Planuojantiems poilsį Birštone: naudingi patarimai, ką nuveikti

Vieno seniausių balneologijos kurortų Lietuvoje – Birštono – istorijos kronika rašoma nuo viduramžių. Šiandien šis kurortinis miestas galimybe pailsėti, atgauti jėgas ir pagerinti sveikatą traukia tiek lietuvius, tiek užsieniečius. Svarstote, ką nuveikti, atvykus į Birštoną? Pateikiame kelias idėjas.

Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Ūksmingų mi<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Ūksmingų mi<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Birutės vila.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Birutės vila.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Versmės sanatorijos baseinas.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Versmės sanatorijos baseinas.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Birštono savivaldybės nuotr.
Kneipo sodas.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Kneipo sodas.<br>Birštono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 9:42 AM, atnaujinta Feb 5, 2020, 11:06 AM

Mėgstantiems pasivaikščioti

Ši žiema lepina gana švelniu, šiltu oru, kuris puikiai tinka pasivaikščiojimams gamtoje. Birštone yra net keli pėstiesiems skirti maršrutai, kuriais siūlome pasinaudoti.

Mineralinio vandens maršrutas

Per tris valandas pėsčiomis apeisite 9 objektus. Daugiausiai tai bus biuvetės. Maršruto ilgis 2,8 kilometro.

Biuvetė – statinys ant mineralinio šaltinio, iš kurio imamas trykštantis natūralus mineralinis vanduo. Natūraliu mineraliniu vandeniu gali būti vadinamas tik gamtinėmis sąlygomis susidaręs požeminis vanduo, kuris pasižymi natūraliu tyrumu. Jis susiformavęs neužterštoje aplinkoje, nuo taršos apsaugotame požeminiame vandens telkinyje. Mineralinis vanduo išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių arba dirbtinai atvertų šaltinių.

Pirmiausiai natūralaus, tikro, neprisotinto angliarūgšte (negazuoto) mineralinio vandens „Versmė“ nemokamai galima paragauti sanatorijos „Versmė“ biuvetėje.

Po to kelias veda iki Birštono turizmo informacijos centro. Pastate, priklausančiame vienam žavingiausių tarpukario medinės architektūros ansamblių Lietuvoje, dera tradiciniai dekoro sprendimai ir modernizmo pėdsakai. Pavyzdžiui, Kaune daug kur sutinkamus juostinius langus čia primena per visą fasadą nutįsusios dekoratyvinės juostos. Aiktelėti privers ir erdvi apvalių formų veranda.

Tuomet aplankysite Geltonąją biuvetę. Iš tolo ryški mineralinio vandens biuvetė ne tik puošia ūksmingą parką, bet ir kviečia atsigaivinti mineraliniu vandeniu. Tik nepamirškite su savimi atsinešti puodelio! Ketvirtajame XX a. statyta reprezentatyvios architektūros biuvetė (iš pranc. kalbos – namelis virš šaltinio) primena, kad šiame kurorte vertingiausios yra mineralinio vandens versmės. Jau XIX a. pabaigoje šaltiniai Birštone imti dangstyti įvairiais stogeliais. Atlaikiusi antrąjį pasaulinį karą ir kurorto pakilimus bei nuosmūkius keičiantis epochoms, ši biuvetė tebėra vienas iš Birštono simbolių ir viena iš populiariausių vietų fotografuotis. Ragaudami vandenį, neskubėkite. Tokį pat skonį beveik prieš šimtmetį jautė ir Lietuvos prezidentas Antanas Smetona, ir skulptorius Juozas Zikaras ir rašytojas, kunigas Juozas Tumas Vaižgantas, pavadinęs vandenį sūriosiomis Vytauto kalno ašarėlėmis, ir daugybė kitų pirmosios Lietuvos respublikos šviesuolių.

Vėliau užsuksite į mineralinio vandens paviljoną „Birutės vilą“. Čia galima rasti mineralinio vandens baseiną, fontaną, vandens garinimo sieną. Naujuose sveikatingumo namuose visi norintys gali kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinio vandens prisotintu oru, ilsėtis, atgauti jėgas, mankštintis, daryti jogos pratimus, gurkšnoti vaistažolių arbatą.

Po to užsuksite į Kneipo sodą, kur rasite oganizmo grūdinimo procedūrų.

