Albumo apžvalga. D. Aleksa „D'Orange“

Įvertinimas - 8 iš 10.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Nov 27, 2012, 1:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:12 AM

Iš pradžių buvo ieškoma rėmėjų, po to stabdyti pradėjo jau jis pats - kaip pats prisipažįsta, vis kildavo noras muziką tobulinti ir įrašyti iš naujo. Pagaliau vienuolika kūrinių sugulė į kompaktinę plokštelę - ne sykį keitę formą ir įvairiais variantais girdėti didžiausiuose Lietuvos džiazo festivaliuose. Neoficialus albumo pristatymas lapkričio viduryje įvyko „Vilnius Mama Jazz“ scenoje, nuo kurios publika Domo ir kompanijos ilgai nenorėjo paleisti.

Savo vizijai įgyvendinti Domas į projektą „d'Orange“ subūrė įspūdingą jaunų Lietuvos džiazo vilkų rinktinę - nuo Londono klubuose prasimušusio savo brolio būgnininko Marijaus iki pianisto Vyčio Smolsko ir visur, kur žinomas žodis fankas, besisukiojančio instrumentininko Aleksandro Raičenoko. Taip pat prisiviliojo keletą užsienio muzikantų.

Rezultatas - melodingas „fusion“ muzikinis piešinys, spalvingas ir turtingas garsų, kuriame pagrindinė ir svarbiausia visada lieka Domo bosinė gitara - ir tada, kai kūrinyje „Just To Let You Know...“ repo kietai pažeria albumo svečias Xuman, ir tada, kai į hipnozę gramzdina rami „Rivers“ melodija.

Visą muzikanto ambicijų koncentratą galima išgirsti paskutiniame albumo kūrinyje „Black Orpheus“ - brazilų muzikanto Luizo Bonfos melodiją (tai vienintelė šiame diske skambanti ne Domo parašyta daina) bosininkas atlieka vienas, iš savo instrumento išspausdamas viską, kas įmanoma.

Vyraujanti albumo nuotaika rami, padedanti susikaupti ir atrasti visus muzikos sluoksnius. Išimtis - melodija „Champion“, kurioje Domas lenktyniauja su kitų muzikantų instrumentais, tačiau iš esmės tai albumas, kurio smagiausia klausytis per ausines horizontalioje padėtyje. Domas bosinės gitaros stygas kartais kabina švelniai, o kartais visai nesubtiliai daužo, tačiau sugeba intriguoti kone kiekvienoje iš septyniasdešimties šio albumo minučių.

Tiesa yra tai, kad pasauliniame didžiųjų bosininkų kontekste „d'Orange“ kol kas stebuklu nepavadinsi, tačiau tobulėjimas (albume sudėti kūriniai, studijoje ir koncertuose įrašyti nuo 2008 iki 2011 metų) - akivaizdus. Būtinas papildymas Lietuvos džiazo mėgėjų kolekcijoms.

Įvertinimas - 8 iš 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.