„Eurovizijos“ laimėtoją apdainavę „Saulės broliai“: „Čia nėra jokio humoro“ (video, balsavimas)

Šeštadienio vakarą surengtą pirmąją „Eurovizijos” atrankos kovą dėl TV žiūrovų simpatijų laimėjo grupė „Saulės broliai”. Kūrinys apie šių metų konkurso laimėtoją Loreen artimiausio konkurento dainą pralenkė daugiau negu dvigubai.

"Tai nuoširdus laiškas dainininkei Loreen. Mes net planuojame jai tą kūrinį nusiųsti, rodydami susižavėjimą", - sakė "Saulės brolių" įkūrėjas S. Petreikis (kairėje).<br>J. Stacevičius
"Tai nuoširdus laiškas dainininkei Loreen. Mes net planuojame jai tą kūrinį nusiųsti, rodydami susižavėjimą", - sakė "Saulės brolių" įkūrėjas S. Petreikis (kairėje).<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Nov 6, 2012, 2:15 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:11 PM

Pagal šių metų „Eurovizijos” atrankos sistemą dalyviai tik po keleto dienų sužinos, ar žengė į kitą etapą – kai bus paskelbti pusę rezultato nulemsiantys komisijos balsai.

Tačiau savaitgalį surengtas žiūrovų balsavimas atskleidė, kad iš aštuonių pirmųjų prie starto linijos stojusių atlikėjų publikai labiausiai patiko „Saulės broliai”. Su šia grupe konkuruoti nepavyko nei paskutinėje vietoje likusiai šou „Lietuvos balsas” laimėtojai Julijai Jegorovai, nei su latvių žvaigžde Samanta Tina duetu dainavusiam Arvydui Martinėnui-Vudžiui.

Pernai pirmąjį albumą „Kelionė” išleidusi grupė, kurios muzikoje susipina įvairūs stiliai, „Euroviziją” šturmuoti nusprendė daina „Loreen”. Komisija šią linksmą dainą suprato kaip pokštą. Tačiau instrumentininkas Saulius Petreikis tvirtino, kad žodžius „Loreen, noriu būti tavo saulė” grupė dainuoja kuo nuoširdžiausiai.

– „Saulės broliai” ir „Eurovizija” – kiek netikėtas derinys. Kas paskatino dalyvauti šioje atrankoje?

– Norėjome tai padaryti jau atrankoje į šių metų konkursą – su tipiška „Saulės brolių” daina. Bet mano brolis, mūsų vokalistas Donatas dar mokėsi dvyliktoje klasėje, nespėjome užpildyti paraiškos.

Savo stilių vadiname akustiniu popfolku. Šis stilius, mūsų galva, Lietuvoje nėra labai iškeltas. Keliolika metų Lietuva nuskendusi elektroninėje, didžėjų muzikoje. Net kaimynai latviai Raimondo Paulo dėka mus pralenkę penkiolika metų – kalbu apie akustinę, roko muziką.

Požiūris pamažu keičiasi, fonograminiai, klubiniai vieno asmens koncertai lyg ir atsibosta. Aš muzikuoju su keliais projektais, matau, kaip koncertuose žmonės tiesiog reikalauja gyvos muzikos. Tai džiugina. Muzikantai irgi progresuoja, atsiranda konkurencija. Pavyzdžiui, Donatui – 19 metų, didžiuojuosi tuo, kaip jis tobulėja.

Tačiau komercinės televizijos ir toliau eina lengviausiu keliu – transliuoja fonograminius renginius. Tad „Eurovizijos” atranka – proga mums pasirodyti. Gal ir prieštarauju sau, nes muzikantams ten vis tiek neleidžiama groti gyvai. Bet gavome progą parodyti savo muziką, o tai yra mūsų pagrindinis tikslas.

Be to, sulaukėme pastabų, kurios tikrai buvo naudingos. Patekome į muzikinę aplinką, kurioje esame neapsiplunksnavę viščiukai, suvokėme savo privalumus ir trūkumus. Gavome gerą spyrį į kepenis.

Pavyzdžiui, aš seniai sakiau, kad grupei būtinas įvaizdis, suderintas aprangos stilius. To nematė kiti grupės nariai. Dabar pirmą kartą susiderinome „prekinę išvaizdą” ir kol kas tai yra didžiausias „Eurovizijos” mums suteiktas laimėjimas. Juk jau anksčiau iš žiūrovų sulaukdavau pastabų, kad nesame tvarkingi ir pasitempę.

– Kaip reikėtų suprasti jūsų dainą?

– Neišsisukinėsiu, iš pradžių planavome sakyti, kad ji ne apie tą Loreen. Bet, žinoma, dainuojame apie „Eurovizijos” laimėtoją. Dainos personažas – mažas berniukas. Jis džiaugiasi ir žavisi šia dainininke, sako, kad ji graži ir nuostabi.

Nebandome jai įtikti. Bet tikrai nėra ir jokios ironijos ar noro iš jos pasišaipyti.

– Įsivaizduojate šią dainą „Eurovizijoje”?

– Jei ji suprantama teisingai – taip. Bet jei suprantama kaip pokštas – tikrai ne.

– Bet patys prisistatymo tekste parašėte, kad daina – humoristinė.

– Tai dainos muzikos autorius, mūsų pianistas Vytas Bikus taip parašė. O aš pats to humoro neįžvelgiau. Tai nuoširdus laiškas dainininkei Loreen. Mes net planuojame jai tą kūrinį nusiųsti, rodydami susižavėjimą.

Kalbu visiškai rimtai. Internete mačiau akustinius Loreen pasirodymus su gitaristu ir fleitininku. Fantastiškas skambesys. Eurovizinė jos daina man gal mažiau patinka, bet Loreen – tikrai talentinga atlikėja.

– Daina jau sulaukė daug dėmesio. Ar dabar tik tokias ir rašysite?

– Tikrai ne. Po Naujųjų metų ketiname pradėti ruošti antrąjį albumą. Mes ir toliau turbūt išliksime eklektiški, daug stilių sumalsime į vieną. Norisi rašyti stipresnius dainų tekstus. O gal apskritai paruošime ir instrumentinės muzikos programą. Idėjų turime daug.

– Kaip patys manote, kodėl tokiu dideliu skirtumu laimėjote balsavimą?

– Paskelbėme, kad jei pasieksime atrankos finalą, Žemaitijoje surengsime nemokamą koncertą. Gal ir tai padėjo. Kodėl Žemaitijoje? Patys su broliu esame iš Barstyčių kaimo, žinome, kas ten darosi. Žemaitija gauna mažiausią dozę kultūros.

O jei laimėsime atranką, surengsime turą po Žemaitiją, aplankysime keturis miestus.

– Kuris „Eurovizijos” atrankos pasirodymas jums patiems labiausiai patiko?

– Tas vaikinas Andrius Pojavis raudonais batais sužavėjo. Bet ne dėl batų.

Jo labai gera energetika. Nėra suvaidintų emocijų, dirbtinumo. Neteko susipažinti, bet pasirodymas tikrai įsiminė.

„Saulės brolių“ pasirodymas „Eurovizijos“ atrankoje:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.