Lady Gagos koncerto užkulisiuose dirbsiantiems lietuviams - įsakymas tylėti

Kai Lietuvoje lankosi užsienio šalių monarchai, prezidentai, ministrai, pasirengimas jų viešnagėms kartais net nebūna toks skrupulingas, kokio reikia antradienį Vilniuje vyksiančiam Lady Gagos koncertui.

Lady Gaga tituluojama ryškiausia savo kartos popmuzikos žvaigžde.<br>AP
Lady Gaga tituluojama ryškiausia savo kartos popmuzikos žvaigžde.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("TV antena")

Aug 20, 2012, 3:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:49 AM

Dėl vienos ryškiausių šių dienų popmuzikos žvaigždžių pasirodymo Lietuvoje darbuosis 500 žmonių, o visas jos vizitas suplanuotas iki smulkiausių detalių.

Šių metų balandį Azijoje prasidėjusios Lady Gagos gastrolės “The Born This Way Ball” nuo šio antradienio drebina Europos žemę.

Po mėnesio atostogų Lady Gaga kelionę per Europą pradėjo Bulgarijos sostinėje Sofijoje. Vienas pirmųjų šių gastrolių koncertų mūsų žemyne įvyks Lietuvoje — rugpjūčio 21-ąją Vingio parke.

Gastrolės, apie kurių užmojį sklando legendos, o pagrindinis informacijos šaltinis — susižavėjusių gerbėjų pasakojimai ir mobiliaisiais telefonais nufilmuoti prastos kokybės filmukai portale “YouTube”.

Mat daugelyje miestų, kuriuose lankosi Lady Gaga, profesionaliems fotografams įamžinti koncertą draudžiama — taip siekiama išlaikyti intrigą iki gastrolių pabaigos, o ji numatoma tik 2013-aisiais.

Išgraibstė brangius bilietus

Prieš keletą metų išgarsėjusios ekstravagantiškos dainininkės, kuri stebina ne tik muzika, bet ir nuolat keičiamu ryškiu įvaizdžiu, gerbėjai neretai lyginami su ypač savo lyderei atsidavusia sekta.

“Mažieji monstriukai” — taip Lady Gaga vadina milijonus gerbėjų, kurie į koncertus ateina apsirengę kaip į karnavalą, kelias valandas laukia eilėje prie stadionų ir arenų, vildamiesi gauti kvietimą į “The Monster Pit” — ypatingą zoną, suteikiančią galimybę iš itin arti stebėti numylėtinės koncertą.

Vilniuje, neabejojama, jų irgi bus — nors skeptikai neretai vadina Lady Gagą geros rinkodaros produktu, jos populiarumas daro įspūdį ir lietuviai šiuo požiūriu neatsilieka nuo vakariečių. Į pasirodymą Vilniuje parduoti visi 636 litus kainavę ypatingi “Government Hooker” bilietai, suteikiantys progą anksčiau atvykti į koncertą ir užsiimti vietas arčiau scenos.

23 milijonai parduotų albumų ir 64 milijonai singlų, penki “Grammy” apdovanojimai — neįtikėtini skaičiai, turint omenyje, kad pirmasis atlikėjos diskas “The Fame” išleistas tik prieš ketverius metus, o pačiai atlikėjai — dar tik 26-eri.

Ryškiausia savo kartos popžvaigžde tapusi dainininkė, regis, yra sukurta šiam darbui. Puikūs vaizdo klipai, ekstravagantiškos idėjos, sugebėjimas nuolat šokiruoti — Lady Gaga garsenybės darbą dirba ištisą parą.

Pabūgo konkurencijos?

Jei Madonna yra popmuzikos karalienė, tai Lady Gaga — princesė. Tokį palyginimą dažnai naudoja užsienio kritikai. Lady Gaga sako, kad jai toks apibūdinimas — garbė. “Madonna sukūrė revoliuciją popmuzikoje. Norėčiau padaryti tą patį”, — sako dainininkė.

Tiesa, Madonna dabartinėse gastrolėse nevengia pasišaipyti iš Lady Gagos — scenoje atlieka šios atlikėjos hito “Born This Way” ir savo dainos “Express Yourself” popuri, pabrėždama, kad šie kūriniai esą įtartinai panašūs. Pabaigoje priduria: “Ji — ne aš.”

