Garsios rusų grupės „Megapolis“ dainos gimsta Norviliškių pilies menėse

Norviliškių pilyje skamba Rusijos grupės „Megapolis“ muzika. Garsus Maskvos muzikantų kolektyvas nusprendė dviem savaitėms užsidaryti nuo pasaulio ir čia įrašyti naują albumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Aug 18, 2012, 3:01 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:30 AM

Prieš ketvirtį amžiaus susibūrusios roko grupės „Megapolis“ lyderis Olegas Nesterovas jau ne sykį viešėjo pilyje, kurią tik pora šimtų metrų skiria nuo Baltarusijos sienos.

Su pilies šeimininku Giedriumi Klimkevičiumi prieš 13 metų jis įkūrė muzikos leidyklą „Snegiri“, kuri padėjo išgarsėti Naikui Borzovui, „Undervud“ ir daugybei kitų Rusijos muzikantų.

„Kai pernai rudenį nusprendėme įrašyti naują projektą, supratome, kad jam reikės labai daug oro - ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Tai, kad atsidūrėme čia, - Giedriaus nuopelnas“, - pilies menėje gurkšnodamas arbatą sakė nuo šios savaitės pradžios su bendražygiais Norviliškėse apsigyvenęs ir čia muzikuojantis 51 metų O.Nesterovas.

Kurti padeda net paveikslai

Universiteto dėstytojas, prodiuseris, televizijos laidų vedėjas - O. Nesterovas Rusijoje žinomas dėl įvairiapusės veiklos muzikos ir pramogų verslo pasaulyje.

Jo patarimai ir įtaka padėjo Rusijoje kelius prasiskinti Alinai Orlovai. Lietuvą Olegas vadina mylima šalimi, Vilniuje ir Kuršių nerijoje jaučiasi kaip namie.

Tačiau savo kūrybą mūsų šalyje jis įrašinėja pirmą kartą, o Norviliškių pilį vadina labiausiai neįprasta vieta, kurioje teko groti per 25 muzikinės karjeros metus.

„Muzika - molekulių judėjimas tam tikroje erdvėje. Šįkart mūsų muzikai reikia labai daug erdvės. Didelio pastato, kuris gerai skambėtų. Gerai būtų, kad į sienas būtų įsigėrusi gera energija.

Rudenį savo pamąstymais pasidalijau su Giedriumi. Jis iškart pasiūlė albumą įrašyti pilyje. Maniau, jis juokauja, bet jis kalbėjo visiškai rimtai.

Auštant Maskvoje sėdome į automobilius, susikrovėme aparatūrą ir atvažiavome. Tai, ką čia pajutome, pribloškė. Pasakyti, kad tarp šių sienų pasakiškai skamba garsas, - tai nieko nepasakyti.

Giedrius mums sakė, kad menėje, kurioje įrašinėjame, kadaise giedodavo šeši vienuoliai. Išskirtinė vieta, kurioje viską pasaulyje pamirštame, grojame nuo ankstyvo ryto iki išnaktų.

Pamažu pajutau, kad pilis mus pamažu priima. Dabar atrodo, kad net paveikslai ant sienų dalyvauja muzikoje. Atitrūkti nuo Maskvos, šurmulio, įsipareigojimų - puikus pojūtis. Išeini į lauką - begalinės erdvės, nė vieno žmogaus, kažkur karvės mūkia. Laukai, miškai, pilis, ir nieko daugiau. Per keturias dienas padarėme daugiau nei Maskvoje būtume nuveikę per pusmetį“, - džiūgavo O. Nesterovas.

Aplinka paveikė muziką

Į Lietuvą muzikantai atvyko paruošę naujų dainų eskizus, bet jie pakito pajutus pilies atmosferą.

„Daug improvizuojame, aplinka tikrai veikia ir uždeda antspaudą mūsų muzikai, kitaip ir negali būti.

