Į Vilnių sugrįžęs gitaros virtuozas S. Vai kėlė ekstazę roko gerbėjams

Lietuvos melomanai šeštadienio vakarą sulaukė progos pasimėgauti muzika, atliekama vieno garsiausių planetos gitaristų. Po septynerių metų pertraukos į Vilnių atvyko amerikiečių muzikantas Steve’as Vai. 52-ejų virtuozas tūkstančius gerbėjų sostinės Teatro arenoje nudžiugino koncertu, skirtu jo naujausio albumo „The Story Of Light“ pristatymui.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 27, 2012, 11:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:08 PM

Roko gitaristai Steve'o vardą mini su maldų žodžiais – jo grojimo greitis, technika, skambesys kartais net vadinami „nežemiškais“.

Muzikanto įrašai parduoti 15 milijonų egzempliorių tiražu – įspūdingas skaičius žvaigždei, kurios kūryboje dominuoja instrumentinė muzika.

Vilniuje pirmą sykį 2005-aisiais viešėjęs gitaristas tada surinko pilną Pramogų areną žiūrovų. Šįkart kitą salę pasirinkę koncerto rengėjai taip pat kone sulaukė anšlago – kasose renginio vakarą buvo likę nedaug bilietų.

Iš Rygos į Vilnių autobusu atvykęs muzikantas kartu atsigabeno ne tik savo grupę, bet ir „apšildančią“ atlikėją - Beverly McClellan, kurios balsas skamba dviejose gitaristo naujojo albumo dainose.

Į penktą dešimtį įžengusi vokalistė dar neseniai buvo žinoma tik „pogrindyje“, tačiau pernai išgarsėjo, sėkmingai dalyvaudama JAV muzikiniame šou „Balsas“ - čia ją mokė popžvaigždė Christina Aguilera.

Su gitara į sceną žengusios Beverly atliekama muzika – gerokai „lengvesnė“ nei Steve'o, tačiau pagrindinio vakaro pasirodymo laukiantys lietuviai plikagalvę dainininkę sutiko gana šiltai.

Po pertraukos į sceną su savo grupe žengęs S. Vai sceną papuošė didžiule vėliava su naujojo jo albumo simbolika.

Nuo pirmų koncerto sekundžių energingomis soluotėmis publiką išjudinęs gitaristas jau po poros kūrinių nusimetė ant veido šešėlį metančią skrybėlę ir su žiūrovais pasisveikino ilgu monologu, kuriame dėstė, kaip smagu jam vėl viešėti Lietuvoje.

Grojimo gitara stebuklus demonstravęs rokeris publiką vis linksmino juokeliais – plojimų bangas keitė garsus salės kvatojimas.

Dviejų valandų koncerto programoje įrašyti kūriniai kone iš visų aštuonių solinių Steve'o albumų. Efektingų epizodų jo karjeroje – išties daug.

Mokytis groti gitara jis pradėjo būdamas dvylikos, o po šešerių metų savo gabumais taip sužavėjo garsų roko ekscentriką Franką Zappą, jog jis pakvietė jaunuolį prisidėti prie savo grupės.

Būdamas 23-ejų Steve’as pradėjo solinę karjerą. Jau 13 metų S.Vai vadovauja įrašų leidyklai „Favored Nations”.

Gerbėjai jį dažnai gali pamatyti gastrolėse G3, kurias rengia gitaristas Joe Satriani – čia Steve’as muzikuoja su garsiausiais bendraminčiais.

Be to, 52 metų muzikantas rengia masines grojimo gitara pamokas, kuriose gali dalyvauti bet kokio amžiaus pradedantieji ir jau pažengę muzikantai. Pernai Steve’as pasiekė pasaulio rekordą – pamokoje dalyvavo 4455 studentai, o internetu prie jos prisijungė dar mažiausiai 7 tūkstančiai žmonių.

Pripažinimą Steve’as yra pelnęs ne tik muzikos pasaulyje. Bitininkyste užsiimantis muzikantas yra Britų bitininkų asociacijos garbės narys.

Naujasis jo albumas išleistas po septynerių metų pertraukos, tačiaus Steve'as tikina, kad nė nepastebėjo, kaip prabėgo šis laikas – gastroliavo su F. Zappos sūnumi Dweezilu, grojo gastrolėse, skirtose gitaristo Jimi Hendrixo atminimui, sukūrė ir su Šiaurės Olandijos orkestru pristatė pirmąją savo simfoniją.

Su penkiolikos asmenų palyda į Vilnių atvykęs gitaristas koncerto rengėjams nepateikė jokių ypatingų pageidavimų – tik paprašė patiekti kokybiško vegetariško maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.