Vis dėlto Stefani Joanne Angelinos Germanottos (toks tikrasis Lady Gagos vardas) gerbėjai mano kitaip. “Madonna — jau praeitis. Ji gali kiek nori demonstruoti krūtis, bet ateitis priklauso Gagai”, — tokie ir panašūs komentarai pilasi ir Madonnos paskyroje socialiniame tinkle “Facebook”.

Čia jau įsiplieskė karas tarp dviejų scenos moterų gerbėjų, kur kiekvienas numylėtinės sėkmės ženklas švenčiamas lyg olimpinių žaidynių medalis. Pavyzdžiui, tai, kad mados pasaulio biblija vadinamas žurnalas “Vogue” savo rugsėjo numerio viršelį paskyrė būtent Lady Gagai.

Užkulisius kloja kilimais

“Kai pirmą sykį pamatėme sutarties dėl koncerto sąlygas, išsižiojome”, — prisipažino koncertą rengiančios bendrovės “BDG Music” atstovas Deividas Afarjanc.

55 vilkikai ir 16 autobusų — toks keliaujantis miestelis iki šiol į Lietuvą nelydėjo nė vienos užsienio popmuzikos žvaigždės.

Su Lady Gaga į Lietuvą atvyksta 200 žmonių — šokėjai, muzikantai, garso režisieriai, scenos technikai, virėjai, kirpėjai, makiažo specialistai, apsaugininkai, vadybininkai. Dainininkė turi persirengimo kambarių vadybininką, kuris prižiūri, kad viskas šiose patalpose būtų įrengta tinkamai.

Dar trys šimtai darbuotojų — apsaugininkai, vertėjai, darbininkai, kurie padės surinkti ir išmontuoti aparatūrą, krovikai — pasamdyti Lietuvoje.

Iki renginio likus kelioms savaitėms į Vilnių atvyko ir Vingio parką apžiūrėjo vienas Lady Gagos gastrolių techninės dalies vadovų Johnas Conkas. Su U2, Paulu McCartney, “Bon Jovi” dirbęs pramogų verslo veteranas turėjo pastabų, tačiau koncerto vieta liko patenkintas.

Vingio parkas ir ypač jo užkulisiai nėra vieta, atitinkanti šiuolaikinių koncertų arenų standartus, tačiau, anot J.Conko, “yra šalių, kuriose situacija daug blogesnė”.

Jis įspėjo, kad užkulisiai turės būti iškloti kilimine danga — taip juos paverčiant kiek jaukesniais. Tam nupirkta ir panaudota trys tūkstančiai kvadratinių metrų dangos.

Kambarį papuoš rožėmis

Iš 22 jaukiai įrengtų užkulisių kambarių net du bus skirti dainininkei. Vienas — persirengti ir poilsiui, kitas — grimui.

Dainininkės persirengimo kambaryje stovės kelios akinamo baltumo sofos — dvylika tokių baldų gabenasi gastrolių komanda.

Atlikėjos kambarys bus išpuoštas baltomis rožėmis — koncerto rengėjai netgi gavo nuotraukas, kuriose parodyta, kaip šių gėlių puokštės turi būti surištos.

Dainininkei taip pat reikia laidinio telefono su įslaptintu numeriu.

Telefono laidas — net dešimties metrų ilgio, kad atlikėja galėtų patogiai kalbėtis vaikščiodama po visas jai skirtas užkulisių patalpas.

Stilius ir tvarka iki menkiausios smulkmenos — toks, regis, yra Lady Gagos šūkis.

“Žmonės įsivaizduoja, kad labai lengva dirbti šį darbą.

Nieko panašaus. Esu atsidavusi jam kiekvieną sekundę”, — viename interviu tai, kad niekada nenusimeta popžvaigždės vaidmens, patvirtino atlikėja.

Saugos nuo smalsuolių

Keletas apsaugininkų, Lietuvoje pasamdytų akylai saugoti užkulisių zonos, kurioje įsikurs dainininkė, gavo griežtas instrukcijas ne tik dėl elgesio, bet ir dėl aprangos.

Jokių džinsų, liemenių su apsaugos firmos ženklais — solidūs kostiumai ir kaklaraiščiai jiems yra būtina sąlyga.

Ir, žinoma, jokių dainininkės kalbinimų, autografų ar galimybės kartu nusifotografuoti prašymų.

Internete klaidžioja nutekėję dokumentai, iš kurių galima suprasti, kaip rimtai nuo smalsių akių ir nereikalingų klausimų užkulisiuose saugoma ši atlikėja.

