Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ specialiais žiedais pažymėjo 15 paukščių

Baltų kultūros ir muzikos festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ skaitomos paskaitos - itin reikšminga programos dalis, kurią aplanko gausus būrys žiūrovų, laukiančių žymių mokslo ir kultūros asmenybių pranešimų. Edukacijos ir kultūros programa festivalyje „Mėnuo Juodaragis“ nėra priedas prie koncertų – tai pagrindinis idėjų ir ieškojimų židinys, nušviečiantis festivalio metų temą bei misiją pažinti baltų kultūrą, istoriją ir gamtą. Didelis dėmesys šiemet skiriamas paukščiams, gyvenantiems gamtoje, muzikoje ir mitologijoje, o taip pat – žmonių siekiams skristi ir Lietuvos aviacijos istorijai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2012, 2:12 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:55 AM

Į skrydį per paukščių pasaulį pakvies žymūs Lietuvos ornitologai ir gamtininkai, kurie aptars pagrindinius paukščių gyvenimo klausimus, lietuvio akiai įprastus sparnuočius, o plačiau - apie vandens paukščių įdomybes.

Neatsitiktinai vandens paukščiai tapo ir pirmaisiais festivalio vėliavnešiais - jubiliejiniais XV festivalio žiedais paukščių žiedavimo metu Kretuono saloje, buvo pažymėta 15 sidabrinių kirų.

Organizatoriai džiaugiasi, jog prie festivalio programos aktyviai prisideda Lietuvos ornitologų draugija, kuri kartu su leidykla „Lututė“ Zaraso saloje įkurs „Gamtininkų kiemą“.

Kita dalis paskaitų - apie tai, kaip paukščiai - dangaus ir žemės tarpininkai - prabyla tautosakoje, mitologijoje, sutartinėse ir šiuolaikiniuose gamtos garsų įrašuose. Tai svarbu ne tik baltų tradicijoje, bet padeda atpažinti ilgus, net Indiją pasiekiančius kultūrinius saitus. Kiekviena festivalio tema kasmet turi ir istorinę giją, kuri šiemet priklauso skrajūnų takus minančiai Lietuvos aviacijai.

„Mėnuo Juodaragis“ paskaitose bus kalbama ir kitomis temomis, kurios nė vienais metais nepraranda aktualumo. Tai - ir kompleksinių archeologijos, religijos ir mitologijos tyrinėjimų naujienos, genetikos atradimai bei tautos kilmės teorijos, linskmos lietuvių kalbos įdomybės, svarbius žmogaus gyvenimo virsmus. 
 

Paskutinę festivalio dieną laukia itin aktuali diskusija, suburta „Liaudies kultūros“ žurnalo redakcijos. Ši diskusija, kaip ir visas rugpjūčio mėn. leidinys, bus skirta aptarti naują, greta etnologijos pradedamą vartotį sąvoką – prigimtinę kultūrą, aprėpiančią vietinės, savaimingos kultūros ištakas ir jos gyvą, kūrybišką raidą. Šiuo požiūriu „Mėnuo Juodaragis“ taip pat yra prigimtinės kultūros festivalis.

Festivalio “Mėnuo Juodaragis“ paskaitų programa:

Rugpjūčio 24 d.:

Prof. habil. dr. Daiva Vyčinienė – „Paukščių balsai lietuvių tradicinėje muzikoje: gamta/kultūra“ Plk. Ltn. Eugenijus Raubickas – „Kauno aerodromas – Lietuvos aviacijos lopšys“ Vidmantas Blažys, Remigijus Karpuška – „Gamtos garsų įrašymas – paukščiai“ Gražina Kadžytė – „Kokius paukščius mes, lietuviai, pažįstame ir kaip vertiname patarlėmis“

Rugpjūčio 25 d.:

prof. Petras Kurlavičius – „Skrydis per paukščių pasaulį“ Vidmantas Povilionis – „Lietuvos šaknys“ Algirdas Klova – „Tie paukštelių balseliai“ Juozas Miškinis – „Įprasti Lietuvos padangių sparnuočiai“ Prof. habil. dr. Audrius Beinorius – „Paukščiai hindų ir budistų mitologijoje bei ikonografijoje“ Dr. Vykintas Vaitkevičius – „Šventovių beieškant, arba senovės lietuvio namai“ Dr. Dainius Razauskas – „Dievo paukštis“ Jonas Čepas – „Atlanto nugalėtojai S.Darius ir S.Girėnas“

Rugpjūčio 26 d.:

Vilma Gudynienė – „Vandens paukščiai“ Stanislovas Kavaliauskas – „Didžiojo mūsų kalbos žodyno turtai (besišypsanti smulkioji tautosaka)“ Ričardas Patapavičius – „Paukščių žiedavimas“ „Liaudies kultūros“ žurnalo pristatymas ir diskusija apie mūsų prigimtinę kultūrą Mija Džeinara Ubartienė – „Laumavimas kaip moters ir vyro iniciacijų, virsmų pažeidimai“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.