Uždraustos Baltarusijos grupės tribūną savo kūrybai surado Vilniuje

Baltarusijos muzikos grupės, kurioms dėl įsitikinimų draudžiama savo kūrybą skleisti gimtinėje, prieglobstį randa Lietuvoje. Jų koncertus rengiantis muzikantų vadybininkas sako, kad tai – ne politinis veiksmas, o noras atverti sienas kultūrai.

"Liapis Trubeckoj" gimtinėje kaltinami prezidento įžeidimu.
"Liapis Trubeckoj" gimtinėje kaltinami prezidento įžeidimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Oct 17, 2012, 8:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:06 AM

Baltarusijoje uždrausta grupė „Krambambulia” šį pavasarį savo albumo pristatymą surengė Vilniuje. Vietoj vieno koncerto menų fabrike „Loftas” jai teko rengti tris – norinčių pamatyti koncertą buvo trys tūkstančiai, daugiau nei du trečdaliai jų – baltarusiai.

Spalio 27-ąją sostinės Pramogų areną šturmuos „Liapis Trubeckoj” – baltarusių grupė, kuri net nedrįsta kelti kojos į gimtinę, nes neabejoja, kad atsidurtų kalėjime.

Prezidento Aliaksandro Lukašenkos nemalonę užsitraukusi grupė savo naują programą pristatys Vilniuje tikėdamasi, kad daugumai baltarusių kelionė į kaimynų šalį nebus pernelyg tolima.

„Nuo Vilniaus iki Minsko – 186 kilometrai. Esame visai šalia, ir ne vienai baltarusių grupei pasirodymas Lietuvoje geriausia proga saviškius pakviesti į koncertą”, – sakė koncertų ciklo „Feel Free” rengėjas Vaidas Stackevičius.

Trūksta žinių apie kaimynus

Su Jurga Šeduikyte, Andriumi Mamontovu, „Skamp”, „InCulto” dirbęs, šiuo metu grupių „Rasabasa”, „Antis”, „Biplan” karjera besirūpinantis vadybininkas kviestis baltarusius nusprendė, kai suprato, kad gretimų šalių muzika dažnai neįveikia valstybių sienų barjero.

„Lietuvių muzikantai vis daužo galvą į sieną bandydami britams ar vokiečiams parodyti, kokie mes „faini”.

Bet mąstysena, muzika esame artimesni kaimynams Rytų Europoje, juokiamės iš tų pačių pokštų, serialų, iš pusės žodžio suprantame, ką norime pasakyti.

Mano noras – prisidėti prie to, kad lietuviai galėtų koncertuoti Latvijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje, o tų šalių grupės sulauktų dėmesio čia.

Tokia „Feel Free” idėja, baltarusių koncertai čia – pirmas žingsnis”, – sakė agentūros „M.P.3” vadovas V. Stackevičius.

Pasidalijęs sumanymu su pažįstamais, jis susidūrė su skeptikais. Eiti į baltarusių grupės pasirodymą lietuviams atrodo „nekieta” ir nemadinga.

„Aš panašiai mąsčiau, kol nuvažiavau į kelis koncertus, festivalius ir pamačiau, kiek daug ten įdomių muzikantų.

Taip, mes labiau atsipalaidavę, sotesni, ten daug kas atrodo taip, kaip pas mus prieš 20 metų. Kita vertus, mane šokiravo sociologinių tyrimų rezultatai.

Apklausoje vilniečių ir minskiečių buvo paklausta, koks atstumas skiria šias sostines. Daug kas sakė, kad apie 500 kilometrų. Esame taip arti, bet mūsų supratimas apie vieni kitus miglotas”, – svarstė pašnekovas.

Kaišiojo pagalius į ratus

Lemiamu žingsniu tapo keli apsilankymai uždaruose vakaruose Vilniuje, kur muzikavo Baltarusijoje uždrausti atlikėjai. Jiems pasiguodus, kad gimtojoje šalyje negali pasirodyti viešai, kilo mintis šią skriaudą ištaisyti Lietuvoje.

Krambambulia” vizitas pranoko visus lūkesčius. Nors šios grupės muzikoje nėra aiškios politinės žinios, lyderio Liavono Volskio aktyvi pilietinė pozicija užtraukė Baltarusijos valdžios nemalonę.

„Tai grupei neįmanoma koncertuoti Baltarusijoje, iškabinti savo plakato, parduoti bilietus. Problemų turėtų ir muzikantai, ir organizatoriai.

Kilo mintis tai, ko negalima daryti Minske, padaryti Vilniuje. Lietuvos ambasada pažiūrėjo supratingai, bilietų pirkėjams suteikė nemokamas vizas. Nebuvo jokios viešos reklamos Baltarusijoje, žinia ėjo iš lūpų į lūpas, tačiau norinčių atvažiuoti žiūrovų atsirado tūkstančiai.

Pasienyje išsirikiavo ilgiausios eilės. Buvo bandoma kaišioti pagalius į ratus – mašinos per sieną buvo labai lėtai praleidžiamos.

Baltarusiai teigė, kad viską stabdo Lietuvos pasieniečiai, tačiau paaiškėjo, kad yra kitaip. Net norėjome surengti koncerto radijo transliaciją, kad eilėje stovintieji galėtų girdėti, bet nespėjome.

Tie baltarusiai, kurie nespėjo į koncertą, galėjo pamatyti jį kitą vakarą”, – pavykusią akciją prisiminė V. Stackevičius.

Gimtinėje laukia kalėjimas

Baltarusių grupė buvo pakviesta pasirodyti ir festivalyje „Galapagai / Roko naktys”, o jai patikęs lietuvių instrumentininkas Saulius Petreikis – koncertuoti Baltarusijoje.

Be to, L. Volskis šiuo metu naują savo albumą kuria Vilniuje, „Rasabasa” nario Snorre Bergerudo studijoje. Ryšiai užsimezgė.

Ne mažesnį šurmulį tikriausiai sukels „Liapis Trubeckoj” viešnagė. Jau dabar planuojama, kad koncertą stebės apie keturis tūkstančius žiūrovų, didžioji jų dalis – baltarusiai.

Prieš keletą metų grupė įrašė dainą, kurioje tarp jos pašiepiamų diktatorių buvo paminėtas ir A. Lukašenka.

Rezultatas – kaltinimas prezidento įžeidimu ir byla, dėl kurios, anot muzikantų, jie būtų suimti iškart, kai tik sugrįžtų į gimtinę.

Simpatijų Baltarusijos opozicijai neslepiančios grupės nariai gyvena Maskvoje ir nuolat koncertuoja buvusios Sovietų Sąjungos šalyse, išskyrus gimtąją.

Būta ir provokacijų

Rengdamas baltarusių koncertus lietuvis susidūrė su įdomybėmis, kurių nebuvo prognozavęs.

Po „Krambambulia” koncertų Baltarusijos televizijoje pasirodė laida, kurioje Vilniuje apsilankęs jaunuolis dėstė, kad šis miestas – aptriušęs ir nesaugus, tad Europos Sąjunga nereikia žavėtis.

Kitas patarimas, kurio vadybininkas sulaukė iš baltarusių, – sustiprinti apsaugą per koncertus ir stebėti, ar nebus provokatorių, bandančių sukelti muštynes.

„Jie buvo teisūs. „Krambambulia” koncertuose buvo tokių atvejų, bet apsaugininkai dirbo nepriekaištingai”, – pasakojo koncertų rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.