Per Londono olimpinių žaidynių uždarymą koncertuos garsiausi atlikėjai

Sekmadienį užges tris savaites Londone liepsnojusi olimpinė ugnis – Didžiosios Britanijos sostinė žaidynių estafetę perduos Rio de Žaneirui. Per uždarymo ceremoniją žiūrovų laukia spalvingas reginys.

Britų popmuzikos dievaitės „Spice Girls” vėl susibūrė, kad per Londono olimpiados uždarymą padainuotų savo hitus.<br>AP
Britų popmuzikos dievaitės „Spice Girls” vėl susibūrė, kad per Londono olimpiados uždarymą padainuotų savo hitus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė ("Lietuvos rytas")

Aug 12, 2012, 3:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:19 AM

Trisdešimtųjų olimpinių žaidynių Londone atidarymo ceremonijoje dalyvavo Džeimsas Bondas, ponas Bynas, Davidas Beckhamas, Polas McCartney ir kitos britų superžvaigždės. Kuo gi nustebins pasaulį Londonas per olimpiados uždarymą?

Sporto šventės uždarymo, kaip ir atidarymo, scenarijus kruopščiai slepiamas, kad liktų staigmena, bet kai kurios detalės vis dėlto prasiskverbė į viešumą.

Kelionė per istoriją

Per atidarymą parodę Didžiosios Britanijos istorinį kelią nuo kaimietiškos idilijos iki pramoninio milžino, po kruopelę surinkę žmones ir įvykius, kuriais jie didžiuojasi, britai šią temą pratęs ir per uždarymo ceremonija.

„Britų muzikos simfonija” – taip pavadintas olimpiados uždarymo šou, kuriame dalyvaus daugiau kaip keturi tūkstančiai žmonių.

Kaip sakė baigiamosios ceremonijos meno vadovas Kimas Gavinas, tai bus elegantiškas popuri, savotiška kelionė per britų muzikos istoriją nuo garsaus kompozitoriaus Edwardo Elgaro iki dabartinės pasaulio hitų paradų lyderės Adele.

Pagal rengėjų sumanymą, klasikos kūrinių ir šiuolaikinių kompozicijų pynė labiau primins simfoniją negu įprastą koncertą.

Parengti sceną šiam įspūdingam muzikiniam vyksmui teks per 17 valandų po paskutinių lengvaatlečių varžybų pagrindiniame stadione.

Sutelkė ryškiausias žvaigždes

Atsisveikinti su olimpiada Didžioji Britanija pakvietė ryškiausias savo muzikos pajėgas. Grupės „Take That”, „Pet Shop Boys”, „Qeen”, „Kaiser Chiefs” „One Direction”, „Elbow”, „Oasis” – tai tik maža dalis atlikėjų sąrašo.

Jame – ir George’as Michaelas, kuris publikai pasirodys pirmą kartą po sunkios ligos, dėl kurios praėjusių metų lapkritį turėjo nutraukti europinę turnė „Symphonica”, ir populiari britų grupė „Muse”, sukūrusi oficialų trisdešimtųjų vasaros olimpinių žaidynių himną „Survival”.

Grupės būgnininkas Dominicas Howardas prisipažino, kad jie labai didžuojasi šia daina: „Ji simbolizuoja dvasios stiprybę ir pergalės siekį – tai tikras sportinis himnas”.

Olimpinių žaidynių uždarymo dieną bus išleistas albumas „A Symphony Of British Music: Music For The Closing Ceremony OF The London 2012 Olympic Games”, kuriame bus ir „Muse” daina.

Visi atlikėjai, dalyvavę tiek atidarymo, tiek uždarymo ceremonijoje, gaus simbolinį 1 svaro sterlingų atlygį. Seras P. McCartney – ne išimtis.

Atsikūrė merginų grupė

Viena olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijos staigmenų – trumpam atsikūrusi praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio popdievaičių grupė „Spice Girls”. Birželio mėnesį merginos susibūrė, kad pristatytų miuziklą „Viva Forever”, sukurtą jų biografijų motyvais, o dabar pasirodys olimpiniame stadione.

Mel B, Mel C, Emma Bunton ir Geri Halliwell iš karto sutiko su pasiūlymu dalyvauti šou. Victoria Beckham šiek tiek spyriojosi – ji jau atsisveikino su svajonėmis apie sceną ir dabar , bet galiausiai irgi prisidėjo prie buvusių kolegių.

