Grupės „Karma“ muzikantai išsvajotą debiutinį albumą išpuošė savo rankomis (audio)

Gyvos lietuviškos muzikos mėgėjams jau girdėta jauna grupė „Karma“ trečiadienio popietę šventė trejus metus brandintos svajonės išsipildymą – vienoje sostinės „Coffee Inn“ kavinių pozavo nuotraukoms su ką tik pasirodžiusiu debiutiniu albumu „Užsimerksiu“ rankose. Leidinys ypatingas – visus 500 kompaktinių plokštelių piešiniais papuošė patys grupės nariai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2012-10-03 20:06, atnaujinta 2018-03-16 09:24

Albumo viršelyje pavaizduotas akies obuolys – anot „Karmos“ muzikantų, tai yra nuotrauka, dėl kurios teko iki ašarų kankinti jai pozavusį bičiulį.

Tačiau pats akies kontūras švyti tik tamsoje arba ultravioletinėje šviesoje – kad tai pademonstruotų, muzikantai į pristatymą atsinešė specialų aparatą.

„Kiek žinome, taip nėra išleistas nė vieno Lietuvos atlikėjo diskas“, - džiaugėsi „Karmos“ vadybininkas Gediminas Volkas.

Kai muzikantai pristatė savo idėją kompaktinių plokštelių gamintojams, sulaukė raginimo persigalvoti. Galiausiai buvo rasta spaustuvė, kuri sutiko pagaminti tokį viršelį – su švytinčia detale, atspausdinta specialiais dažais.

„Tačiau paaiškėjo, kad diskas tada pabrangs pusantro karto. Baigėsi tuo, kad sėdome ir patys akriliniu laku su specialiu pigmentu išpiešėme visus viršelius. Tokį albumą gražu turėti rankose, norėjome sulaužyti stereotipą, kad šiais laikais diskai nuperkami, muzika perkeliama į kompiuterį, o albumas dulka stalčiuje“, - pasakojo dainininkas Kazimieras Likša.

Triukas, nukreipiantis dėmesį nuo muzikos, tačiau „Karma“ labiausiai verta domėtis būtent dėl jos.

Vienas pirmųjų tuomet 19-mečio Kazimiero kūryba susidomėjo Andrius Mamontovas, prieš keletą metų pakvietęs jauną dainininką „apšildyti“ savo gastrolių koncertus ir iki šiol žinią apie jo dainas skleidžiantis socialiniuose tinkluose.

„Ar tai atvėrė mums daug durų? Sakykime taip, mes tuo sugebėjome pasinaudoti. Bet nėra taip, kad į mūsų koncertus žiūrovai ateina dėl Andriaus.

Tose gastrolėse Andriaus koncertus „apšildė“ gal dar aštuonios grupės, bet jokio atgarsio apie jas iki šiol nėra, tie atlikėjai „nusėdo“. Gal todėl, kad jie neturi produkto, nevykdo kryptingo darbo.

Tie koncertai buvo pirmasis spyris, bet supratome, kad tai nėra viskas. Pagroji porą koncertų didelei auditorijai, bet tai nereiškia, kad jau esi žvaigždė. Visų mūsų entuziazmas ir pastangos lėmė tai, ką pasiekėme dabar“, - sakė muzikantai.

Po pažinties su A. Mamontovu pavadinimą „Karma“ sugalvoję muzikantai per šiuos trejus metus jau spėjo pagroti ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje bei Airijoje – šioje šalyje koncertavo su Dariumi Mileriu – Nojumi.

Daugiau nei metus ruošto debiutinio albumo pavadinimas, anot Kazimiero, yra simbolinis.

„Buvo daug kliūčių, kalbų, kad mums nepavyks. Nekalbu apie finansus – jei reikia pinigų albumui, jų randi. Tiesiog anksčiau manėme, kad visi muzikantai – draugai, dabar matome, kad scenoje yra daug pavydo, konkurencijos.

