterstock nuotr.
Atlaso kalnai<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 3:34 PM

1. Marakešas

Dėl itin kaitrios saulės ir, rodos, niekad nenuslūgstančio karščio Marakešas vadinamas raudonuoju Maroko miestu. Tačiau šis karštis nei kiek neatbaido kasmet čia plūstančių turistų minios. Šis miestas – tarsi šalies istorinis ir kultūrinis centras, keliautojus viliojantis savo išskirtine architektūra ir autentika dvelkiančiomis gatvelėmis. Čia, tarp didingų miesto sienų ir saulėje tviskančių mečečių stogų, tarsi atgyja amžių istorija.

Viešėdami Marakeše, būtinai paragaukite egzotiškosios Maroko virtuvės patiekalų, o rytus pasitikite su kvapniąja mėtų arbata jaukioje bundančio miesto arbatinėje. Dienomis čia nuobodžiauti neleis nuolat šurmuliuojantys, kvapų ir vietinių gėrybių pilni turgūs, o vakarais į linksmybių verpetą įsuks įvairiausi renginiai. Taip pat nepraleiskite progos karštomis dienomis patyrinėti nuostabius miesto parkus bei sodus ar atsipalaiduoti, išbandant hamam maudynių atrakciją. Kaip matote, veiklos šiame mieste tikrai nestinga!

2. Šefšauenas

Viena lankomiausių, vizitine Maroko kortele jau spėjusių tapti vietų – mėlynasis Šefšaueno (Chefchaouen) miestelis. Šviesiai melsva spalva nudažytos namų sienos atrodo taip, lyg būtų pačių linksmuolių Smurfų karalystė. Tačiau tarp šio atpalaiduojančio mėlio čia slepiasi ir daugiau spalvų. Siaurose medinos gatvelėse, įmantriai išraizgiusiose miesto centrą, galima rasti ant pastatų sienų iškabinėtus margus rankų darbo kilimus, iš tolo aitriais kvapais viliojančius, dailiai supiltus prieskonių kūgius ir, žinoma, akį traukiančią, spalvingą Maroko keramiką. Kaip, matyt, jau supratote, šis miestelis – puiki vieta apsipirkimui, kurioje galima rasti itin autentiškų lauktuvių.

Reiktų nepamiršti paminėti, kad ypatingą Šefšaueno atmosferą padeda kurti ir miesto fone stūksantys vaizdingieji Rifo kalnai, lengvai ir greitai pasiekiami, vykstant iš šio miestelio. Tad, jei nuo mėlio kartais pradėtų suktis galva, akis visada galima paganyti vaikštant svetingais šių kalnų takeliais. Nepamirštami įspūdžiai – garantuoti!

3. Legzira paplūdimys

Nors ilgais smėlėtais paplūdimiais Marokas negarsėja, tačiau visiems, ieškantiems pasyvesnių atostogų, Maroko spalvomis patiks gėrėtis garsiajame Legziros paplūdimyje. Atlanto vandenyno pakrantėje esantį platų smėlio paplūdimį puošia masyvi, natūraliai dėl erozijos susiformavusi akmens arka, kuri, kaip ir kranto uoliena, išsiskiria vaiskia oranžine spalva. Būtent dėl šio gamtos stebuklo paplūdimys sulaukia gausybės turistų. Išskirtinis kraštovaizdis pritraukia tiek profesionalius fotografus, tiek gražiausių saulėlydžių medžiotojus. Taip pat dėl itin vėjuoto klimato į šį paplūdimį plūsta ir daugybė banglenčių bei jėgos aitvarų sporto mėgėjų. Tad nepraleiskite progos smagiai paiškylauti ir pasimėgauti kaitria Maroko saule ar gaiviomis Atlanto vandenyno bangomis šiame įspūdingame paplūdimyje.

