JAV nacionaliniai parkai. Paskui amerikietišką svajonę

Renkantis egzotiškas keliones, dažniausiai mąstoma apie Tailandą ar Balį, tačiau retas kuris pagalvoja apie Jungtines Amerikos Valstijas. O veltui – juk dar nuo senų laikų svajonių šalimi laikoma Amerika keliautojams gali pasiūlyti tiek daug. Savo viršūnes debesyse slepiantys kalnai, ramiai tyvuliuojantys ežerai, giliausi planetos kanjonai ir ta neišblėstanti didybė, kuri čia sutinkama kiekviename žingsnyje. Nevaržoma laisvė ir laukinės gamtos stebuklai – tai ir yra amerikietiška egzotika. Tad šįkart „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai Jums paruošė įspūdingiausių šalies nacionalinių parkų apžvalgą. Paskaitykite ir išsirinkite savo mėgstamiausią!

Josemicio nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Josemicio nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Jeloustono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Jeloustono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Braiso kanjono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Braiso kanjono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Siono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Siono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Akadijos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Akadijos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Didžiųjų Dulsvųjų kalnų nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Didžiųjų Dulsvųjų kalnų nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Sekvojos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Sekvojos nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Didžiojo kanjono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Didžiojo kanjono nacionalinis parkas.<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 3:34 PM

1.Josemičio nacionalinis parkas

Keliaujant po JAV, tiesiog būtina aplankyti bent kelis nacionalinius parkus. Kalifornijos valstijoje esantis Josemičio parkas (angl. Yosemite National Park) keliautojus pakeri savo ramybe, tarsi sklindančia iš slėnyje stūksančių ir amžius skaičiuojančių granito uolų. Jos dailiai įrėmina papėdėje besidriekiantį slėpiningąjį slėnį, kuriame lydimi gražiausi saulėlydžiai. Parke esantis Josemičio krioklys – vienas aukščiausių pasaulyje. Stovint apačioje, galima, užvertus galvą aukštyn, stebėti, kaip vandens purslai krinta žemyn ir galingai atsimuša į uolas, po savęs palikdami tik vėsią dulksną, maloniai glostančią smalsiųjų turistų veidus. Kopiant siaurais miškingais takeliais į granito uolas ir apačioje paliekant rūke skęstantį slėnį, net norisi pritildyti balsą, lyg jo virpesiai galėtų sudrumsti tą didingą čia tvyrančią tylą, kurią išsklaido tik naktimis klaidžiojančių kojotų staugimas.

2.Jeloustono nacionalinis parkas

Jei Josemičio parke viską gaubia laukinė ramybė, tai Vajomingo valstijoje esančiame Jeloustone (angl. Yellowstone National Park) gamtos stebuklai kunkuliuoja ir veržiasi per kraštus. Mirtinu grožiu vadinami ir rūgštimis besispjaudantys ežerai sužavi net ir daug mačiusius keliautojus. Šiame parke galima rasti ir aukščiausią geizerį pasaulyje, siekiantį net 60 metrų! Vaikštant garuose skendinčiais mediniais takeliais tarp bet kurią minutę išsiveršiančių geizerių, galima grožėtis gamta ir jaustis lyg kitoje planetoje. Tik ore tvyrantis stiprus sieros kvapas primena, kad užsisvajoti čia ne vieta – kiekvienas žingsnis į šoną gali būti mirtinas.

3.Braiso kanjono nacionalinis parkas

Nacionalinių parkų valstija Juta – išties apdovanota gamtos grožiu. Štai Braiso kanjonas (angl. Bryce Canyon) žavi savo unikalumu. Iš tiesų, tai net nėra tikras kanjonas, nes jo neišgraužė tekantis vanduo. Aukštos ir plonos, į pirštus panašios, uolos susiformavo dėl sniego – naktį užšąlančio ir tampančio ledu, o dieną – atšylančio ir taip ardančio minkštą apatinę uolieną. Šiame parke specialiai įrengtos „saulėlydžio“ ir „saulėtekio“ apžvalgos aikštelės nukreipia lankytojų žvilgsnius teisinga linkme reikiamu metu. Prigesinta saulės šviesa, plytų raudonumo smiltainiai ir grynas Jutos miškų oras – taip gimsta stebuklas, išliekantis atminty metų metus.