Pavyzdžiui, dar likus valandai iki jos atvykimo į koncerto vietą pasirūpinama, kad keliolikos metrų atstumu nuo Lady Gagos persirengimo kambarių nebūtų nė vieno pašalinio žmogaus.

Yra pasitaikę atvejų, kai vietos darbuotojai — pasamdyti gydytojai, masažuotojai, valytojai — panoro įsiamžinti užkulisiuose. Jie be ceremonijų buvo išmesti iš koncerto.

Koncerto rengėjai “TV antenai” patvirtino, kad kiekvienas į užkulisius pateksiantis darbuotojas pasirašys dokumentą, kuriuo įsipareigoja nefotografuoti, nefilmuoti ir interneto socialiniuose tinkluose nesidalyti įspūdžiais apie tai, ką pamatys. Sulaužius pažadą gresia bylinėjimasis.

Lady Gaga — milijoninę apyvartą daranti pramogų verslo mašina. Kiekviena nuotrauka ar vaizdo įrašas gali atnešti pinigų, panaudotas plakatuose, knygose, DVD leidiniuose.

Dainininkė ir jos vadybininkai suinteresuoti, kad šie doleriai įkristų jiems, o ne niekuo dėtiems žmonėms į kišenes.

Dovanas patikrins

Šeštadienio vakarą Vienoje koncertuojančios Lady Gagos kita stotelė — Lietuva. Dainininkės laisvalaikio planai kol kas nežinomi. Gali būti, kad ji į mūsų šalį privačiu lėktuvu atvyks tik koncerto dieną, tačiau yra tikimybė, kad atkeliaus anksčiau, jei nuspręs su Vilniumi susipažinti nuodugniau.

Dainininkę iš oro uosto ar viešbučio į Vingio parką turės lydėti policijos pareigūnai, iš automobilio ji nežengs be apsaugininkų.

Teigiama, kad koncerto rengėjams griežtai draudžiama Lady Gagai perduoti gerbėjų dovanas ar laiškus. Kiekvieną jai skirtą dovaną patikrina jos apsaugos vadovai.

Didžiulės komandos pietumis ir vakarienėmis koncerto rengėjams neteks rūpintis — kartu keliaujantys virėjai ir asistentai patys Vilniuje pirks produktus ir ruoš patiekalus užkulisiuose.

Lady Gagos palyda atsigabena viską, ko reikia: nuo viryklių ir indų iki plautuvių.

“Patys pasirūpins visomis smulkmenomis. Nepasikartos situacija Kaune, kai “Red Hot Chili Peppers” pageidavimu teko skubiai nupirkti kone visus miesto parduotuvėse esančius ledukus”, — juokėsi koncerto rengėjai.

Scena — milžiniška

Kai laikysite rankose šį “TV antenos” numerį, Vingio parke jau bus pradėti koncerto scenos įrengimo darbai.

Gastrolėms parengtos net kelios identiškos scenos — jas pervežti, sumontuoti ir išardyti užima tiek laiko, kad šiuos darbus atlikti per poros dienų pertrauką tarp Lady Gagos koncertų tiesiog fiziškai neįmanoma.

Kitaip tariant, kol Lady Gaga dainuoja Bukarešte, Vilniuje jau montuojama tokia pati scena, kokią mato Rumunijos žiūrovai.

Lygiai taip pat gastroliuoja Madonna, U2, “The Rolling Stones” ir kiti garsiausi pasaulio atlikėjai.

Gigantišką monstrų pilį primenanti konstrukcija uždengs kone visą Vingio parko estradą. Scenos aukštis — 20 metrų, gylis — 35 metrai, o plotis — net 79 metrai.

Kitaip tariant, tai bent kelis sykius didesnė scena, nei žiūrovai yra įpratę matyti arenose vykstančiuose užsienio žvaigždžių koncertuose.

O nuo jos į publiką dar nusidrieks keliolikos metrų liežuvio formos podiumas.

Lady Gagos ir jos grupės pasirodymui reikės 130 rankšluosčių, būrio bet kuriuo metu žvaigždei padėti galinčių asistentų, deguonies balionų.

Scenos stabilumą garantuos sudėtinga konstrukcija, kuriai panaudota 45 tūkstančiai litrų vandens.

“Tokio dydžio scenos Lietuvoje vykusiuose koncertuose iki šiol tiesiog nebuvo”, — sakė D.Afarjanc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.