4. Sacharos dykuma

Šalies Pietuose plytinti Sacharos (Sahara) dykuma keliautojams atskleidžia laukinę Maroko pusę. Vos ištrūkus iš šurmuliuojančių didmiesčių ir pasiekus didingosios Sacharos teritoriją, pasitinka paslaptingi dykumų toliai. Čia laikas tarsi visai sustoja, o tylą drumsčia tik vėjo pustomų kopų šnabždesiai. Tarp šių beribių smėlynų įsikūrusios kuklios gyvenvietės saugo painias dykumų istorijas, kurias vakarais prie laužo turistams pasakoja vietiniai gyventojai.

Geriausiai su dykumų gyvenimu susipažinsite leisdamiesi į žygį kupranugariais. Taip keliaujant, galima pamatyti per įkaitusį smėlį atkakliai žingsniuojančius, nešuliais apsikrovusius beduinus ir ištisas kupranugarių virtines, lėtai besiskinančias kelią per auksines kopas. Tiesa, būtų klaidinga manyti, kad smėlis čia vien geltonas. Patyrinėjus jį iš arčiau, supranti, kad tai tikra spalvų gama, palaipsniui pereinanti nuo akmens pilkumo iki įkaitusio raudonio. Na, o tikriems entuziastams, rekomenduojama praleisti naktį palapinėse po magiškai spindinčiu naktiniu Sacharos dangumi. Po tokio nuotykio neišdildomi įspūdžiai atminty išliks dar ilgai!

5. Tetuanas

Balta balta kur dairais gali būti ne tik Salomėjos Nėries vaizdingose eilėse apie lietuvišką žiemą, bet ir tolimajame Afrikos perle – Maroke. Maži, jaukūs miesteliai šioje šalyje irgi mėgsta pasidabinti balta spalva. Štai baltasis Maroko miestelis – Tetuanas (Tetouan), lyg baltas lopinėlis pilkšvai žalsvų kalnų fone, spindi iš tolo ir kviečia nepravažiuoti pro šalį. Šis miestas, nors ir nedidelis, tačiau svarbus ir vienintelis Maroko uostamiestis ant Viduržemio jūros kranto, o jo senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą.

Aplankyti šį miestelį rekomenduojama dėl kelių priežasčių. Visų pirma, tai jo puiki geografinė padėtis. Prie pat vaizdingų Rifo kalnų prisišliejęs miestukas vos už kelių kilometrų turi priėjimą prie Viduržemio jūros, tad ir gamtos mylėtojai čia atras sau mielos veiklos. Antra, Tetuano senamiestis išliko nepasikeitęs jau kelis šimtmečius ir vis dar alsuoja Ispanijos dvasia. Gaivus vakaras, siauros medinos gatvelės ir už kalnų besislepianti saulė čia sukuria itin romantišką atmosferą.

6. Atlaso kalnai

Na o dabar turėtų suklusti visi kalnų mėgėjai. Kaip gi spalvingasis Marokas be didingų, centrinėje šalies dalyje žaliuojančių Atlaso kalnų. Vaizdingų slėnių ir kanjonų raižomi kalnai keliautojus vilioja savo paslaptingais tarpekliais ir debesų rūke skendinčiomis viršūnėmis. Čia vingiuoja daugybė įvairaus ilgio ir sudėtingumo turistams pritaikytų pasivaikščiojimo takų bei nuostabius vaizdus atveriančių apžvalgos aikštelių. Beje, pastarąsias galima laisvai pasiekti ir su automobiliu, pakeliui pasivažinėjant įspūdingais kalnų serpentinais.

Tikrąją Atlaso kalnų magiją galite pajusti išsiruošę į kelių dienų žygius vėjuotomis kalnų perėjomis. Nužygiuokite iki kitoje kalnų pusėje, pašlaitėse, įsikūrusių miestelių, sugebančių subtiliai išlaikyti savo senąsias tradicijas, nepaisant nuolat besikeičiančio aplinkinio pasaulio. Išties žavi patirtis!

Kelionių akademijaieškantiems kelionių į Maroką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.