Panerių gyventojus lepina muzikos žvaigždės

Kas nori, groja ant stogo, per lietų – po durų stogeliu, norintys nuoširdaus bendravimo sėdasi ant priekabos, skirtos laivams pervežti. Visi koncertai nemokami.

Vienas žymiausių Lietuvos muzikantų A.Mamontovas už dyką koncertavo keliems šimtams Aukštųjų Panerių gyventojų.<br>D. Umbrasas
Vienas žymiausių Lietuvos muzikantų A.Mamontovas už dyką koncertavo keliems šimtams Aukštųjų Panerių gyventojų.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė ("Sostinė")

Sep 8, 2012, 8:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:21 PM

Aukštuosiuos Panerius koncertais sudrebino Franko Zappos paminklo statytojas fotografas Saulius Paukštys. Jis į šį geležinkelio atkirstą Vilniaus rajoną kviečiasi scenos žvaigždes, žadėdamas tik egzotiką.

„Neišbraukime ir Lady Gagos – juk Frankas Zappa Anglijoje irgi dainavo tik sergančiam berniukui, negalinčiam atvykti į jo koncertą”, – pusiau rimtai po A.Mamontovo koncerto svarstė jis.

Nemokėjo lenkiškų dainų

„Čia koncertuos Andrius Mamontovas?” – springo juokais praėjusį penktadienį iš Vilniaus atvykę fotografai.

Prie apleisto ir apipaišyto baltų silikatinių plytų pastato stovėjo priekaba laivams pervežti, o ant jos švietė balta taburetė – ant tokių vilniečiai sėdėdavo virtuvėse prieš keturiasdešimt metų.

Priešais ant akmenų buvo išdėliotos kelios lentos žiūrovams atsisėsti.

Bet sutartu laiku keli šimtai Aukštųjų Panerių gyventojų ir garbūs svečiai iš Vilniaus išvydo vieną garsiausių Lietuvos dainininkų, kuris nepailsdamas dainavo dvigubai ilgiau negu žadėjo – pusantros valandos.

Visą tą laiką priešais A.Mamontovą įsitaisęs šuo kasėsi blusų įgeltas vietas, keli vos pramokę vaikščioti vaikai nesustodami zujo pirmyn ir atgal, o ant platformos susėdę darželinukai linksminosi siūbuodami sceną.

„Davai, davai!” – šaukė publika. Nemažai žiūrovų į koncertą atėjo nešini alumi ar kitais gėrimais.

Vienas kiek įkaušęs pilietis bandė pašokti ant kanalizacijos dangčio tiesiai priešais sceną.

Jo vietą užėmęs paauglys buvo dar išradingesnis: išsitraukė telefoną ir visos publikos akivaizdoje šokdamas kažkam paskambino.

Pagyvenęs žmogus atėjęs prie scenos kažko paprašė.

„Nemoku lenkiškų dainų”, – atsiprašė A.Mamontovas. Bet pasisiūlė sudainuoti angliškai.

Atiduoda visą save

A.Mamontovas kišosi tik kartą ir paprašė vaikų nulipti nuo medžio: jo sūnui sugipsuota koja, jis žinąs, kaip skauda.

„Čia ne ta vieta, kur uždarbiauji. Čia viskas kitaip.

Tokie koncertai gyvenimui suteikia prasmę”, – aiškino jis „Lietuvos rytui”.

Jis nustebo, kad grojo pusantros valandos: „Kam taupyti? Scena – tai vieta, kur atiduodi save visą. Aš kitaip nesuprantu, kitaip negali būti.”

A.Mamontovas prisiminė, kad kartą Budapešte su grupe „Foje” grojo vieninteliam žiūrovui, į jų koncertą nusipirkusiam bilietą.

Stebina nelauktas dėmesys

„Jei čia – NBA, tai buvo Michaelo Jordano metimas”, – po koncerto žavėjosi Panerių gyventojas Vytautas Cibulskis. Jo teigimu, mažai kas tikėjo, kad A.Mamontovas atvažiuos į tokį užmirštą kampą.

Panerių bendruomenės tarybos nariai dėstytoja Gražvyda Mickevičienė ir aktorius Romualdas Mickevičius stebėjosi, kad Lietuvos žvaigždės koncertuoja tokioje liūdnoje aplinkoje.

Jie pasakojo, kad daug metų bando perimti griūvantį buvusį seniūnijos pastatą bendruomenės žinion, bet vis patiria nesėkmę.

„Kažkas leteną uždėjęs laiko. Juk vieta – nuostabi, galima antrą aukštą statyti”, – kalbėjo inžinierius Kazimieras Mirinavičius.

Nemaloni valkatų kaimynystė

„Nesuprantu, kodėl bendruomenė neišsinuomojo to pastato. Savivaldybei tas pastatas kabojo kaip akmuo po kaklu”, – stebėjosi apleistą seniūnijos pastatą išsinuomojęs ir čia koncertus pradėjęs rengti S.Paukštys.

