Latvių žvaigždės „Instrumenti“ Vilniuje medžios lietuvių simpatijas (interviu)

Savaitgalį sostinėje festivalyje „Vilnius Music Week” pasirodys ir latvių duetas „Instrumenti” – gimtinėje didelio populiarumo sulaukęs duetas, kuris tikisi savo gerbėjais paversti ir kuo daugiau lietuvių.

J. Šipkevico (dešinėje) ir R. Sejano duetas „Instrumenti“ Latvijoje populiarumu jau vejasi grupę „Brainstorm“.
J. Šipkevico (dešinėje) ir R. Sejano duetas „Instrumenti“ Latvijoje populiarumu jau vejasi grupę „Brainstorm“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Aug 28, 2012, 3:31 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:37 AM

Ir Lietuvoje žinomo vokalistų seksteto „Cosmos” nariai Janis Šipkevicas ir Reinis Sejanas 2003-iaisiais patyliukais pradėjo eksperimentą, kuris prieš keletą metų išlindo į dienos šviesą ir tapo jų pagrindiniu darbu.

Persirengę pandomis vaikinai kūrė keistą muziką, kurioje buvo girdėti ir Michaelo Jacksono, ir grupės „Sigur Ros” įtaka – visai kas kita nei džiazo dvasia persmelkti „Cosmos” įrašai.

Scenoje duetą lydi spalvingai išsidažiusių muzikantų grupė, dainas iliustruoja specialios vaizdo projekcijos – pasirodymai labiau primena spektaklį, o ne paprastą popmuzikos koncertą.

Pernai grupė išleido pirmąjį albumą „Tru”, surengė teatralizuotas gastroles po Latviją, koncertavo ne viename užsienio festivalyje, o dabar atvyksta į Lietuvą, kad penktadienį pasirodytų festivalio „Vilnius Music Week” programoje klube „Loftas”, o šeštadienį surengtų koncertą Katedros aikštėje Sostinės dienų publikai.

„Porą sykių jau grojome Lietuvoje, bet ši viešnagė bus rimčiausia. Labai tikimės, kad jūsų publika mus priims kaip saviškius”, – prieš kelionę „Lietuvos rytui” sakė dainininkas J.Šipkevicas.

– „Instrumenti” – duetas, kuris turi ambicijų išgarsėti užsienyje. Ką dėl to darote?

– Deramės dėl mūsų albumo išleidimo skirtingose šalyse, tai turėtų įvykti jau greitai. Štai pasirodymai Lietuvoje – irgi mūsų pastangų dalis. Mes juk kaimynai, norėtume susipažinti su kuo daugiau lietuvių ir parodyti, kas esame. „Vilnius Music Week” – būdas to siekti.

– Jūsų diskas įrašytas Islandijoje. Kaip šios šalies aplinka paveikė dainas?

– Pradėkime nuo to, kad esu įsimylėjęs Islandiją, ten lankiausi per savo medaus mėnesį. Šioje šalyje skamba visai kitokia muzika nei Latvijoje, tai, žinoma, mus paveikė.

Prie įrašo prisidėjo puikūs muzikantai – mums patarimais talkino šios šalies žvaigždė Valgeiras Sigurdssonas, styginius aranžavo ir fortepijonu grojo visame pasaulyje garsus kompozitorius Nico Muhly. Tos nuostabios šalies atmosfera tikrai paliko ženklą muzikoje. Pavyzdžiui, vieną dainą pavadinome „Kvikmyndir” – tai islandiškai reiškia „filmai”, šis žodis užrašytas ant kino teatrų durų.

– Kartu dainuojate grupėje „Cosmos”. Kaip atsirado mintis atsiskirti ir tapti duetu „Instrumenti”?

– Tai net sunku paaiškinti. Reinis visada kūrė muzikines idėjas, kurios netiko „Cosmos” dainoms, bet daug apie tai negalvojo. Kartą jis man parodė, ką sukūrė, ir paklausė, ar galėčiau parašyti tekstus.