Algirdo gatvėje galėsite paragauti mineralinio vandens „Gintaras“. Jis geriamas sergant lėtiniu skrandžio uždegimu, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige (neaktyviu ligos periodu), lėtiniu storosios žarnos uždegimu, lėtiniu vidurių užkietėjimu, lėtiniu tulžies pūslės ir latakų uždegimu, kai kuriomis šlapimtakių ligomis ir inkstų akmenlige (pooperaciniu periodu), medžiagų apykaitos sutrikimais, cukriniu diabetu (lengva forma)

Užsuksite į vienintelis toks Lietuvoje – mineralinio vandens garinimo statinį „Druskupį“ Birštone, kur galima mėgautis ypatingai sveiku „jūrinio efekto“ oru.

Aplankysite Eglės sanatorijos biuvetę.

Galiausiai užsuksite aplankyti „Sofijos“ šaltinį. Tai šaltinis, esantis šalia „Vytautas Mineral SPA“, Birštono žemių gelmėse buvo atrastas dar 1960 metais, o jo vanduo jungia net 70 skirtingų elementų mineralus. Šis šaltinis savo gerosiomis savybėmis gali būti lyginamas su Negyvosios jūros vandeniu – tai pačios gamtos sukurtas sveikatos, jaunystės, gyvybingumo eliksyras.

Maršrutas geriausiai asmenukei

Per pusšeštos valandos aplankysite 13 objektų ir nužingsniuosite 9 kilometrus.

Aktyvaus laisvalaikio mėgėjus Birštonas kviečia išbandyti geriausios „asmenukės“ maršrutą, kuris leis Jums džiaugtis unikalia gamta, aplankyti įžymiąsias kurorto vietas ir pasidaryti geriausią asmenukę. Kelionę pradėkite nuo „Vytautas Mineral SPA“ bibliotekos, kurią rasite Karalienės Barboros al. 2.

„Vytautas Mineral SPA“ skaitykla – vieta su neįprasta akustika bei vaizdais – pažiūrėjus į kupolo formos lubas, pamatysite įspūdingus žinomo tapytojo Petro Lincevičiaus kartu su komanda nutapytus piešinius, kurie Jus nukels į mėnulį. Ši vieta Jums suteiks galimybę pasidaryti vieną geriausių asmenukių.

Išėję iš „Vytautas Mineral Spa“, kelionę tęskite link Nemuno pakrantės. Jums tereikia pasiekti Vasaros estradą (Algirdo g. 36), kur Jūsų laukia antroji asmenukės vieta – Martyno Gaubo skulptūra – galva.

Didelė, geltona menininko M. Gaubo galvos kopija yra pavadinta „Konteineriu“, o iš tiesų tai yra didžiulė trimatė asmenukė, prie kurios įsiamžinsite ir jūs.

Visai šalia Vasaros estrados, praėję „Esė“ viešbutį, prieisite Nemuno vingių taką, išsidriekusį per visą Birštono centrinį parką. Takas, atkartojantis garsiąsias Nemuno kilpas, yra apsuptas nuostabios gamtos, kurios fone jūsų asmenukė taps išskirtinio grožio.

Po pasivaikščiojimo po Nemunio vingių taką, eikite link „Eglės sanatorijos“. Čia dairykitės mineralinio vandens garinimo statinio – „Druskupis“, kuris yra Algirdo gatvės ir Kęstučio gatvės sankirtoje. Šis statinys, kurio sienomis teka mineralinis vanduo, leidžia ne tik kvėpuoti sveikatai naudingų mineralų prisotintu oru, bet yra ir puiki vieta jūsų kitai asmenukei.

Tuomet aplankykite šalia esantį Centrinį kurorto parką arba keliaukite tiesiai Kęstučio gatve link Birštono savivaldybės (Jaunimo g. 2), kur rasite Jus pasitinkantį užrašą #Birštonas. Asmenukė su šiuo užrašu bus puikus priminimas apie Birštoną.

Kelionę tęskite Kęstučio gatve ir eikite link prekybos centro „Norfa“. Priėję prekybos centrą, išvysite asfaltuotą takelį link Mokyklos gatvės. Eikite tiesiai, kol dešinėje pusėje pamatysite gražią medžių alėją. Asmenukė šioje medžių alėjoje leis pasimėgauti nuostabia gamta ir pailsėti nuo miesto šurmulio.

