„Eurovizijos“ atrankos kovoje dėl paskutinių vietų pusfinalyje žiūrovai savo balsą atidavė grupei „DAR“ (balsavimas)

Šeštadienio vakarą LRT televizijos eteryje buvo rodoma paskutinė pirmojo „Eurovizijos“ atrankos etapo kova. Septynios grupės ir atlikėjai grūmėsi dėl paskutinių trijų kelialapių į nacionalinės atrankos pusfinalį, vertinami telefonu balsuojančių žiūrovų ir komisijos.

Grupė „DAR“.<br>J. Stacevičius
Grupė „DAR“.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 1, 2012, 9:22 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:06 PM

Dar trys dainos, kurios skambėjo atrankos koncerte praėjusį šeštadienį ir jau pelnė kelialapius į pusfinalį, paaiškėjo prieš dvi dienas. Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus, paaiškėjo, kad į kitą etapą keliauja Linas Adomaitis, Gintarė Korsakaitė ir Girmantė Vaitkutė.

Šie atlikėjai keliauja į pusfinalį, kur prisijungs prie vietą ten jau anksčiau pelniusių „Saulės brolių”, Andriaus Pojavio, „Timohi”, Beissoul su Gabriele Griciūte, Božolė choro, Elvinos Milkauskaitės, Neringos Šiaudikytės ir Gabrieliaus Vagelio, kuris pusfinaliuose pasirodys ir vienas, ir duetu su Ieva Zasimauskaite.

Kaip visada šio vakaro galutinius rezultatus atlikėjai sužinos tik kitą savaitę. Šį vakarą žiūrovai daugiausia balsų skyrė grupei "DAR", tačiau iš 24 asmenų sudarytos komisijos nuomonė bus atskleista vėliau. Studijoje atlikėjus vertino keturi komisijos nariai - „Eurovizijos“ komentatorius Darius Užkuraitis, TV ir radijo laidų vedėja Zita Kelmickaitė, kompozitorius Deivydas Zvonkus ir „Lietuvos ryto“ žurnalistas Ramūnas Zilnys.

Vakaro pradžioje konkursantus pasveikino aštuonis kartus atrankoje dalyvavusi, tačiau jos nelaimėjusi Aistė Pilvelytė, atlikusi 2010-aisiais tik per plauką nuo didžiosios „Eurovizijos“ scenos likusią dainą „Melancolia“.

Vakaro vedėjo Andriaus Rožicko paklausta, kaip jai vis pavyksta nelaimėti, Aistė pažėrė patarimų jauniems atlikėjams. Anot dainininkės, jie turėtų labiau tikėti savimi, savo kūriniu ir į konkursą žiūrėti rimtai, o ne tik kaip į progą pasirodyti.

Rimtumo stokos neprikiši pirmiesiems vakaro konkursantams – iš įvairių TV šou jau gerai pažįstamai vaikinų grupei „Kvinta“.   Scenoje jie pasirodo pailgintu pavadinimu „Kvinta Loudside“. Vaikinai rimtai pasiruošę, atlieka gerai sustyguotus šokio judesius, atlikėjo Stano sukurta daina „Toks gyvenimas“ - energinga ir sukurta pagal geriausius užsienio „berniukų grupių“ pavyzdžius. 

Tačiau komisijos nariams atrodo, kad vaikinai – dar per jauni ir galbūt pernelyg įsitempę „Eurovizijos“ scenai.   „Čia kaip krepšinyje – jau perėjote į suaugusiųjų pasaulį, bet jums dar reikia treniruotis. Dalyvaukite dar ir tikiu, kad ateityje jūs tikrai laimėsite“, - kad „Kvintai Loudside“ kelialapio į konkursą šįmet dar neprognozuoja, prisipažino D. Užkuraitis.   Z. Kelmickaitei nepatiko ir ilgas grupės pavadinimas. Vaikinai paaiškino, kad jį keičia, ateityje vadisnsis tiesiog „Loudside“, o senąjį pavadinimą paliko, kad nekiltų painiavos.

„Nesvarbu, yra gražių lietuviškų pavadinimų. O ir šiaip, jūs šiandien tokie rimti, į buhalterius šiek tiek panašūs“, - neatlyžo Zita.

Pasirodžius pirmiesiems tarpiniams rezultatams pirmavo Monika Linkytė.

Dainininkas Sepa iš Visagino scenoje pasirodo su visa savo šeima -  grupe „Asorti“. Daina „Money“ su humoru pasakoja, kaip liūdna gyventi be pinigų. Prie klavišinių instrumentų – ryškia blizgančia suknele pasipuošusi dainininko mama, o pats atlikėjas groja gitara ir greitakalbe žeria anglišką tekstą – tai kažkas per vidurį tarp repo, roko ir kantri stiliaus. 

Komisiją pasirodymas pralinksmino, bet ir jam nežadama vieta kitame etape. D. Užkuraitis prasitarė nežinantis, kur galėtų skambėti toks kūrinys, bet tikriausiai – ne „Eurovizijoje“. „Nereikia visko išnešti iš šeimos. Už šią dainą balsuotų euroskeptikai“, - sakė D. Užkuraitis. 

 „Esu, švelniai pasakiusi, sutrikusi. Pasakysiu paprastai – ne čia“, - pridūrė Z. Kelmickaitė.

Operos atlikėjas Algirdas Bagdonavičius su pritariančių vokalistų ir šokėjų trupe atlieka ironišką dainą „Backdoor Superman“. Anot paties atlikėjo ir dainos kompozitoriaus Vytauto Diškevičiaus, ji yra apie vyrą, kuris mezga romaną su moterimi, kai jos sutuoktinis išeina į darbą. 

