Ką verta aplankyti Kinijoje: 7 rekomenduojamos vietos

Kinija – pasaulio gigantė, turinti vieną seniausių iki šių laikų gyvuojančių civilizacijų. Savo tradicijomis, kultūra ir gamtos turtais Kinija pritraukia daugybę keliautojų iš viso pasaulio! Siūlome 7 vietas Kinijoje, kurias verta išvysti savo akimis!

Uždraustasis miestas<br>Shutterstock nuotr.
Uždraustasis miestas<br>Shutterstock nuotr.
Didžioji Kinijos siena<br>Shutterstock nuotr.
Didžioji Kinijos siena<br>Shutterstock nuotr.
Dangaus šventykla<br>Shutterstock nuotr.
Dangaus šventykla<br>Shutterstock nuotr.
Didysis Lešano Buda<br>Shutterstock nuotr.
Didysis Lešano Buda<br>Shutterstock nuotr.
Terakotinė armija<br>Shutterstock nuotr.
Terakotinė armija<br>Shutterstock nuotr.
„Avataro“ kalnai<br>Shutterstock nuotr.
„Avataro“ kalnai<br>Shutterstock nuotr.
Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centras<br>Shutterstock nuotr.
Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centras<br>Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 13, 2018, 2:42 PM

1. Uždraustasis miestas

Viena iš Kinijos turizmo įžymybių – Uždraustasis miestas. Tai didžiausi ir geriausiai išsilaikę rūmai pasaulyje. Juose apie 500 metų gyveno ir šalį valdė 24 Mingų ir Čingų dinastijų imperatoriai, kurių valdymo laikais paprastiems mirtingiesiems čia įžengti buvo uždrausta. Nuo to ir kilo toks pavadinimas. Visą rūmų kompleksą sudaro 980 pastatų, stūksančių 72 ha teritorijoje, kurie tiesiog dvelkia didybe: čia tviska paauksuoti riesti stogai, iš visų pusių imperatoriaus rūmus sergi magiškų mitinių būtybių, liūtų skulptūros, kurios simbolizuoja turtą ir aukščiausią socialinį statusą. Į Uždraustąjį miestą patenkama per Tiananmeno (Dangaus ramybės) vartus, kurie yra Kinijos Liaudies Respublikos nacionalinis simbolis. Priešais Uždraustąjį miestą – didžiausia pasaulyje Tiananmeno aikštė – joje gali sutilpti net iki 1 mln. žmonių!

2. Didžioji Kinijos siena

Kito objekto tikriausiai nereikia daug pristatinėti, tačiau paminėti būtina. Tai – Didžioji kinų siena – vienas iš septynių pasaulio stebuklų! Jos ilgis – 6400 km – tai yra ilgiausias pasaulyje žmogaus rankomis sukurtas gynybinis pastatas. Statybos truko ne vieną amžių. Prasidėjo valdant dar pirmajam Kinijos imperatoriui Čin Ši Huangdi ir baigėsi valdant Mingų dinastijai (1368 – 1644 m.). Užkopti į šią milžinę – nemenkas darbas kojoms, tačiau nuo jos atsiveria gniaužianti kvapą panorama.

3. Dangaus šventykla

Dar vienas įspūdingas statinys, priklausantis imperatoriškajai giminei – Dangaus šventykla. Šios šventyklos komplekse Mingų ir Čingų dinastijų valdovai melsdavosi ir kasmet aukodavo dievams bei dangui. Tai daoistinė šventykla, kuri buvo pastatyta 1406-1420 metais, valdant imperatoriui Džu Di. Manoma, kad tai viena švenčiausių vietų, kuri laikoma ir architektūriniu šedevru. Dėl šios priežasties šventykla įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

4. Didysis Lešano Buda

Į mūsų sąrašą verta įtraukti dar vieną įspūdingą objektą, turintį įdomią sukūrimo istoriją. Didysis Lešano Buda – tai didžiausia pasaulyje stačioje uolienoje išskaptuota Budos skulptūra, kurios dydis siekia net 70,7 m. Ją galima rasti Sičuano provincijoje tarp trijų upių (Min, Dadu ir Čingji) sankirtos. Skulptūra pradėta statyti 713 metais, vadovaujant vienuoliui Haitongui. Šių statybų tikslas buvo nuraminti sūkuringus upių vandenis, trukdančius keliauti žvejybiniams laivams. Mirus vienuoliui statybos buvo nutrauktos ir tik po 70 metų atnaujintos vienuolio mokinių. 803 m. skulptūra buvo baigta ir tikslas įgyvendintas, upė iš tiesų nurimo dėl į vandenį nusėdusių akmenų. Ši Budos skulptūra vietiniams tapo šviesios ateities simboliu.

5. Terakotinė armija

Terakotinė armija, sauganti pirmojo Kinijos imperatoriaus Čin Ši Huangdi kapavietę, yra bene didžiausias XX a. archeologinis atradimas. 1974 m. ją atrado darbininkai kasdami šulinį vienoje iš šiandieninio Siano gyvenviečių. Tuomet jie užčiuopė tik keletą karių skulptūrų fragmentų su bronzinėmis strėlėmis, tačiau kaip vėliau paaiškėjo tai buvo tūkstantinė (iki 8000) žmogaus dydžio molinių kareivių armija su visa karine amunicija, žirgais, vežimais ir įvairiais kitais objektais. Be abejonės, Čin Ši Huangdi Mauzoliejus su tūkstantine moline armija įtrauktas į UNESCO kultūros paveldą. Ši daugiau nei 2000 metų neatrasta vieta apipinta įvairiausiomis legendomis, o pačių kinų dažnai vadinama ir aštuntuoju pasaulio stebuklu, kurį tiesiog būtina pamatyti savo akimis.

6. „Avataro“ kalnai

Garsiausias gamtos kampelis Kinijoje – „Avataro kalnai“. Taip, šie kalnai ypatingai išgarsėjo po Džeimso Kamerono filmo „Įsikūnijimas“ (angl. „Avatar“) pasirodymo. Kalbama, jog būtent šių kalnų grožis įkvėpė garsųjį režisierių. Avataro kalnai yra Džangdziadzie Kinijos nacionalinio parko dalis. Šiame parke tikrai netrūksta ir daugiau įspūdingų gamtos vaizdų. Čia stulbina miško, krioklių ir kanjonų grožis. Į kalnus kelia net trys funikulieriai ir Bailongo liftas, tad keliaujant galima rinktis, ar pastaruoju į didesnį nei 326 m aukštį pakilti vos per kelias minutes, ar kilti lėčiau grožintis aplinka. Bet kokiu atveju, įspūdžių čia netrūks!

7. Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centras

O dabar – visų gyvūnų mylėtojams skirta lankytina vieta – Čengdu pandų veisimo ir tyrimo centras, kuriame galima pasigėrėti didžiosiomis pandomis. Didžioji panda yra Kinijos nacionalinis turtas, tad nenuostabu, kad jos ir jų gyvenamosios vietos įtraukiamos į gamtos paveldo sąrašą. Laukinėje gamtoje jų gyvena tik apie pusantro tūkstančio, dėl to yra investuojama į jų globą ir veisimo tyrimus. Šiame centre suteikiama reta galimybė didžiąją pandą pamaitinti bambukais, paglostyti ar palaikyti rankose jos jauniklį!

Kelionių akademijaieškantiems kelionių į Kiniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.