Mums yra tekę dirbti geriausiose Vakarų Europos studijose. Bet naujai medžiagai dabar, kai ne vienam grupės nariui sukako 50, norisi būtent tokios aplinkos“, - pasakojo O. Nesterovas.

Naujų Lietuvoje gimstančių dainų skambesį jis apibūdino kaip „atmosferišką, psichodelinę muziką, primenančią praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio kino filmus“.

Klausimas, ar nenorėtų pakviesti prisidėti Lietuvos muzikantų, Olegą suintrigavo.

„Mes čia dar būsime kurį laiką. Būtų visai įdomu. Eksperimentai - visada gerai. Pagrotume kartu, paskui vyno išgertume“, - šypsojosi atlikėjas.

Visi grupės muzikantai pilyje ne tik įrašinėja muziką, bet ir gyvena. "Žinoma, be užmokesčio. Jie - mano draugai. Kokia gali būti kalba apie pinigus?" - nusistebėjo G.Klimkevičius.

Koncertas - žvakių šviesoje

Grupės gerbėjų šį vakarą laukia reta galimybė išgirsti „Megapolio“ koncertą Pakruojo dvare.

Dvaro pokylių salėje muzikantai koncertuos žvakių šviesoje - tai šioje vietoje vykstančių renginių tradicija.

„Koncerto pradžia - pusę dešimtos vakaro. Muzikantai sutiko viešnagės Lietuvoje proga surengti šį išskirtinį pasirodymą.

Bilietų kaina bus simbolinė, kad būtų padengtos grupės aparatūros transportavimo išlaidos“, - sakė G. Klimkevičius.

„Koncerte bus pirmoji galimybė išgirsti kai kurias naujas dainas, kurias šiuo metu įrašinėjame pilyje. Taip pat pagrosime visą savo 2010-ųjų albumą „Supertango“, kurį išleidome po 14 metų pertraukos, jį kritikai vadina geriausiu mūsų darbu“, - pasakojo O. Nesterovas.

Muzikanto viešnagę Lietuvoje paįvairins ir paskaita, kurią jis skaitys rugpjūčio 30 - rugsėjo 2 dienomis sostinėje vyksiančiame festivalyje bei konferencijoje „Vilnius Music Week“.

"Kalbėsiu apie patį kūrybos procesą. Apie jį galima kalbėti be galo, tai neapčiuopiami dalykai. Bet yra tam tikra metodika, su kuria pats esu susidūręs, kuri gali suteikti laimę pačiam menininkui ir žmonėms, kurie mėgausis jo muzika, paveikslais ar eilėmis", - sakė O. Nesterovas.

Muzikantai - pelnę pripažinimą

Pirmąją kasetę „Utro“ 1987-aisiais išleidusi grupė „Megapolis“ Rusijos kritikų vadinama „protingos populiariosios muzikos“ atstovais.

Ne tik Rusijoje, bet ir ne vienoje Vakarų Europos valstybėje koncertavusi grupė praėjusio amžiaus pabaigoje nustojo lepinti savo klausytojus naujais įrašais - O.Nesterovas atsidėjo prodiuserio veiklai (ženkliai prisidėjo prie grupės „Maša i medvedi“ išg arsėjimo) ir tik retsykiais suburdavo „Megapolį“ gastrolėms.

Grupės atgimimas įvyko 2010-aisiais - po 14 metų pertraukos išleistas albumas „Supertango“ laimėjo „Afiša“ ir „Stepnoj volk“ apdovanojimus, garsiausias Rusijos muzikos kritikas Artiomas Troickis jį pavadino „aukščiausios rūšies poetiška popmuzika“.

Pavasarį muzikantai specialiu koncertu Maskvoje paminėjo grupės 25-metį. Lietuvoje kuriamas naujasis grupės darbas, anot O.Nesterovo, bus išleistas atsižvelgiant į šių dienų technologijas - galbūt pasirodys ne tik plokštelės, bet ir specialios kompiuterio programėlės pavidalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.