Tai buvo mūsų dueto pradžia. Pavadinimas tai atspindi. „Cosmos” dainose mes nenaudojome muzikos instrumentų, tik balsus. Čia – kitaip, todėl pasivadinome „instrumentais”.

- Ar tai reiškia, kad „Cosmos” karjera baigta?

– Ne, retsykiais kartu pasirodome, bet dabar daugiausia dėmesio skiriame „Instrumenti”. Kas bus ateityje, nežinia.

– Ir jums neblogai sekasi. Pernai gruodį į jūsų koncertą Rygos arenoje susirinko 9 tūkstančiai žiūrovų. Ar tikėjotės, kad taip gali nutikti?

– Visiškai ne. Buvo žmonių, kurie mus laikė idiotais ir sakė, kad turėtume pasirinkti mažesnę salę, nes dar nesame tokie populiarūs, dėl arenos galėsime rizikuoti po poros metų.

Mes tikėjomės parduoti kelis tūkstančius bilietų, bet pardavėme dvigubai daugiau. Kai per paskutinę dainą pilna salė žmonių iškėlė mobiliuosius telefonus – to niekada nepamiršiu.

– Pradžioje scenoje rodėtės su pandų kostiumais ir kaukėmis, neatskleisdavote, kas esate. Kodėl?

– Norėjosi atsiriboti nuo „Cosmos” bagažo.

Prikūrėme istorijų, paskleidėme gandus, kad esame švedai ar islandai. Žmonės tikėjo.

Po koncerto nusiimdavau kaukę, bendraudavau su draugais, o jie nesuprasdavo, kad scenoje buvau aš. Sakydavo – ar matei, kokie įdomūs užsieniečiai?

– Kurie pasirodymai užsienyje jums įsiminė?

– Festivalyje „Sound Of The Forest” Vokietijoje, nes ten buvo magiška atmosfera, mus priėmė kaip saviškius, nors iki tol nebuvome žinomi toje šalyje.

Baisiausias koncertas buvo „South By Southwest” – svarbiausiame JAV festivalyje, kuriame pasirodo jauni artistai iš viso pasaulio. Ypač svarbus koncertas, tačiau technika veikė siaubingai, į mus niekas nekreipė dėmesio. Jautėmės kaip du vabalai, patekę į laužą.

– Latvijoje kalbama, kad po poros metų populiarumu pralenksite „Brainstorm”.

– Net nežinau, ką į tai atsakyti. „Brainstorm” muzikantai yra mūsų draugai. Aš mėgstu jų muziką nuo mažens.

Jie visada mums rodė kelią, padėjo, jų visada galiu prašyti pagalbos ar patarimo. „Brainstorm” – mano didvyriai, jie man – kaip vyresni broliai.

– 2006-aisiais su grupe „Cosmos” dalyvavote „Eurovizijoje” ir likote šešiolikti. Buvo klaida ten dalyvauti?

– Ne, tai buvo naudinga pamoka. Gerai supratome, kad mūsų vieta ne ten. Su „Instrumenti” tikrai niekada nebandysime patekti į „Euroviziją”.

– Jūsų muzikoje yra ir lyrikos, ir beprotiška daina, įkvėpta amerikiečių ekscentriko Franko Zappos.

– Taip, man patinka vokalinė muzika, o Reiniui – "drum'n'bass" stilius.

Kita vertus, pirmąją „Instrumenti” programą kūrėme trejus metus – mūsų skonis per tą laiką keitėsi. Antras albumas bus vientisesnis.

– Ar „Instrumenti” kada nors prieš žengdami į sceną mausis džinsus ir vilksis marškinėlius?

– Taip gali būti. Dabar esame teatrališki, bet tai tiesiog tinka dabartinei muzikai. Gal ateityje grosime rokenrolą ir ryškių kostiumų nereikės. Niekas negali žinoti.

„Instrumenti“ pasirodymas Latvijos muzikos apdovanojimų ceremonijoje:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.