Debiutinį albumą pristatantis aktorius V. Bareikis: „Dainuoju tai, ką galvoju“ (audio)

Vilniaus mokytojų namuose ketvirtadienio vakarą rinkosi aktoriaus, režisieriaus ir muzikanto Vido Bareikio naujo kūrybos posūkio suintriguoti žiūrovai. Koncertu bardų festivalyje „Tai – aš“ 26-erių kūrėjas pristatė debiutinį solinį muzikos albumą „Panda“. „Galiu šimtu procentų pasakyti, kad šiame albume dainuoju apie tai, dėl ko man iš tikrųjų skauda”, – sakė grupių „Suicide DJs” ir „Stipriai kitaip” lyderis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2012-10-18 20:40, atnaujinta 2018-03-16 00:31

Devyni kūriniai apie klounus, meilę, mirtį ir dar daug dalykų, įkvėpusių Vidą dainomis prabilti atvirai ir nuoširdžiai. Tokia yra „Panda“ - albumas, sukurtas tarp pastaruosius metus Maskvoje studijavusio kūrėjo spektaklių repeticijų, paskaitų, šeimos rūpesčių.

„Visa tai kvepėjo šizofrenija. Klaikiai įtemptas laikas. Lakstydavau iš vieno kampo į kitą, iš salės į studiją. Tačiau užsibrėžiau tikslą šias dainas įrašyti iki rudens ir spėjau”, – džiaugėsi V. Bareikis.

Įrašyti jo kūrybą padėjo grupės „Rasabasa” gitaristas Snorre Bergerudas, o didžiąją dalį kūrinių – grupės „Siela” lyderis Aurelijus Sirgedas. Pastarojo kuriamą skambesį Vidas išgirdo Alinos Orlovos albume „Mutabor” ir nusprendė, kad tai labai tiktų ir jo dainoms.

Per koncertus Vidui talkina dueto „The Perfect Pill” būgnininkas Joshas McClungas ir bosine gitara grosiantis Tadas Dešukas. Pats V. Bareikis groja gitara ir pianinu.

Tai visai kas kita nei prieš keletą metų pilnas sales surinkdavę grupės „Suicide DJs” koncertai. Kita ir muzika, nors scenos padaužų, kurie ryškiai dažydavosi veidus ir ant scenos stypčiodavo aukštyn kojomis, įvaizdžio nėra labai lengva atsikratyti.

„Kvailiojom, pokštavom. Nesakau, kad su „Suicide DJs” ar „Stipriai kitaip” jau baigta.

Tačiau ten tikrai buvo kaukė – humoras, bandymas slėptis.

Turbūt tuo metu kitaip ir negalėjo būti. Dabar, kai pagyvenau Rusijoje, pasijutau kiek nugrūstas į kampą, atsirado kitokių dainų. Poreikis kalbėti atvirai, dainuoti tai, ką galvoju”, – pasakojo Vidas.

Brangina bardų vėliavą

Vienas principų, kurių V. Bareikis nusprendė laikytis, – albumą kurti, įrašyti ir išleisti savarankiškai, nekeldamas dirbtinio šurmulio.

Vidui įdomu, ar dainos savaime atkreips dėmesį ir kiek klausytojų pasieks.

„Nesvarsčiau, ar tai apskritai reikalinga. Jeigu į albumą vyras sudeda nuoširdžias mintis, nerimą, sąžiningai apie tai rėkia, tikrai sulauks kokio nors atgarsio, žmonių, kuriems tai irgi rūpi.

Kokia tai muzika, nepasakosiu, tegul sprendžia patys klausytojai”, – nusijuokė Vidas.

Tai, kad jis pasirodys bardų festivalyje, lyg ir sufleruoja apie dainuojamąją poeziją, tačiau, pasak V.Bareikio, tai nebūtinai yra tikslus apibūdinimas.

„Bardas? Gal ir taip, nuo teatro prigimties nebėgu. Bardų festivalio niša man patinka. Dar ir todėl, kad jis susijęs su daugybe žmonių, kuriuos gerbiu.

Kai kurie, kaip Saulius Mykolaitis ar Vytautas Kernagis, jau išėję. Jų kūryba man labai artima, tad šita bardų vėliava džiaugiuosi”, – teigė V. Bareikis.

Albumo pavadinimas susijęs su spektakliu „Kovos klubas”, kurį Vidas dabar režisuoja ir ketina pristatyti lapkritį. Viena jo temų – gyvūnai globėjai.

„Ten yra toks veikėjas Pingvinas. Pradėjau fantazuoti, koks gyvūnas galėtų būti mano globėjas.

Pagalvojau apie pandą. Ji atitinka albumo nuotaiką – man jis gana liūdnas, „pandiškas”. O kur dar grėsmė pandoms išnykti? Tai irgi man artima egzistencinė tema”, – aiškino Vidas.

Likti Maskvoje neketina

Vieną albumo kūrinių „Aš ne tai” įrašyti Vidui padėjo žmona – dainininkė Jurga Šeduikytė - Bareikienė.

„Tačiau mes nekonkuruojame. Mūsų ir muzika, ir scenos, kuriose ji pristatoma, skiriasi.

Aš nesu šimtaprocentis muzikantas. Norėčiau, kad muzika užimtų 20 procentų mano laiko, kitą skirčiau režisūrai.

Bet vis atsiduriu ties svarstyklių viduriu – muzika manęs nepaleidžia, kaip ir teatras.

Gera šizofrenijos forma, kuri verčia daug dirbti”, – prisipažino V. Bareikis.

Kaune ir Palangoje šią savaitę dar vyksiantys „Pandos” pristatymo koncertai kol kas bus vieninteliai – Vido vėl laukia kelionė į Maskvą.

Gruodį jis baigs režisūros studijas Maskvos V. Mejerholdo teatro institute, bet apie tai, kad galėtų likti gyventi Rusijoje, neturi nė minties.

„Kiekvieną kartą, kai studijuodamas grįžtu į Lietuvą, savo šaliai parašau naują pliusą. Dabar jau draugai iš Maskvos veržiasi čia paviešėti.

Jie sako – tik neburbėkit, Maskvoje tikrai sunkiau.

Taip, gal ten daugiau pinigų, bet čia daugiau ramybės. Lietuvoje – geriausia”, – neabejojo menininkas.

Lrytas.lt skaitytojams siūlome įvertinti dainą „Bus ramu“ iš V. Bareikio albumo:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.