Albumo apžvalga. „Pet Shop Boys“ „Elysium“ (video)

Turint omenyje britų dueto „Pet Shop Boys“ sugebėjimą nuolat išlikti stilingais ir aktualiais, neatrodė, kad ateis metas, kai apie juos bus galima sakyti „paseno“. Tas metas atėjo 2012-aisiais. „Elysium“ - ramiausias ir saulėlydžio nuotaikų kupinas grupės įrašas, tačiau tai visai nėra blogai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Sep 9, 2012, 1:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:14 PM

Kai prieš trejus metus „Pet Shop Boys“ išleido energingų pophitų prikimštą albumą „Yes“, tai jau atrodė kiek nenatūralu. Vokalistui Neilui Tennantui - 58-eri (tai kas, kad balsas - vis dar kaip paauglio), žaisti radijo „topų“ lygoje, kurioje stumdosi paaugliai, atrodė kažkaip nesolidu.

„Elysium“ - visai kitoks darbas. Nerimo atsirado, kai paaiškėjo, kad grupė dirba su vienu iš reperio Kanye Westo bendražygių Andrew Dawsonu, tačiau auksinių grandinių ir tekstų apie kekšes ar brangias mašinas, laimei neatsirado.

Vietoj jų - išskirtinai melancholiškas garso piešinys (aranžuotės - tokios rudeniškai švelnios ir malonios ausiai, kad bus išleistos papildoma plokštele be N. Tennanto vokalo). Nuotaika - kiek primenanti 1990-ųjų dueto šedevrą „Behaviour“. Kituose „Pet Shop Boys“ diskuose tokių susimąstymo priepuolių būdavo trys keturi, o dabar - beveik visas albumas būtent toks. Išsiskiria nebent vienintelis ritmo pagreitėjimas dainoje „A Face Like That“ - bet būtent ji šiame įraše yra viena nuobodžiausių.

Daina „Invisible“ su N. Tennanto falcetu - tokia trapi, jog, regis, pagarsinus grotuvą subyrės į gabalus. „Winner“ (ne pokštas, pasirodo šią dainą apie pergales „Pet Shop Boys“ rašė ne Londono olimpiadai, o bandė kurti „Eurovizijai“) - vienas tos mistiškos dueto formulės pavyzdžių, kai nuotaika lyg ir pakili, bet iš tikrųjų vis tiek kvepia švelniu liūdesiu.

Yra ir saviironijos („Your Early Stuff“, kur keliamas klausimas, kaip duetui tiek metų pavyko išlikti scenoje), ir pašaipų iš dėmesio siekimo („Ego Music“) ir visiškai atviro graudulio („Breathing Space“ su užuominomis apie išsikvėpimą), ir lyg ir neužmaskuotų kalbų apie nesėkmingas meilės paieškas („Give It A Go“).

Pabaiga nuteikia keistai. „Tai paskutinė proga atsisveikinti“, - paskutinėje dainoje „Requiem In Denim And Leopard Skin“ traukia N. Tennantas. Viskas? Turbūt ne, nes „Pet Shop Boys“ tokiomis užuominomis svaidėsi ir anksčiau - tikriausiai dėl viso pikto. Bet jei „Elysium“ tikrai yra per tris dešimtmečius trunkančios karjeros pabaiga - ji tikrai vykusi.

Įvertinimas - 8 iš 10.

„Pet Shop Boys“ vaizdo klipas „Winner“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.