4.Siono nacionalinis parkas

Vos šimtą kilometrų nutolęs Siono nacionalinis parkas (angl. Zion National Park) – visiška priešingybė. Tarp masyvių, debesis ramstančių, uolų srauni Mergelės upė išgraužė siaurą kanjoną, į kurio apačią saulės spinduliai sunkiai prasiskverbia. Kadangi parkas žavi savo įvairove, vieni kopia į viršūnes ištyrinėti sluoksniuotos, lyg „Napoleono“ pyragas, smiltainio uolienos, o kiti renkasi pasivaikščiojimą uolų šešėlyje, kur prie pat upės susiformavusios mažos žalios oazės. Siono parke veiklos randa net išrankiausi nuotykių ieškotojai.

5.Akadijos nacionalinis parkas

O kad nepamanytumėte, jog rytinė šalies pakrantė skurdesnė savo gamta, nusikelkime į tolimąjį Meiną. Akadijos nacionalinis parkas (angl. Acadia National Park) išsiskiria savo miškingais užutėkiais, tarp uolų pasislėpusiais smėlėtais paplūdimiais ir ilgu uolėtos pakrantės ruožu. Parko teritorijoje esantis Bar Harboro miestelis turistus vilioja mažomis rankdarbių parduotuvėlėmis ir šviežia žuviene. Vis dėlto, tikrąją Akadiją geriausiai pažinsite vaikščiodami smėlėtais, krūmokšniais apaugusiais takeliais, stabtelint įmerkti kojas į šaltas Atlanto bangas, pasilypėdami ant skardžio ir, vėjui taršant plaukus, stebėdami, kaip nuožmusis vandenynas gena savo bangas link dantytų ir švyturiais nužymėtų Meino žemės krantų.

6.Didžiųjų Dulsvųjų kalnų nacionalinis parkas

Kitas rytinėje JAV pakrantėje esantis gamtos stebuklas turi itin ilgą ir didingai skambantį pavadinimą – Didžiųjų Dulsvųjų kalnų nacionalinis parkas (angl. Great Smoky Mountains National Park). Tarp Šiaurės Karolinos ir Tenesio valstijų įsiterpęs parkas nuolat skendi paslaptingame rūke, virš kurio nebyliai išnyra miškingos kalnų viršūnės. Šiose teritorijose iškrinta itin daug kritulių, dėl kurių ir susidaro minėtieji rūkai, o į viską besiskverbianti drėgmė sukuria puikias sąlygas tankiems parko miškams. Šis miglose besislepiantis parkas patiks ne tik kalnų mėgėjams, bet ir fotografams, tapytojams bei visiems, mėgstantiems svajoti.

7.Sekvojos nacionalinis parkas

Na, o dabar vėl sugrįžkime į Vakarinę šalies pakrantę. Kalifornijos valstijoje esantis Sekvojos nacionalinis parkas (angl. Sequoia National Park) privers Jus patikėti, kad įžengėte į milžinų karalystę. Čia stūksančiose šimtametėse giriose galima išvysti didžiausius pasaulio medžius – sekvojas, lietuviškai skambiai vadinamas didžiaisiais mamutmedžiais. Vaikštant tokių didelių medžių šešėlyje net norisi pritildyti balsą – jautiesi tik menkas užklydėlis didingoje medžių karalystėje. Tad, prieš atvykstant, reikėtų pramankštinti kaklo raumenis, nes norint pamatyti medžių viršūnes prireiks gerokai atlošti galvas.

8.Didžiojo kanjono nacionalinis parkas

Na, o pabaigai, Arizonos valstijos pasididžiavimas – Didysis kanjonas (angl. Grand Canyon). Tai vieta, kurioje jautiesi ir mažas, ir didelis vienu metu, kur išnyksta baimės ir gimsta įkvėpimas. Žadą atimantys vaizdai – neatsiejama šio nacionalinio parko dalis. Lankydami Didįjį kanjoną, keliautojai leidžiasi siaurais, palei kanjono kraštą vingiuojančiais takeliais gilyn į paslaptingąją bedugnę. Tačiau jei nesate didelių išbandymų mėgėjas, galima rinktis ir apžvalgos aikšteles, iš kurių ramiai stebėsite tekančią ir raudonus kanjono kraštus nuspalvinančią saulę. Visai nesvarbu, iš kurios pusės grožėsitės – šis tūkstančius metų smiltelė po smiltelės formavęsis gamtos stebuklas vis tiek atrodys stulbinančiai.

Kelionių akademijaieškantiems kelionių į JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.