Pailsėję ir pasidarę asmenukę, grįžkite atgal ir tęskite kelionę B. Sruogos gatve link sanatorijos „Versmė“ (B. Sruogos g. 9). Čia rasite Juozo Ruzgos fontaną-skulptūrą „Versmė“. Trykštantis fontano vanduo padarys jūsų asmenukę išskirtinę.

Pailsėję ir atsigėrę mineralinio vandens šalia esančioje biuvetėje, kelionę tęskite eidami link Kneipo sodo gėlyno, (Birutės g. 16.) Ryškų gėlyną išvysite vos tik priėję Kneipo sodą. Pasidarę asmenukę, turėsite galimybę išbandyti pagal Kneipo rekomendacijas čia įrengtą Kneipo sodą, skirtą procedūroms su šaltu vandeniu organizmo grūdinimui, imuninės sistemos stiprinimui. Šis sodas remiasi 5 elementų sistema: vandens terapija, judėjimo terapija, vaistažolių terapija, harmonijos terapija, sveika mityba.

Pailsėję ir atgavę jėgas, keliaukite link dr. Antano Serafino Zenkevičiaus vardo krantinės, kur prieplaukoje prie „Tulpės“ sanatorijos (Birutės g. 35) pamatysite Birštono keltuką.

Persikėlę per Nemuną mokamu keltuku, turėsite galimybę pasidaryti dar vieną asmenukę.

Sugrįžę atgal į Birštoną, nesunkiai rasite ir Vytauto parką, (B. Sruogos g. 1), įsikūrusį šalia Vytauto kalno. Šiame parke esanti medžių alėja taps puikiu fonu jūsų asmenukei, o Vytauto paminklas bus puiki puošmena jūsų kitai asmenukei.

Visai šalia esantis Vytauto kalnas – vienas žinomiausių ir aukščiausių piliakalnių Lietuvoje. Įveikę laiptais 40 m aukščio šlaitą, galėsite atsikvėpti puikiai sutvarkytoje aikštelėje. Nuo jos atsiveria nuostabi panorama į Birštono miestą ir Nemuno vingį. Vaizdas gražus visais metų laikais, todėl lipimas į Vytauto kalną tapo Birštono svečių ritualu. Be to, tai mėgstamiausia ir asmenukių mėgėjų vieta visame kurorte.

Nulipus nuo Vytauto kalno, lauks kitas išbandymas – aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje. Jį rasite adresu Bokšto al. 25. Bokšto apžvalgos aikštelė yra 45 m aukštyje, viso bokšto aukštis – 55 m. Čia užlipę lankytojai gali suprasti aplinkos išskirtinumą ir žavesį. Už 240 metrų teka Nemunas, pietrytinėje dalyje – atviras laukas, šalia miškas, matosi puiki Birštono panorama, Nemuno slėnis, už 900 metrų driekiasi Birštono vienkiemio sodybos (dabar – Birštono miesto teritorija).

Dar jūsų laukia netoliese esanti paskutinė stotelė – Škėvonių atodanga, (Prienų g., už restorano „Birštono seklytėlė“). Žingsniuodami pažintiniu taku nuo restorano „Birštono seklytėlė“ arba nuo „Royal SPA Residence“ viešbučio, dairykitės ne tik į tolumas, bet ir pažvelkite sau po kojomis. Čia gausu įdomių augalų, nuo birželio iki rugsėjo žydi melsvieji gencijonai, įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą. Škėvonių atodanga yra viena žinomiausių kvartero amžiaus uolienų atodangų Nemuno slėnio šlaituose. Ji įtraukta ir į vertingiausių Šiaurės Vakarų Europos geologinių objektų sąrašą. Daugiau nei pusę kilometro besitęsianti, iki 33 m aukščio atodanga – unikalaus Škėvonių gūbrio pjūvis su ryškiais dviejų paskutiniųjų ledynmečių ir tarpledynmečio nuogulų sluoksniais taps puikiu vaizdu jūsų asmenukei.

Kitus įdomius maršrutus ir reikiamus žemėlapius galite rasti čia.

Lankytini objektai

Ieškant, ką nuveikti Birštone, be maršrutuose jau paminėtų lankytinų objektų reiktų nepamiršti dar kelių vertų dėmesio.