Prieš septynerius metus Aukštuosiuose Paneriuose apsigyvenęs fotografas džiaugėsi taip arti Vilniaus radęs nebrangų būstą: gamta graži, žmonės paprasti, be pretenzijų.

Tiesa, kai kurie gyventojai ekscentriški, bet Fabijoniškėse girtuoklių dar daugiau.

Be to, gyvenvietė uždara, čia veda tik vienas kelias. Visi gyvena kaip kaime, kartais net duris užmiršta užrakinti, o į Vilnių įmanoma nuvažiuoti traukiniu.

Vienintelė problema – šalia jų buto griūvantis apleistas namas. Kai iš ten buvo išneštos kriauklės, unitazai, durys, langų rėmai, apsigyveno valkatos.

Tokia kaimynystė nelabai maloni, todėl pastebėjęs skelbimą, kad savivaldybė tą pastatą nuomoja, S.Paukštys pasiūlė mokėti po 1 litą už kvadratinį metrą ir tapo jo nuomininku.

Iškuopė bendromis jėgomis

Be elektros, vandentiekio ir kanalizacijos likusį pastatą keli kaimynai pirmiausia išvalė ir įstatė langus.

Tuomet pradėjo svarstyti, ką tame pastate veikti. Jaunesni vyrai norėjo vietos, kur galėtų pabėgti nuo šeimų, todėl atsinešė biliardo stalą ir įrengė klubą.

Ilgainiui kampe atsirado sporto įrenginių.

Tuomet S.Paukštys prisiminė, kad jau keletą savo gimtadienių švęsdavo pasikvietęs muzikantus pagroti ant seniūnijos pastato stogo, ir tuo malonumu nutarė pasidalyti su paneriečiais.

Pirmiausia paskambino visiems savo pažįstamiems ir draugams: gal kas nori nemokamai surengti koncertą tokioje gyvenimo užmirštoje vietoje?

Taip į Panerius pradėjo kristi žvaigždės.

Panerius užvedė „Kupe”

Pirmas atsiliepė Ilja Vatkinas ir grupė „Kupe”. Jis entuziastingai pasisiūlė tokiu būdu paminėti savo gimtadienį.

S.Paukščio teigimu, tai buvo vienas sėkmingiausių Panerių koncertų: pasiklausyti susirinko visas kaimas. Ilja dainavo rusiškai, o rusakalbė publika šoko ir dainavo kartu.

Visi muzikantai groja už dyką. Kai kurie atsiveža net savo garso aparatūrą. Žvaigždės supranta: tai – ne komercija. Publika nepersisotinusi, nuoširdi, tokiai didelis malonumas groti.

S.Paukštys scenai pritaikė platformą, ant kurios vežiojo savo laivą „Frank Zappa”. Reikėjo tik užkloti lentomis.

Naująją koncertų vietą pavadino „Post 12”: Pašto gatvė, 12-as namas.

Skelbimų niekas nebeplėšo

S.Paukščio teigimu, iš pradžių paneriečiai stebėjosi, per antrą koncertą susidomėjo, o į trečią susirinko labai gausiai.

Savimeilę paglostė, kai degalinės pardavėja kreipėsi vardu ir padėkojo už koncertą. Pirmi skelbimai nuo stulpų dingdavo anksčiau, nei juos išklijavęs S.Paukštys grįždavo namo, o skelbimą apie A.Mamontovo pasirodymą reikėjo klijuoti ant „Kupe”: jų niekas nenuplėšė visą mėnesį.

Aplink apleistą namą paneriečiai net nebešiukšlina!

Kitais metais S.Paukštys planuoja prisijungti prie muzikos festivalių, kad dalis jų renginių vyktų Aukštuosiuose Paneriuose.

Milijardai nebūtini

Įtarimai pasistatyti antrąjį aukštą ir įsikurti S.Paukščiui kelia juoką. Esą į tokį apleistą namą vertėtų investuoti tik jei jis stovėtų ant jūros kranto.

S.Paukščio planai – išspręsti dvi didžiausias Panerių problemas: vaikų ir senelių.

Vaikai neturi kuo užsiimti, o seneliams sunku nueiti į bažnyčią, esančią už 10 kilometrų.

Todėl pirmiausia jis ketina įrengti kompiuterių kambarį vaikams, kur jie galėtų mokytis, o kitą kambarį paversti koplytėle. Apie tai jis kalbėjosi su keliais kunigais, o seni kompiuteriai nedaug kainuoja.

Taip apleistame pastate galės išsitekti ir jaunimas, ir seneliai, ir vaikai.

„Billui Gatesui negaila milijardų, o man reikia sumokėti tik 5 litus per dieną. Visai įmanoma suma”, – juokėsi S.Paukštys.

Aukštųjų Panerių publika išlepo: šiemet prie apleisto seniūnijos pastato jau grojo Andrius Mamontovas, „Trimitas”, „Kupe”, „Mark”, „Biplan”, „Nacija” ir Vytautas Labutis. Šio rajono gyventojai neslepia – toks dėmesys jiems yra malonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.