Buvusi „Žvaigždžių duetų“ dalyvė G. Tamulionienė specialiu koncertu pagerbė A. Winehouse atminimą

Pirmosios Amy Winehouse mirties metinės pirmadienio vakarą paminėtos ir Vilniuje. „Piano.lt“ salėje surengtas koncertas „Prarastoms sieloms“, kuriame skandalingosios britės dainas atliko dainininkė Giedrė Tamulionienė su pianistu Petru Geniušu ir kitais muzikantais. Pagerbti A. Winehouse atminimą atlikėja, TV žiūrovams pažįstama kaip buvusi projekto „Žvaigždžių duetai“ dalyvė, nusprendė, nes išgirsta šios britės muzika kiekvieną sykį suvirpina jos sielos stygas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 24, 2012, 12:08 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:54 PM

Buvusi grupės „Supernova“ vokalistė, prieš keletą metų apie save melomanams priminusi pasirodymais TV šou „Žvaigždžių duetai“, apie A. Winehouse skirtą pasirodymą mąstė jau kurį laiką.

„Galiausiai vyras paklausė - ar tau nekeista, kad mūsų vaikai niūniuoja Amy dainas. Jos nuolat skamba mūsų namuose“, - pasakojo 33-ejų atlikėja.

Pirmadienio vakarą savaip interpretuoti keliolika A. Winehouse dainų jai padėjo pianistas Petras Geniušas, gitaristas Mantas Zigmantas ir perkusiniais instrumentais grojęs vienas „Piano.lt“ savininkų Aleksandras Šimelis.

Giedrei niekada neteko lankytis A. Winehouse koncerte, tačiau Interpolo pareigūnei (toks pagrindinis atlikėjos darbas) šios dainininkės kūryba reiškia daug.

„Amy dažnai suvokiama vienpusiškai - maždaug, nusigėrusi merga, eilinė narkomanė. Bet iš tiesų ji buvo dvasinga, jautri asmenybė, kuri turėjo puikų humoro jausmą. Man ji - kone mistinė persona, kokios gimsta kartą per šimtmetį.

Labai patinka tai, kaip ji maišė džiazą, soulą, hiphopą, naujam gyvenimui prikėlė džiazo vokalisčių Ellos Fitzgerald, Sarah Vaughan dainavimo tradicijas. Kai jos klausausi, viduje suvirpa stygos. Retas atlikėjas mane taip veikia.

Nors dirbu kitą darbą, nuo muzikos niekada nenutolau, man tai - svarbiausia. Kai pirmąsyk išgirdau Amy, man ji buvo atradimas“, - apie nuo per didelės alkoholio dozės prieš metus mirusią vokalistę kalbėjo G. Tamulionienė.

Koncertuose atlikti užsienio atlikėjų dainas - populiarus Lietuvos dainininkų pasirinkimas.

Aistė Pilvelytė yra parengusi Cher, Rūta Ščiogolevaitė - Tinos Turner, Mia - Lady Gagos dainų programą. Sasha Songas yra surengęs George'o Michaelo, Donatas Montvydas - Michaelo Jacksono dainų koncertus. Šį sąrašą galima tęsti ilgai.

Tačiau Giedrė prašo jos surengto koncerto nevadinti „Amy dainų projektu“ ir sako, kad nežinia, ar jis turės tęsinį.

„Kas iš to išeis, nežinau, kol kas nieko neplanuojame. Man tai - tiesiog gražus jos mirties metinių paminėjimas. Lyg malda už jos sielą.

Kartais tokiuose koncertuose lietuviai kopijuoja užsienio atlikėjų stilių, įvaizdį. Aš to nesiekiau, man tokių tatuiruočių, kokias turėjo Amy, niekas nepaišys. Retro stiliaus atspindžių šiame koncerte bus, nes jie buvo artimi A. Winehouse, bet nesistengiu mėgdžioti jos balso.

Galbūt bandysiu kiek atkartoti jos manierą, nes kai kurioms dainoms tai būtina. Bet programoje yra kūrinių, kurie skambės visiškai kitaip. Beprasmiška bandyti sukurti identišką kopiją.

Man labai patiko A. Winehouse požiūris, jos meilė praėjusio amžiaus šeštojo, septintojo dešimtmečio muzikai. Girdėjau, jog sykį jį įbėgo į parduotuvę ir prisipirko senų įrašų - net nežinoma atlikėjų. Ji labai gerbė praeities tradicijas, bet perteikdavo jas nenuobodžiai“, - pasakojo Giedrė.

Koncertui buvo sukurta jauki atmosfera - svečiams pasiūlyta vyno, staliukus nušvietė žvakės, o prieš pasirodymo pradžią projektoriumi ant salės sienų buvo rodomos A. Winehouse nuotraukos. Pati Giedrė pasipuošė retro stiliaus drabužiais, sukurtais dizainerės Julijos Janulaitytės.

Išgirdęs dainininkės sumanymą, mielai prisijungti sutiko dainininkės sūnaus gitaros mokytojas M. Zigmantas. Garsaus pianisto P. Geniušo ilgai įkalbinėti irgi nereikėjo.

„Mes susipažinome koncerte, kuriame amerikietiškas džiazas skambėjo.

Užsimezgė pokalbis. Petras man yra labai charizmatiškas žmogus, kuris išsiskiria įvairiapusiškumu. Nesako, kad yra klasikos pianistas ir todėl visada gros Mozartą. Ieško įvairių formų, yra žingeidus“, - scenos partnerį gyrė Giedrė.

Keturiolika A. Winehouse repertuaro kūrinių surepetavusi atlikėja įsitikino, kad juos dainuoti - sudėtingiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

„Bet aš puikiai jaučiuosi su šiomis dainomis. Soulas, bliuzas, džiazas yra muzika, kuri mane labiausiai domina, o Amy visus šiuos žanrus ir sujungė“, - džiaugėsi Giedrė. Specialiam trijų dalių pasirodymui ji surepetavo visas populiariausias A. Winehouse dainas - „Rehab“, „Back To Black“, „Me And Mr. Jones“, „Tears Dry On Their Own“ ir kitas.

Ar į sceną vėl žengusi moteris nesusigundys galimybe aktyviau imtis muzikinės karjeros reikalų?

Giedrė užsimena, kad to labai norėtų, tačiau nieko konkretaus kol kas neplanuoja.

„Nežinau, kas bus rytoj. Bet labai nesinorėtų parsiduoti įrašų kompanijai.

Pagyvensime - pamatysime. Bet muzikos aš tikrai nepaliksiu nuošalyje“, - sakė atlikėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.