Nesvarbu, kokios kliūtys prieš tave, užsimerki, matai, ką nori pasiekti, ir eini ta kryptimi. Kad pasiektum kelio pabaigą. Tą noriu pasakyti šiuo pavadinimu“, - aiškino K. Likša.

Debiutinį albumą grupė pristatys šią savaitę prasidėsiančiu koncertų turu, kurio metu pasirodys Birštone, Alytuje, Šiauliuose, Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune ir Druskininkuose. Kitais metais muzikantai tikisi savo kūrybą pristatyti ir užsienyje.

„Dainuojame lietuviškai. Nemanau, kad tai yra barjeras. Kai vyko Europos krepšinio čempionatas, teko groti publikai, kurioje buvo gal vienas lietuvis – kiti susirinkę buvo makedonai, suomiai. Po koncerto priėjo ir dėkojo. Jiems patiko.

Nenoriu pasirodyti itin didelis patriotas ar nacionalistas, bet kai dainuojame lietuviškai, mus bent jau didžioji dalis publikos čia supranta. Muzika – tai juk ne tik tekstai, bet ir bendra energetika, ryšys su žiūrovu.

Nesuprantu, kad Lietuvos atlikėjas kuria muziką angliškai, tada išleidžia vieną dainą lietuviškai, ir tai tampa įvykiu“, - akivaizdžią užuominą apie atlikėją Marką Palubenką mestelėjo K. Likša.

Savo muziką kartais poetiniu, bet dažniau tiesiog roku vadinantys muzikantai įkvėpimo semiasi iš skirtingų šaltinių. Gitaristas Laurynas Skendelis nudžiugo išgirdęs, kad į Lietuvą atvyksta Ericas Claptonas – jis ir buvęs „Pink Floyd“ muzikantas Davidas Gilmouras yra „Karmos“ nario favoritai. K. Likšai patinka įvairi muzika – nuo U2 iki „Radiohead“ ir Gleno Hansardo.

„Mūsų grupės principas - „nelaužti“ iš savęs to, kas nesame. Gali vaidinti roko žvaigždę, bet atrodysi juokingai. Svarbiausia mūsų įvaizdžio dalis – pati muzika. Norime dėmesio siekti nuoširdumu.

Dainų idėjos gimsta, grojant akustine gitara grojant. Aš atnešu pamatą, tada mes kartu statome namą, nežinodami, kokia bus jo spalva, nuotaika“, - dėstė K. Likša.

Grupės dainas „Pasitrauk“ ir „Užsimerksiu“ jau transliuoja radijo stotys – net ir tos, apie kurias sukurti mitai, jog jos ne itin noriai įsileidžia lietuvišką roką.

22-ejų kultūros istorijos ir antropologijos studentas K. Likša į albumą įdėjo ir dainą, kurią parašė dar mokykloje: „Yra ir senesnių, bet jos dar neišleistos“.

Albumu koncertuose ir „Coffee Inn“ kavinėse prekiauti ketinantys muzikantai nesibaimina, kad jis „nutekės“ į internetą.

„Nematau didelės bėdos, jei taip nutiks. Kas norės kompaktinės plokštelės, ją nusipirks. Turėti albumą rankose, jį čiupinėti, vartyti knygutę – kur kas geresnė patirtis.

Bet jei internete mus išgirs didesnė auditorija – irgi nėra blogai. Tai tik mano nuomonė“, - svarstė K. Likša.

„Kasdien internete pažiūriu, ar albumas ten nelegaliai nėra įdėtas. Kol kas neradau, bet nėra ir kitų lietuviškų roko grupių - „Freaks On Floor“, „My Favourite Gun“ įrašų. Gal auditorija – tiesiog per maža, o gal veikia sąžinė, piratams atrodo nieko blogo pavogti muziką iš A. Mamontovo, bet gaila skriausti jauną grupę“, - svarstė G. Volkas.

„Karmos“ albumo titulinė daina „Užsimerksiu“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.