Al Bagdo pasivadinęs buvęs „Triumfo arkos“ dalyvis šiam pasirodymui į šalį nustūmė operinę dainavimo manierą ir pasirinko dainą, kurioje yra roko ir disko muzikos elementų. „Bagdo ir „backdoor“ - tai skamba panašiai“, - savo slapyvardį ir žodžių žaismą paaiškino A. Bagdonavičius.  

„Šios dainos autorius yra sukūręs „eurovizinę“ dainą Jeronimui Miliui. Bet jis scenoje jautėsi tvirčiau. Daina – keistai įdomi. Bet jūs neįsijautėte į savo vaidmenį“, - sakė D. Užkuraitis.  

„Skirtingų stilių sankirtos turi būti natūralios. Jūs, turėdamas akademinį gražaus tembro balsą, jau per vėlai žengiate į tokią muziką“, - patarė Z. Kelmickaitė.

Praėjus valandai nuo tiesioginės transliacijos į priekį išsiveržė "DAR".

Dainininkė Baiba pasirinko skandinaviško skambesio, pakilios nuotaikos dainą „I'm On Fire“. Iš įvairių TV projektų žiūrovams gerai pažįstama vokalistė šiuo kūriniu nori į „Euroviziją“ nešti žinią apie moterų stiprybę. Scenoje Baiba pasirodo su keliomis šokėjomis.   „Iš tiesų matėme šou. Man gražu“, - džiaugėsi A. Rožickas.  

„Ačiū už nuostabų numerį. Baiba labai gražiai dainuoja ir atrodo“, - gyrė D. Zvonkus.  

„Simpatiškos panelės. Net galvojau, kad jos visos dainuoja. Visas energijos pliūpsnis suėjo į balsą“, - antrino Z. Kelmickaitė.   „Baiba puikiai žino, kas yra džiazas, fankas ir soulas. Tuose stiliuose man ji patinka labiau“, - neslėpė D. Užkuraitis.  

„Pop-klasikos“ stiliaus vaikinų kvarteto nariai „El Fuego“ dainą pradeda, suklupę scenoje, tada stojasi, žaidžia su operiniu vokalu – visa tai skambant lyriškam kūriniui„Ledo gabalėlis“, kuris jau pelnė populiarumą radijo stočių eteryje.   Pasirodymas – tipiškas šiai grupei, tačiau komisiją gerokai suintrigavo dainos tekstas.  

„Apie kokią ten mešką dainuojama? Prie ko ji čia“, - stebėjosi Z. Kelmickaitė. D. Užkuraitis pastebėjo ir tai, kad daina nebuvo atlikta visiškai „švariai“.   Dainininkai paaiškino, kad kūrinio tekstas – pilnas metaforų, ir apie miško gyventojus jame tikrai nedainuojama. O viena problemų – jog daugiau nei penkias minutes skambanti daina buvo sutrumpinta dėl „Eurovizijos“ taisyklių, tad galbūt tai atėmė jos žavesio.

Šių metų pradžioje „Eurovizijos“ atrankoje debiutavusi ir iškart antrą vietą užėmusi grupė „DAR“ sugrįžta pasikeitusi – išėjusio Anatolijaus Oleiniko vietą užėmė dvi merginos. Su jomis grupės įkūrėjai Vudis ir Grūdas atlieka greito tempo dainą „JUMP!“ - tipišką „eurovizinį“ popmuzikos kūrinį, kuris verčia išsišiepti ne tik dainininkus, bet turbūt ir žiūrovus.   Komisijos komplimentai liejasi ne tik grupės dainai, bet ir aptemptiems merginų drabužiams, o patį pasirodymą D. Užkuraitis prilygina grupės ABBA laikų disko muzikai.

„Eurovizijos“ atrankoje ketvirtą sykį dalyvaujanti Monika Linkytė pasirinko dainą „Baby Boy“, parašytą šio konkurso atranką kartą jau laimėjusio dainininko Sasha Songo. Sceną – puošta didžiuliais, įvairiomis spalvomis nušviestais balionais, kurių keletas susprogo dar prieš Monikai pradedant dainuoti.

Kūrinys – melodingas ir šiuolaikiškas, o jo antroje pusėje nuo lubų pasipila konfeti. Nors Monika scenoje – viena, girdisi pritariančių vyrų balsai. Sklando gandas, kad scenoje nematomų vyrų komandoje yra ir dainos autorius, ir šįmet „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavęs Donatas Montvydas.

Komisija prognozuoja M. Linkytei „žalią šviesą“ į pusfinalį, tačiau pataria ieškoti kitokio pasirodymo sprendimo. Dainininkės pasivaikščiojimas tarp balionų įspūdžio nepaliko nė vienam komisijos nariui. Dainininkė po filmavimo užsiminė, kad, jei pateks į kitą etapą, pasirodymas tikriausiai keisis.

Primename, kad savo favoritus gali rinkti ir lrytas.lt skaitytojai – apklausoje, kurią rasite prie kiekvienos su „Eurovizija“ susijusios publikacijos. Mūsų balsavimą laimėjusi grupė ar atlikėjas laimės prizą – 50 tūkst. litų vertės reklamos kampaniją portale lrytas.lt.

Pasibaigus balsavimui paaiškėjo, jog kone visos transliacijos metu gausiausiai palaikoma grupė "DAR" užtikrintai tapo žiūrovų numylėtine. Už ją balsavo 1767 žiūrovai. Mažiausiai nuo jos atsiliko M. Linkytė, gavusi 1150 balsus. Mažiausiai balsų surinko Sepa ir "Asorti", gavę vos 93 balsus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.