„Novaja volna“ dalyvė D. Jasilionytė: „Mane nemaloniai pribloškė pasirengimas šiam konkursui“

Neseniai gitarą brązginusi ir savo kūrybos dainas dainavusi 20-metė Diana Jasilionytė kopia karjeros laiptais. Tauragiškė savo talentą atskleis vakar prasidėjusiame tarptautiniame konkurse „Novaja volna” Jūrmaloje.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė ("Lietuvos rytas")

Jul 25, 2012, 9:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:38 PM

„Tu gali!” – šie žodžiai D. Jasilionytei suteikė ryžto užlipti ant didžiosios scenos ir pradėti dainuoti.

Pirmą kartą tauragiškė atsiskleidė pernai per „Lietuvos talentų” konkursą, po to – muzikos projekte „Chorų karai”, o šiemet – nacionalinėje atrankoje į „Eurovizijos” konkursą.

Prieš kelis mėnesius dvidešimtmetė tapo Jūrmaloje vakar prasidėjusio konkurso „Novaja volna” dalyve. Ji varžysis su penkiolika dainininkų iš keturiolikos pasaulio šalių.

Tauragiškė svajoja kokiame nors konkurse laimėti piniginį prizą. Pinigų jaunai dainininkei šiuo metu ypač reikia, nes ji nori pradėti studijuoti JAV Bostono mieste esančiame Berklio muzikos koledže.

Finale – iš rezervo

Konkursas „Novaja volna” gyvuoja jau vienuolika metų. Šiemet jame dalyvausianti D. Jasilionytė – vienintelė atstovė iš Lietuvos.

Į konkurso finalą pateko Armėnijos, Baltarusijos, Izraelio, Italijos, Kazachijos, Kinijos, Kirgizijos, Latvijos, Meksikos, Nigerijos, Rusijos, Ukrainos ir Suomijos atstovai.

Atranka į konkursą vyko Latvijos sostinėje Rygoje ir Rusijos sostinėje Maskvoje.

Rygoje varžėsi 41 dalyvis. Tarp jų – Lietuvos atstovės D. Jasilionytė, Baiba Skurstenė, Monika Linkytė. Pastarosios į konkursą nepateko.

Kiekvienas dalyvis privalėjo atlikti tris dainas: autorinę bei po nacionalinį ir pasaulio hitus.

D. Jasilionytė dainavo savo kūrybos dainą „Ateinu į tave”, Martyno Kuliavo „Viltį” ir Kanados atlikėjos Dianos Krall kūrinį „Temptation”. Rygoje paaiškėjo, kad penki konkursantai, tarp jų ir tauragiškė, pateko į rezervą.

D. Jasilionytės likimas buvo nulemtas po finalininkų atrankos Maskvoje: neatsiradus geresnių atlikėjų nuspręsta, kad lietuvė verta būti konkurso dalyve.

„Aš esu savikritiška. Nulipusi nuo scenos negaliu pasakyti, kad padainavau gerai.

Todėl džiaugiuosi, kad mano talentą pripažino ir užsienyje.

Tokio Rusijos scenos grando kaip Igoris Krutojus arba maestro Raimondo Paulo įvertinimas – man jau dabar apdovanojimas”, – džiaugėsi D. Jasilionytė.

Pribloškė pasirengimas

Konkurso „Novaja volna” rengėjams jaunoji atlikėja turėjo nusiųsti filmuotą medžiagą apie Lietuvą, gimtąjį miestą ir savo pomėgį arba draugus. Šią užduotį Dianai atlikti padėjo Tauragės kabelinės televizijos darbuotojai.

Tačiau dainininkę nustebino kiti reikalavimai. Birželio viduryje ji sužinojo, kad konkursui tinkama tik jos autorinė daina, o vietoj per atranką atlikto nacionalinio ir pasaulio šlagerių reikia linksmesnių dainų. Mergina nusiuntė kelių dainų, kurias ji moka, įrašus.

Pirmąją liepos savaitę rengėjai atsakė, kad konkurse D. Jasilionytė galės dainuoti grupės „M People” dainą „Moving On Up”, tačiau kokią lietuvišką dainą atliks, tauragiškė nežinojo vos ne iki konkurso išvakarių. Nė viena daina, kurią pasiūlė, konkurso rengėjams nepaliko įspūdžio.

„Mane pribloškė toks pasirengimas konkursui. Jei anksčiau būčiau žinojusi, kad taip nutiks, būčiau nedalyvavusi atrankoje. Naujai dainai reikia paruošti 3 minučių muzikos fonogramą, rūbus, šokį.

Konkurentai, kuriems nereikėjo pakeisti dainų, tobuliau atliks savo kūrinius, nes turėjo daugiau laiko pasiruošti”, – aiškino dainininkė.

Į Jūrmalą liepos 14 dieną ji išvyko su savo motina.

Mokykloje balso nelavino

„Po „Eurovizijos” finalo kai kurie žiūrovai buvo nepatenkinti, kad naujokė lipa ant scenos.

Kiti džiaugėsi, kad Diana turi dainininkės savybes: unikalų balso tembrą, puikią išvaizdą.

Jeigu nesiimsi iššūkių, amžinai liksi naujokas. Didesnius tikslus užsibrėžianti mano duktė gali padaryti mažiau, bet ji vis tiek padarys daugiau nei gali”, – dukters laimėjimais džiaugėsi Daiva Genienė.

Moteris pasakojo, kad Dianos kūrybinis talentas atsiskleidė pamažu. Iš pradžių ji įdėmiai klausydavosi bardų dainų.

