Istorija atgimsta muziejuose, arba ko nepraleisti lankantis Dzūkijos apylinkėse?

Muziejai šiandien dar vertingesni nei bet kada anksčiau. Būtent juose galima pamatyti per daugelį metų sukauptus, išlaikytus ir vertę kuriančius eksponatus, žadinančius smalsumą ir skatinančius domėtis bei tyrinėti mus supančią aplinką. Be to, muziejų eksponatai padeda suprasti krašto istoriją, pažinti jos kultūrą ir gamtą. Na, o ką pažinti verta keliaujant pietų Lietuvoje, rasite žemiau sudarytame muziejų gide.

 M. K. Čiurlionio memorialinis muziejus.
 M. K. Čiurlionio memorialinis muziejus.
 Veisiejų regioninio parko lankytojų centras.
 Veisiejų regioninio parko lankytojų centras.
 Miško muziejus "Girios Aidas".
 Miško muziejus "Girios Aidas".
 Metelių regioninio parko lankytojų centras.
 Metelių regioninio parko lankytojų centras.
Lazdijų krašto muziejus. 
Lazdijų krašto muziejus. 
 Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejus.
 Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejus.
 Druskininkų miesto muziejus.
 Druskininkų miesto muziejus.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 12:33 PM, atnaujinta Feb 7, 2020, 2:52 PM

M. K. Čiurlionio memorialinis muziejus

Kaip gyveno ir kūrė iškiliausias lietuvių menininkas?

Memorialinis M. K. Čiurlionio muziejus – tai atkurtoje Čiurlionio šeimos sodyboje esančios ekspozicijos, leidžiančios geriau pažinti menininko kasdienybę bei buitį. „Kiekvienas lankytojas kviečiamas pasivaikščioti M. K. Čiurlionio pramintais takais, užsukti į namelius ir praturtinti savo turimas žinias apie šį unikalų menininką“, – sako muziejaus rinkinių saugotoja Viktorija Purvinienė.

Muziejaus ekspozicijos išsidėsčiusios per 4 sodybos erdves, atskirai pristatančios M. K. Čiurlionio biografiją, autentiškus šeimos namus su atkurtu interjeru bei menininko darbus. Čia galima ne tik apžiūrėti ryškiausius jo piešinius, bet ir netradicinėje aplinkoje pasiklausyti jo muzikos kūrinių.

  • Kodėl verta aplankyti: tai unikali galimybė žvilgtelėti atgal į praeitį ir pamatyti, kaip ir kuo gyveno vienas iškiliausių lietuvių menininkų.
  • Lankymo trukmė: iki 1 valandos.
  • Muziejuje pamatysite: atkurtą autentišką XIX – XX amžiaus Čiurlionių sodybos interjerą, apžiūrėsite išlikusius šeimos daiktus, susipažinsite su M. K Čiurlionio kūrybos erdvėmis.
  • Gido paslauga: yra. Ekskursijas galima užsisakyti lietuvių, anglų bei rusų kalbomis.

Druskininkų miesto muziejus 

Nuo kurorto istorijos iki magiškų druskos galių

Norintiems iš tikrųjų pažinti Druskininkų kurortą, privalu apsilankyti Druskininkų miesto muziejuje. Anot muziejininkės Regitos Voitekianienės, tai vieta, leidžianti ypač nuosekliai susipažinti su kurorto istorija, saugomomis vertybėmis ir pažinti miestą iš kitos, istorinės pusės.

Muziejuje vyrauja kelios, skirtingus laikotarpius apimančios ekspozicijos, tačiau dėmesį labiausiai traukia čia organizuojamos įtraukiančios edukacinės programos. Lankytojai, iš anksto užsirezervavę edukacinio užsiėmimo laiką, gali patys pasigaminti magiškų druskos maišelių, susipažinti su gydomosios druskos ir purvo galiomis, pušynų teikiama nauda ir mineraliniais vandenimis. Be to, daugelį taip pat įtraukia smagi piešimo ant vandens terapija, kitaip žinoma kaip „Ebru“ piešimo ant vandens menas.

  • Kodėl verta aplankyti: tai vieta, praturtinanti naujomis žiniomis ir netradicinėmis patirtimis.
  • Lankymo trukmė: iki 1 valandos.
  • Čia apsilankę susipažinsite su: miesto istoriniais archyvais, atrasite mineralinių vandenų ir druskų galias, suprasite natūralių gamtos išteklių naudą.
  • Gido paslauga: yra. Ekskursijas užsisakyti galima lietuvių ir rusų kalbomis.

Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejus 

Istorija, edukacija ir tikri išgyvenimai

Druskininkų rezistencijos ir tremties muziejus, kaip sako vyriausias muziejininkas Saulius Lukošiūnas, tai visų pirma „žmonių muziejus“, sukurtas šį laikotarpį išgyvenusių žmonių ir gyvuosiantis tol, kol ši tema išliks aktuali. Tarp muziejaus lankytojų galima pamatyti ir jaunų žmonių, moksleivių, ir karininkų, šaulių bei tremtį išgyvenusių ir savo istoriją pasakojančių senolių.

Muziejaus ekspozicijos suskirstytos į kelias skirtingas temas – tremtį, okupaciją ir partizaninį judėjimą, o sukauptų eksponatų skaičius viršija 2000. Tarp jų – asmeninės nuotraukos, tremtyje pagaminti rankdarbiai ir laikotarpį pagrindžiantys išlikę dokumentai. Muziejus kasmet organizuoja partizaninių dainų festivalį, „Nakties muziejų“, rengiami žygiai, taip įtraukiant jaunimą, puoselėjant patriotiškumą ir minint Lietuvos kariuomenei svarbias šventes.

  • Kodėl verta aplankyti: tai išskirtinė patirtis ir galimybė, leidžianti suprasti ir iš arčiau pažinti vieną sunkiausių laikotarpių Lietuvos istorijoje.
  • Lankymo trukmė: 1-2 valandos
  • Čia pamatysite: kaip atrodė partizanų bunkeriai, išgirsite tikras, išgyvenimais paremtas istorijas, pamatysite tremtyje sukurtus ir iki šių dienų išlikusius rankdarbius.
  • Gido paslauga: galima rinktis gidą arba apsilankyti muziejuje sekmadienį ir pasiklausyti partizaninį laikotarpį išgyvenusių žmonių pasakojimų.

Miško muziejus „Girios aidas“

Gamtos gyvenimas iš arčiau – ant žemės ir po ja

„Tai vieta, kur peržengiamas slenkstis į gamtos pasaulį. Čia pasitinka ramybė ir pasimiršta rūpesčiai“, – sako informacinio centro vadovė Agnė Petrulevičienė. Pasak jos, miško muziejuje visi atras kažką įdomaus, naujo ir nematyto. „Viena yra pasivaikščioti gamtoje, o visai kas kita iš arti pažinti mus supančią gamtą“.

Miško muziejuje lankytojai ras išskirtines dioramas, leisiančias pažvelgti į miško gyvenimą kitu žvilgsniu: pamatys, kaip atrodo bebrų gyvenimas, kaip žiemos metu gyvena vilkai, iš arti apžiūrės paukščius. Be to, muziejuje veikia vienintelė Lietuvoje diorama, atvaizduojanti miško gyvenimą po žeme: pamatysite kaip atrodo lapės ola, kaip urveliuose gyvena kurmiai ir pelės. Interaktyvios edukacinės programos ir filmai praplės žinias apie mišką ir sužadins ne tik mažųjų lankytojų, bet ir suaugusiųjų smalsumą.

  • Kodėl verta aplankyti: tai proga pamatyti tai, ko įprastai nematome, nepastebime ar praleidžiame pro akis bei praturtinti savo žinias apie miško gyvūnus ir paukščius.
  • Lankymo trukmė: 30-40 minučių
  • Čia susipažinsite: su miško gyvūnais, jo augalija, išgirsite skirtingus paukščių garsus, įsitrauksite į interaktyvius ir žinias pagilinančius žaidimus apie mišką, gyvūnus ir paukščius.
  • Gido paslauga: yra.

Veisiejų regioninio parko lankytojų centras 

Atkurti didikų kambariai, senieji rūsiai ir pažintis su išskirtine Dzūkijos gamta

Veisiejai – pusiasalyje tarp vandenų įsikūręs nedidelis miestelis, galintis pasigirti įspūdinga gamta ir turtinga istorija. O seniausiame miesto pastate, buvusiame Veisiejų dvare, įsikūręs regioninio parko lankytojų centras – tai vieta, kur miesto istorija persipina su įtraukiančiais žaidimais ir galvosūkiais.

Užsukę į parko lankytojų centrą susipažinsite su Veisiejų miestą supančių 37 ežerų ekspozicija, pamatysite, kaip atrodė dvaro didikų kambariai. Juose stovi senoviniai baroko stiliaus baldai, buvo atkurti grindų raštai, nuo didikų valdymo laikų stovi išlikęs židinys. Taip pat galėsite aplankyti senuosius rūsius, o su gamta ir dzūkų kultūra susipažinsite žaidžiant žaidimus ir spręsdami galvosūkius.

  • Kodėl verta aplankyti: Veisiejų regioninis parkas išsiskiria moderniomis ekspozicijomis, leidžiančiomis pažinti kraštą ir kultūrą per žaidimą. O tai – vienas smagiausių dalykų lankantis muziejuose.
  • Lankymo trukmė: iki 1 valandos
  • Čia galėsite pasiklausyti dzūkiška tarme įrašytų legendų įrašų, pavartyti dzūkų žodynėlį, apžiūrėti archeologų radinių ekspozicijas, pamatyti senuosius buvusio dvaro rūsius.
  • Gido paslauga: Yra. Taip pat galima užsisakyti ekskursijas iš anksto, pasirenkant patogų lankymo laiką.