Viena tokių – grakšti neogotikinė šv. Antano Paduviečio raudonų plytų bažnyčia puošia Birštoną nuo XX a. pradžios. Nedidelė, harmoningų formų šventovė – autoritetingiausio to meto bažnyčių arhitekto Vaclovo Michnevičiaus kūrinys. Remiantis istoriniais šaltiniais, tai jau ketvirtoji bažnyčia Birštone. Šventovės interjeras papuoštas vieno iš garsiausių to meto meistrų Adomo Karaliaus sukurtais mediniais altoriais, o kairėje navoje galite išvysti šv. Juozapo paveikslą, puošusį senąją medinę bažnytėlę XVII-XVIII a. Paveikslus tapė Nikodemas Silvanavičius, du jo kūrinai restauruoti ir saugomi Birštono sakraliniame muziejuje. Įspūdingus vitražus su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių atvaizdais Lietuvos krikšto 600-ųjų metų jubiliejui sukūrė Vytautas Švarlys ir Andrius Giedrimas 1987 m. Įdomu tai, kad jie turėjo dirbti slapčia garažuose, kad sovietų valdžia nesužinotų apie šiuos kūrinius. Patogu atvykti automobiliu, jį galima pastatyti aikštelėje šalia, bažnyčia lengvai pasiekiama pėsčiomis ar dviračiu iš bet kurios Birštono vietos.

Vertas dėmesio ir Žvėrinčiaus miškas. Prieš daugiau nei penkis šimtus metų Žvėrinčiaus miške pramogaudami medžiojo Lietuvos didžiosios kunigaikštystės valdovai. Šiandien jame besilankantys poilsiautojai mėgaujasi ramybe, sportuoja. Miške įrengtas žiedinis 12 km ilgio asfaltuotas pėsčiųjų ir dviračių takas, poilsiavietės ir treniruoklių aikštelės. Apsilankiusieji Žvėrinčiuje giria miško grožį ir puikiai sutvarkytą aplinką. Nemaža dalis poilsiautojų tvirtina čia pajutę energijos antplūdį, ko gero, dėl didelio pušų išskiriamo deguonies kiekio ir ypatingo pušyno mikroklimato.

Važiuodami dviračiu ar keliaudami pėsčiomis sveikatingumo taku net septyniose vietose rasite pavėsines su laužavietėmis, lauko treniruoklius. Viena aikštelė skirta atsikvėpti dviratininkams. Takas vingiuoja netoli Nemuno kranto. Miško prieigose teka Druskupio upelis. Jis užtvenktas, suformuoti du tvenkiniai su smėlio paplūdimiais, tualetais ir persirengimo kabinomis. Mišką puošia įspūdingos medžio skulptūros ir gamtos paminklai.

Čia rasite legendomis apipintą ąžuolą, po kuriuo neva sėdėdavęs pats Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Tiesa 2005 m. praūžus uraganui galiūnas išvirto, tad jį galima pamatyti gulintį pamažu dengiamą samanų sluoksnio. Visai šalia – vos keliose vietose Lietuvoje terandama pušis su sijonėlius primenančiomis „apykaklėmis“. Pasakojimai apie didikų medžiokles Žvėrinčiuje siekia net XV a. Istorikai teigia, kad žvėrių Nemuno kilpoje nebuvo, tad stumbrus tekdavo atvaryti iš tolesnių apylinkių.

Patys birštoniškiai tikina, kad gražiausia Žvėrinčiuje – ryte. Tuomet kylanti saulė apšviečia rasotus žolynus, galima išvysti miško paukščių ar net prabėgančių stirnų. Vasarą nudžiugsite čia aptikę žemuogių, rudeniop – grybų. Oficialiai Žvėrinčiaus sveikatingumo takas prasideda ties Turizmo informacijos centru šalia Vytauto parko, tuomet sveikatingumo takas pailgėja iki 15 km. Tačiau visai šalia miško galima patogiai palikti automobilį Pušyno gatvės gale arba šalia tvenkinio. Būtinai apsilankykite ir Birštono muziejuje. Buvusios medinės vilos pastate įrengtą muziejų pamėgo ir Birštono poilsiautojai, ir iš toliau atvykstantys turistai. Čia per pusvalandį galima sužinoti įdomiausius faktus apie kurorto istoriją ir pamatyti nemažai vertingų istorinių, meno ir technikos eksponatų. Be to, muziejaus lankymas nemokamas, nebent užsisakytumėte ekskursiją ar edukaciją programą, jis veikia septynias dienas per savaitę.