„Mes labai didžiuojamės būdamos britės ir nekantriai laukiame olimpiados. Aš gerbiu savo praeitį ir myliu merginas. Kas žino, gal kada nors mes su „Spice Girls” dar ką nors padarysime”, – olimpinių žaidynių išvakarėse sakė V. Beckham.

Dainininkės stadione atliks savo garsiasius hitus, tarp jų – ir 1996 metų dainą „Wannabe”.

Rengėjams pasakė „ne”

Vis dėlto galimybe atsidurti didžiausioje pasaulyje koncertų salėje susigundė ne visi atlikėjai. Atspindėti britų indėlį į pankroko judėjimą planuota patikėti grupei „Sex Pistols”, bet jos nariai atsisakė dalyvauti ceremonijoje.

Grupės lyderis Johnas Lydonas, žinomas Johnny Rotteno sceniniu vardu, leidiniui „Billboard” sakė davęs neigiamą atsakymą todėl, kad „dideli bosai” buvo labiau susirūpinę grupės cenzūravimu nei pasirodymu.

„Taip, jie kreipėsi į mus, bet požiūris buvo netinkamas. Cenzūra jiems svarbiau negu „Sex Pistols” esmė”, – sakė J. Lydonas.

Jis nepatikslino, kas konkrečiai nepatiko Olimpiniam komitetui, tačiau užsiminė, kad cenzūros neperėjo tik viena frazė. Tačiau net tai muzikantas įvertino kaip pasikėsinimą į kūrybinę saviraišką: „Jeigu jūs cenzūruojate dainos tekstą, jūs pražudote jos nuoširdumą.

Aš negalėjau to leisti. Mes pasakėme, kad nenorime turėti su jais reikalų. Toks pasaulis, kuriame mes gyvename.”

„Sex Pistols” lyderio įsitikinimu, dabartinis pasaulis dar labiau suvaržytas negu tada, kai kilo pankų revoliucija.

„Manau, kad dabar pasaulis konservatyvesnis nei buvo anuomet. Visa, su kuo mes taip atkakliai kovojome, pamažu grįžta į mūsų gyvenimą”, – pareiškė J. Lydonas.

Olimpiados uždarymo ceremonijos žiūrovai neišvys ir Robbie Williamso, neseniai visus sužavėjusio per Didžiosios Britanijos karalienės deimantinio jubiliejaus koncertą.

Tačiau R.Williamso atsisakymo dalyvauti ceremonijoje priežastis ne „ideologinė” – jo žmona Aida Field kaip tik rugpjūčio viduryje turi gimdyti ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis jis nenori jos palikti vienos.

Išvys gražuolių paradą

Be muzikos, per olimpiados uždarymo ceremoniją vyks ir tobulo grožio šventė – viena renginio ašių taps britų supermodelių paradas. Garsiosios gražuolės Naomi Campbell, Kate Moss, Lily Cole, Rosie Huntington-Whiteley, Georgia May Jagger žingsniuos pakyla skambant Davido Bowie hitams „Rebel Rebel” ir „Fashion”.

Britai nepamiršo ir savo dizainerių, kurių vardai tapę pasaulio prekės ženklais. Žiūrovai turės progą išvysti Sarah Burton, Stellos McCartney ir, žinoma, Vivienne Westwood kūrinius.

Rengėjai žada dar ne vieną staigmeną ir yra įsitikinę, kad ceremonija bus tiesiog fantastiška. Ar sugebės Rio de Žaneiras, kitos olimpiados sostinė, pranokti Londoną, sužinosime tik po ketverių metų.

Tačiau žvaigždžių, dalyvaujančių olimpinėse ceremonijose, grožiu brazilai jau nenusileidžia – olimpinę estafetę iš Londono perims vienas garsiausių pasaulio modelių Alessandra Ambrosio.

Praturtės nauju suvenyru

Sportininkams žygiuojant stadionu didžiuliuose ekranuose bus rodomi įsimintiniausi olimpiados epizodai.

Paskutinė į olimpinį stadioną žengs grupė „The Who”.

Pagal jos akompanimentą savo šokį pademonstruos garsi balerina Darcey Bassell. Olimpinė ugnis tuo metu pamažu ges ir tamsoje nuskambės „Bohemian Rhapsody”.

Užgesus olimpinei ugniai bus išardytas aukuras. Kiekvienas iš 204 „žiedlapių” bus atskirtas ir kaip suvenyras įteiktas visų olimpiadoje dalyvavusių valstybių atstovams.

Taigi nauju suvenyru praturtės ir Lietuvos olimpiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.