„Red Hot Chili Peppers“ lyderį A. Kiedį į mūsų šalį atviliojo ir lietuviškos šaknys

Šįvakar Kauno „Žalgirio“ arenoje grosiančios JAV grupės „Red Hot Chili Peppers“ vokalistui Anthony Kiedžiui tai bus šis tas daugiau nei eilinė gastrolių stotelė. Roko žvaigždė pirmąsyk į sceną žengs šalyje, su kuria jį sieja kilmė. Kai Antanas ir Julija Kiedžiai XX amžiaus pradžioje iš Tauragės emigravo už Atlanto, jie negalėjo nujausti, kad daugiau nei po šimtmečio jų proanūkį Lietuvoje pasitiks 15 tūkstančių plojančių gerbėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Jul 28, 2012, 3:04 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:52 PM

Milijonus gerbėjų kerinčios JAV grupės „Red Hot Chili Peppers“ dainininkas šį rudenį 50-ąjį gimtadienį švęs įgyvendinęs norą aplankyti šalį, iš kurios kilę jo protėviai.

Dainininkas parodė principus

Ženklų, kad koncertas Lietuvoje vyksta būtent A. Kiedžio iniciatyva, netrūksta.

Koncerto užkulisiuose kalbama, kad pirminis „Red Hot Chili Peppers“ vadybininkų sumanymas buvo šįmet surengti vieną didelį koncertą Taline po atviru dangumi.

Į jį galėtų rinktis klausytojai iš visų trijų Baltijos šalių, taip pat - bilietų į pasirodymą Helsinkyje negavę suomiai. Tai atrodė logiška.

Tačiau tada atėjo grupės reikalavimas trūks plyš surengti pasirodymą ir Lietuvoje. Neabejojama, jog koja treptelėjo A. Kiedis.

Du dideli šios grupės koncertai po atviru dangumi nedidelėje Baltijos šalių rinkoje - rizikingas sumanymas, todėl grupė sutiko Lietuvoje koncertuoti mažesnėje salėje nei yra įpratusi.

Iš to laimės į koncertą susirinksiantys žiūrovai - kad pamatytum grupės muzikantus, nereikės žiūronų.

Kilmę prisiminė knygoje

Bobas Dylanas, Pink, grupės „The Killers“ vokalistas Brandonas Flowersas, britų komikas Sacha Baronas Cohenas - pramogų pasaulyje galima priskaičiuoti nemažai garsenybių, kurias giminės šaknys sieja su Lietuva.

Tačiau A .Kiedis - bene ryškiausiai jas atskleidusi muzikos pasaulio žvaigždė.

Dar karjeros pradžioje jis ne sykį užsiminė turintis lietuviško kraujo. Konkrečiau apie tai papasakojo 2004-aisiais autobiografijoje „Randai“, kuri išleista ir lietuvių kalba. Knyga sulaukė didelio populiarumo - pakilo į populiariausių JAV leidinių dvidešimtuką.

Joje A. Kiedis pirmą kartą papasakojo anekdotišką istoriją, kaip jo lietuviška kilmė kadaise padarė gerą įspūdį patikusios merginos tėvui.

Mokydamasis universitete, atlikėjas buvo įsimylėjęs dailią žydę. Būsimoji roko žvaigždė dėl to netgi pradėjo ant kaklo nešioti hebrajišką ženklą, reiškiantį gyvenimą. Susidomėjęs mylimosios tėvas Anthony paklausė apie jo kilmę.

„Atsakiau, kad iš esmės esu lietuvis. Tai jam patiko. Merginos tėvas pasakė, kad prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje net dešimt procentų gyventojų buvo žydai.

Jis nulėkė į namų biblioteką ir ėmė knaisiotis genealogijos knygose, tikėdamasis surasti kokį nors mano ryšį su žydais“, - pasakojo Anthony.

Dainoje - lietingas lietuvis

2006-aisiais dainininkas vėl subtiliai pasiuntė linkėjimus prosenelio gimtinei. Albume „Stadium Arcadium“ jis įrašė dainą „Especially in Michigan“.

Šiame kūrinyje skamba eilutės „Lietingas lietuvis/Kuris šoka kaip indėnas“.

Tai, kad Lietuva paminėta viename populiariausių tų metų roko įrašų, sukėlė džiugias diskusijas mūsų šalyje gyvenančių „Red Hot Chili Peppers“ gerbėjų diskusijų forumuose.

Labiausiai nustebina žodis „lietingas“. Susidarė įspūdis, kad teksto autorius žino, jog „Lietuva“ ir „lietus“ yra giminingi žodžiai.

Galima spėti, kad dainoje „Especially in Michigan“ minimas kaip indėnas šokantis lietuvis yra jis pats. Mat atlikėjo gyslomis, be lietuviško, teka ir indėnų, olandų, vokiečių, ispanų, anglų, škotų kraujo.