Pirmiausia, dėmesio vertas muziejaus pastatas, įtrauktas į kultūros paveldo sąrašą. 1933 m. šią romantinę vilą su bokšteliais ir ornamentuotais balkonais pastatydino girininkas Antanas Katelė. Iki antrojo pasaulinio karo ji buvo nuomojama Birštone besigydantiems mokytojams. Po karo pastatas nacionalizuotas, čia įkurta sanatorija, o nuo 1967 m. – muziejus.

Didžiausia ekspozicijos dalis skirta kurortiniam Birštono laikotarpiui nuo caro laikų iki mūsų dienų. Šiek tiek eskponatų mena viduramžius ir karališkos rezidencijos laikus. Tai – aplinkinių piliakalnių archeologiniai radiniai, buvusios pilies vizualizacija. Ypatingo dėmesio vertas bent trijų šimtų metų senumo luotas, skirtas persikėlimui per Nemuną. Birštono suklestėjimą tarpukariu mena autentiškas fajetonas, kuriuo 1918–1938 m. Adomas Jurkulnevičius vežiojo į kurortą poilsiautojus iš Kauno. Ypatingo susidomėjimo sulaukia ir dantų gydytojo Igno Šabliausko reikmenys bei gyvenimo istorija. Šis veiklus medikas ne tik pagelbėdavo suskaudus dantims, bet ir savaitgaliais Kurhauze pučiamųjų orkestrui vadovavo. Meniniu požiūriu vertingiausios dailininko akademiko Nikodemo Silvanavičiaus darbų kopijos. Iš anksto galima užsisakyti vieną iš edukacinių programų. Daugiausia susidomėjimo sulaukia „Birštono mineralinio vandens šaltiniai“, kurios metu sužinosite, kad kurorte visiškai nėra gėlo vandens. Šalia muziejaus nėra erdvės automobilių parkavimui, tačiau jį galima lengvai pasiekti dviračiu ar pėsčiomis iš bet kurios kurorto vietos.

Apsilankyti verta ir Birštono Sakraliniame muziejuje. Buvusios klebonijos pastate įrengtas Sakralinis muziejus kasmet sulaukia vis daugiau piligrimų ir pavienių lankytojų.

Ar dėl puikios meno vertybių ekspozicijos, ar dėl nuoširdaus dėmesio kievienam lankytojui pabuvojusieji čia vizitą pavadino „tikru poilsiu sielai ir minčių atgaiva“. Legendinis lietuvių poetas Justinas Marcinkevičius pareiškė, kad šis muziejus skirtas meilei. Dabartinio muziejaus pastatas iš išorės atrodo kuklus medinukas su etnografiniai papuošimais. Tačiau viduje puikiai įrengtos vertingos istorinės, religinės ir meno ekspozicijos.

Ypatingo dėmesio čia sulaukia medinių spalvingų liaudies menininkų drožtų skulptūrėlių ekspozicija. Dauguma jų sukurtos Žemaitijoje XIX a. Menotyrininkai juose įžvelgia pagonybės elementų, o UNESCO lietuvišką dievdirbystę įtraukė į nematerialaus paveldo sąrašą. Muziejuje eksponuojami ir itin aukšto meninio lygio bažnytinės tapybos darbai, ritualiniai indai iš Nacionalinio dailės muziejaus fondų. Piligrimai ilgiau užsibūna šventųjų relikvijoms skirtoje salėje.

Antrajame muziejaus aukšte vyksta renginiai, nuolat keičiamos meno parodos. Rekomenduojame apsilankymui muziejui skirti bent valandą. Edukacines programas, skirtas kankinystės temai arba meduolių kepimui, žvakių gamybai, liaudies meno pažinimui būtina užsisakyti iš anksto.

Norintiems edukuotis

Norintiems ne tik pasivaikščioti, aplankyti įvairius objektus, bet ir šį tą naujo išmokti, reiktų atkreipti dėmesį į Birštono turizmo informacijos centre siūlomas edukacijas.

Pavyzdžiui, Birštoną galite apžiūrėti elektromobiliu. Taip pat išmokti kepti dzūkiška bandas ar net sužaisti orientacinį žaidimą. Galima rinktis žaisti dviračiais, pėsčiomis ar net naktį. Pastaruoju atveju užduotims įgyvendinti komandos nariams duodami žibintuvėliai arba fakelai, taip pat dalyviams būna suorganizuotos papildomos, paslaptingos, romantiškos užduotys, atskleidžiančios naktinio Birštono kurorto grožį ir jo netikėtas vietas.

Visas edukacijas rasite čia.

Parengta bendrdarbiaujant su Birštono savivaldybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.