Lazdijų krašto muziejus 

Nuo archeologinių radinių iki rašymo žąsies plunksna

Lazdijų krašto muziejus – vienas didžiausių Dzūkijoje. Jį sudaro 5 skirtingoms temoms ir asmenims dedikuoti padaliniai, o juose – net 16 skirtingų ekspozicijų. „Lazdijų krašto muziejuje, esant edukatorei, lankytojai gali sudalyvauti edukaciniame užsiėmime: rašyti žąsies plunksna, pasigaminti atviruką, nusivyti juostelę ar gavę klausimynus, ieškoti atsakymų ekspozicijose“, – sako muziejininkė Vilma Busilaitė. Anot jos, visiškai nesvarbu, nuo kurio muziejaus padalinio nuspręstumėte pradėti ekskursiją.

Lazdijų krašto muziejus skirtas susipažinti su krašto švietimo istorija, mokymo priemonėmis. Kapčiamiestyje esantis Emilijos Pliaterytės muziejus supažindina tiek su krašto kultūra, tiek su vietinėmis tradicijomis. Čia susipažinsite su lietuviškosios Žanos d‘Ark istorija. Etnografinėje Prano Dzūko sodyboje iš arčiau pamatysite, kaip atrodė XX amžiaus pradžios dzūkų kaimo buitis. Laisvės kovų muziejuje sukaupta nemaža dalis politinių kalinių, partizanų ir jų ryšininkų prisiminimų bei daiktinių liudijimų, o Veisiejų krašto muziejus pristato miestą supančią gamtą bei senovės kaimo tradicijas.

  • Kodėl verta: ne tik geriau pažinsite Lazdijų krašto istoriją, bet ir išbandysite senąsias rašymo priemones, pamatysite, kaip atrodė senosios sodybos, mokymo įstaigos.
  • Lankymo trukmė: 30 min – 1 valanda.
  • Čia pamatysite: žemės ūkyje naudotus įrankius, senąsias mokymo priemones, mokyklinius suolus, pabandysite rašyti žąsies plunksna.
  • Gido paslauga: Yra.

Metelių regioninio parko lankytojų centras

Interaktyvios ekspozicijos ir kitokia pažintis su Dzūkijos gamta

Stambiausio Dzūkijos ežero – Dusios – pakrantėje įsikūręs Metelių regioninio parko lankytojų centras, kaip sako centro administratorius Artūras Pečkys, įtraukia ir mažus, ir didelius. Čia organizuojamos išvykos dviračiais ežero apylinkėmis, vyksta edukaciniai užsiėmimai, pagilinantys turimas žinias apie Dzūkijos gyvūniją, miškus bei pelkes. „Ekskursijas užsisako tiek moksleivių grupės, tiek įmonių darbuotojų kolektyvai“.

Lankytojų centre susipažinsite su Lietuvoje vis dar gyvenančiais baliniais vėžliais, pavasarinės migracijos metu galėsite stebėti paukščius su profesionalia optine įranga. Tiek mažuosius centro lankytojus, tiek suaugusius įtrauks ant sienų sumontuoti interaktyvūs žemėlapiai ir stalai-galvosūkiai.

  • Kodėl verta: tai išskirtinė galimybė stebėti parskrendančius paukščius, susipažinti su Dzūkijos gamta ir praturtinti savo kelionę naujomis patirtimis.
  • Lankymo trukmė: apie 30 minučių.
  • Čia atrasite: originalias ir įtraukiančias Dzūkijos gamtą pristatančias ekspozicijas, praplėsite savo žinias, per žaidimą susipažinsite su šio krašto gamtos ir kultūros vertybėmis.
  • Gido paslauga: taikoma didesnėms lankytojų grupėms.

Istorija alsuojantys muziejų archyvai ir lankytojams duris atveriančios ekspozicijos – tai daugiau nei pažintis su krašto kultūra ir vertybėmis. Muziejai sužadina smalsumą ir norą pažinti. O tai aktualu ne tik vaikams, nuo vaikystės tyrinėjantiems pasaulį, bet ir suaugusiems, jau spėjusiems pamiršti, kaip smagu gali būti tyrinėti, atrasti ir patirti. Tegul muziejai tampa ne tik raktu į pažintį su Dzūkijos krašto istorija, bet ir dar viena galimybe sužadinti prisnūdusį kūrybiškumą, smalsumą ir žingeidumą naujai informacijai.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos, Druskininkų savivaldybės ir Lazdijų rajono savivaldybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.