Tryliktojo gimtadienio proga padovanota gitara tapo visrakčiu į saviraišką ir pirmuoju muzikos instrumentu, kuriuo Diana išmoko groti.

Būdama šešiolikos metų ji ėmė niūniuoti melodijas pagal mamos sukurtas eiles.

Septynerius metus Tauragės muzikos mokykloje mergina mokėsi skambinti fortepijonu, griežti smuiku, dalyvavo choro repeticijose, tačiau balso nelavino.

Pirmą kartą savo, kaip dainininkės, jėgas ji nutarė išbandyti „Lietuvos talentų” konkurse.

„Ant scenos užlipau, kad konkurso komisija įvertintų mano sugebėjimą dainuoti. Maniau: jeigu išgirsiu, kad esu netalentinga, nebegaišiu laiko.

Nudžiugau, kai griežtoji Rūta Ščiogolevaitė pasakė, kad jai patinka mano balsas.

Pradėjau tikėti, kad galiu tapti dainininke”, – apie pirmuosius žingsnius scenoje pasakojo dvidešimtmetė.

Siekia muzikinio išsilavinimo

Prieš pusfinalį „Lietuvos talentuose” D. Jasilionytę ėmė globoti ir iki šiol be atlygio jai padeda vokalo mokytoja tauragiškė Rasa Levickaitė - Šerpytienė.

Sužavėta merginos gabumų ši mokytoja kalbėjo mokinei: „Tu gali.”

„Tu gali”, – pakartojo kompozitorius Martynas Kuliavas ir pasiūlė jaunajai dainininkei stoti į prestižinį Berklio muzikos koledžą.

Pernai Tauragės „Versmės” gimnazijos abiturientė, lydima R. Levickaitės - Šerpytienės, nukako į Paryžių ir dalyvavo atrankoje į šį koledžą.

Paraiškas į atranką buvo pateikę net 64 tūkst. jaunų žmonių iš viso pasaulio, į atranką buvo pakviesti 4 tūkstančiai.

Per gimtadienį – kovo 26-ąją – D. Jasilionytė sužinojo, kad priimta studijuoti džiazo vokalo ir gaus 12 tūkst. dolerių stipendiją.

Prieš stodama į koledžą tauragiškė buvo įsitikinusi, kad 4 metų studijos kainuoja 60 tūkst. dolerių (apie 140 tūkst. litų), todėl ryžosi dalyvauti atrankoje į šią mokymo įstaigą.

Gavusi teigiamą atsakymą ji dar kartą perskaitė studijų sąlygas ir aiktelėjo: tiek kainuoja vienų metų studijos.

„Džiaugiuosi, kad šio koledžo profesoriai nusprendė, jog esu verta būti tarp geriausiųjų, bet kartu patiriu ir emocinį išgyvenimą, panašų į Tantalo kančią: tikslas arti, bet negaliu jo pasiekti.

Savęs ir kitų žmonių stengiuosi neidealizuoti, bet branginu amžinąsias vertybes: sąžiningumą, patikimumą, nuoširdumą.

Tikiu, kad įgijusi muzikinį išsilavinimą turėsiu ką pasakyti žmonėms”, – tikino konkurso „Novaja volna” dalyvė, studijas Berklio muzikos koledže atidėjusi metams.

Prizas – krištolinės bangos

Tarptautinis jaunųjų atlikėjų konkursas „Novaja volna” Jūrmaloje pradėtas rengti nuo 2002 metų. Jo iniciatoriai – kompozitoriai I. Krutojus ir R. Paulas.

Pirmaisiais konkurso nugalėtojais 2002-aisiais tapo vaikinų duetas „Smash!” iš Rusijos. Vėlesniais metais buvo vainikuota rusė Anastasija Stockaja, latvių grupė „Cosmos”, dainininkas Intaras Busulis, amerikietė La Rose, gruzinų duetas „Georgia”, indonezietis Sandhy Sondoro, armėnė Sona Šachgeldian, ukrainietė Džamala ir kiti.

Konkurso prizas – trys į viršų kylančios bangos iš baltojo krištolo, kurias vainikuoja fortepijono klavišai iš juodojo krištolo. Pirmąsias tris vietas užėmę atlikėjai gauna tokią dovaną ir piniginį prizą.

Per dešimt metų muzikos šventėje Jūrmaloje viešėjo daug garsių muzikantų. Tarp jų – Toto Cutugno, Lou Bega, Patricia Kaas, In-Grid, Joe Cockeris, Alas Jarreau, Chrisas de Burghas, Alas Di Meola, Montserrat Caballe, grupė „Roxette”. Šių metų vienas svečių – britų scenos veteranas Tomas Jonesas.

Šiemet konkurse dalyvauja 16 atlikėjų ne tik iš Europos šalių, bet ir iš Meksikos, Nigerijos, Kinijos.

Dainininkė linkusi ne abejoti, o mėginti

Tauragės rajono savivaldybės taryba konkurso „Novaja volna” atstovei D. Jasilionytei skyrė 2 tūkstančių litų paramą.

D. Jasilionytė vokalą tobulina pas vilnietę solistę Giedrę Kilčiauskienę.

Tauragiškė žavisi džiazu, domisi bardų muzika, kuria eiles, dainas. Jos pomėgiai – poezija ir tinklinis. Neseniai ji pradėjo mokytis groti mušamaisiais muzikos instrumentais.

D. Jasilionytė pati kuria savo sceninį įvaizdį. Dažniausiai dėvi ilgas sukneles, nes su jomis jaukiau jaučiasi.

Dainininkės gyvenimo kredo: „Geriau mėginti nei abejoti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.