Tamsus narkotikų šešėlis

Nuo 1983-iųjų, kai prasidėjo „Red Hot Chili Peppers“ istorija, aktoriaus Johno Kiedžio sūnui teko matyti ir šilto, ir šalto.

Septyni „Grammy“ apdovanojimai, 80 milijonų parduotų albumų egzempliorių, dainos „Californication“, „Give It Away“, „By The Way“, „Under The Bridge“ ir dešimtys kitų, kurių nežinoti bent kiek besidomintiems populiariąja muzika yra tiesiog gėda.

Šių metų pradžioje surengtas grupės įšventinimas į simbolinę Rokenrolo šlovės salę. Pirmas žmogus, kuriam šią žinią pranešė Anthony, buvo jo tėvas - jis apsiverkė.

Tačiau šalia - ir klastinga priklausomybė nuo narkotikų, nuo kurios Anthony kelis sykius bėgo ir vėl patekdavo į heroino spąstus. Daina „Under The Bridge“, kaip šįmet pagaliau prisipažino dainininkas, yra parašyta apie parką, kuriame jis pirkdavo narkotikų.

Kartą prieš 25 metus atlikėjas net buvo dviem mėnesiams išmestas iš grupės, nes nuolat į repeticijas ateidavo apsvaigęs.

Dabar jis švarus, tačiau pražūtingo kvaišalų poveikio neleidžia pamiršti grupės istorija - 1988-aisiais nuo heroino perdozavimo mirė jos gitaristas Hillelis Slovakas.

Kitas buvęs grupės gitaristas Johnas Frusciante buvo taip įnikęs į narkotikus, kad aplinkinių buvo vadinamas „skeletu subadytomis rankomis“, sykį vos nemirė nuo kraujo užkrėtimo, galiausiai pasigavo burnos infekciją, dėl kurios teko pašalinti visus jo dantis ir pakeisti juos implantais.

Painūs meilės vingiai

Istorija, kurioje daug ne tik triumfo, bet ir skausmo akimirkų, tačiau šiandien „Red Hot Chili Peppers“ gyvena kitokiu ritmu.

Grupės koncertų užkulisiuose įrengiamas meditacijos kambarys, valgiaraštyje - tik sveiki produktai, o kartu su muzikantais į gastroles neretai keliauja jų šeimos nariai.

A. Kiedis niekada nebuvo vedęs, tačiau jo glėbyje spėjo pabūti daugybė garsių moterų. Jo knygoje užsimenama apie šimtus trumpalaikių meilės nuotykių, gandonešiai skelbia apie praeities romanus su modeliu Heidi Klum, dainininkėmis Sinead O'Connor, Madonna, aktore Demi Moore ir daugybe kitų.

Su manekene Heather Christie Anthony 2007-aisiais susilaukė sūnaus, kuriam davė neįprastą Everly Bear vardą. Everly - dainininko mėgstamos grupės „The Everly Brothers“ garbei, Bear (liet. meška), nes A. Kiedis jaučiasi kaip „meškų klano“ narys.

2008-aisiais su sūnaus motina išsiskyręs Anthony jau metus draugauja su 27 metais jaunesne britų dainininke Beth Jeans Houghton.

Pageidavimai - kuklūs

„Red Hot Chili Peppers“ koncertą Kaune apšildys viena geriausių jaunosios kartos britų „indie“ roko grupių „The Vaccines“, neseniai grojusi didžiausiame Baltijos šalių festivalyje „Positivus“ Latvijoje.

Pagrindinės vakaro žvaigždės „Red Hot Chili Peppers“ į Lietuvą šiąnakt atvyko iš Varšuvos, kur koncertavo penktadienį.

Kitaip nei daugelis kitų roko žvaigždžių, grupė neprašė kiekvienam muzikantui įrengti atskiro persirengimo kambario - prieš koncertą laiką atlikėjai leis kartu. Jokių išskirtinių reikalvimų dėl erdvaus kambario nėra - prašoma keleto patogių sofų, kėdžių, stalo ir keleto medžių ar augalų vazonuose.

Užkulisiuose taip pat paprašyta įrengti atskirą meditacijos kambarį, taip pat - atskirus kambarius vokalisto ir būgnininko repeticijoms.

Maistą grupei ir jos palydai užkulisiuose ruoš ir patieks kartu keliaujantis virėjas.

Visi „Red Hot Chili Peppers“ prašymai - kuklūs. Pavyzdžiui, pabrėžiama, kad stalai, prie kurių kartu pietaus muzikantai ir jų pagalbininkai, turi būti padengti lininėmis staltiesėmis, tačiau jų spalva yra visiškai nesvarbi.

Tai nė iš tolo neprimena neseniai Lietuvoje viešėjusio JAV atlikėjo Marilyn Mansono reikalavimų - juodos spalvos audeklu išmuštų kambario sienų, 17 laipsnių temperatūros kambaryje ir daugybės kitų smulkių detalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.