Jubiliejų triukšmingai šventę „Bix“ virš gerbėjų galvų susprogdino kiaulę

„Didžiausią ir labiausiai išprotėjusią metų roko šventę“ publikai pažadėjusi grupė „Bix“ šeštadienio vakarą pažadą tesėjo Vilniaus Teatro arenoje. 25 metų jubiliejų švenčianti grupė su Sauliumi Urbonavičiumi – Samu priešakyje tūkstančius gerbėjų džiugino dviejų dalių koncertu, kurio programoje – ne tik jų pačių, bet ir daugelio garsių bičiulių pasirodymai. „Kiaulės vestuvės ir mirtis“, - taip koncertą paskelbė jo vedėjas Martynas Starkus.

Didžiulė kiaulė, šiek tiek primenanti grupės "Pink Floyd" idėjas, netrukus sprogo, pažerdama netikrų banknotų lietų.<br>T. Bauras
Didžiulė kiaulė, šiek tiek primenanti grupės "Pink Floyd" idėjas, netrukus sprogo, pažerdama netikrų banknotų lietų.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 1, 2012, 10:57 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:06 PM

Vos prieš kelias savaites pradėtas reklamuoti koncertas vis tiek priviliojo gausų būrį „Bix“ klausytojų – Teatro arena šeštadienio vakarą yra artipilnė.

Mantas Jankavičius, Jurga Šeduikytė, Vidas Bareikis, buvęs „Naktinių personų“ naryas Aras Vėberis ir kiti žinomi grupės bičiuliai rinkosi pasveikinti „Bix“, žadančius po šio gimtadienio aktyvinti veiklą ir pagaliau įrašyti naują albumą.

Kostiumu pasidabinęs Samo bičiulis M. Starkus „Bix“ koncertą nusprendė vesti it solidžią estradai skirtą TV laidą – prisėdęs prie staliuko, itin taisyklingai kirčiuodamas žodžius ir tarp dainų vienas po kito kviesdamasis pašnekovus.

Vakarą pradėjusi grupė „Bjelle ir PeRu“ su violončelėmis priminė „Bix“ hitą „Akli kariai“.

„Bix“ pirmojoje koncerto dalyje scenoje nematyti – kaip pajuokavo M. Starkus, Samas (kaip žinia, jau seniai nevartojantis alkoholio) „vėl užgėrė“.

Butelį „balso stygas“ šildančio gėrimo jam atnešė „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas, prisiminęs, kaip kadaise sėdėjo konkurso, kuriame dalyvavo „Bix“, komisijoje.

„Čia visų mūsų dovana - „Rondo“ kelioninis krepšys“, - ne tik butelį, bet ir šiltus šalikus visiems grupės nariams traukė Aleksandras.

Duetas „Timohi“, išgarsėjęs S. Urbonavičiaus prodiusuotoje laidoje „Lietuvos talentai“, grupei dovanojo kirvį ir triukšmingai sugrojo „biksų“ dainą „Vagis“ - įpindami į ją melodiją iš animacinio filmuko „Na, palauk“.

TV sporto komentatorius ir protų mūšių vedėjas Vytaras Radzevičius prisiminė, kaip kadaise per Lietuvos televiziją pamatė Samą, dainuojantį į elektros lemputę. Pagerinti grupės technikos arsenalą jis nusprendė, įteikdamas geresnį "mikrofoną" - naują, elektrą taupančią lemputę.

„Happyendless“ vokalistas Saulius Prūsaitis irgi pasinėrė į prisiminimus: „Kadaise, kai dar buvau snarglys, nuėjau į „Bix“ koncertą klube „Kablys“. Niekada nepavydžiu, bet tada pavydėjau – bl..., kaip gerai groja“. „Bix“ kūrinį „Kas iš to“ sudainavęs Saulius visiškai pakeitė jo melodiją.

„Kažkada susėdom, susipažinom ir nesiskiriam iki šiol“, - istoriją tęsė „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

„Skamp“ scenoje pasirodė be Ericos Jennings. Viktoro Diawaros ir Viliaus Alesiaus vien akustine gitara ir dviem balsais atliekama daina „Bulė“ virto repu.

„Grojame, nes „Bix“ pažadėjo šios dainos negroti“, - juokėsi V. Alesius.

ŽAS narys Linas Zareckas – Choras džiaugėsi, kad su Samu susipažino dar tada, kai šis gėrė degtinę. „Kai jis dingdavo, visi sakydavo, kad jis išvyko į Helsinkį. Mes jam nupirksim bilietus į šį miestą“, - pažadėjo Linas.

„Tai buvo normatyvai, jei negerdavai degtinės, negalėdavai groti rokenrolo“, - pritarė M. Starkus.

Lietuviško metalo gerbėjai sulaukė džiugios akimirkos, kai į sceną kartu žengė tik šią vasarą vienam pasirodymui susibūrę, o dabar vėl kartu pasirodę „Katedros“ nariai Povilas Meškėla ir Ričardas Laginauskas.

 Marijus Mikutavičius iš juoko lūžtantiems žiūrovams citavo „Bix“ dainos „Suradau durnę“ žodžius. „Kaip jis susirado moterį, kuri jam gimdė vaikus“, - stebėjosi Marijus.

Atsiprašęs, kad išvakarėse Klaipėdoje prarėkė balsą, Marijus su gitara leidosi į improvizacijas – pagrojo dainą su priedainiu „tu sakai „Bix“ ir dar sugebėjo pavargusiomis balso stygomis išspausti „Tarp Europos ir Honkongo“ priedainį. Pirmoji vakaro daina, visos publikos plėšiama choru – Marijus pataikė tiesiai į dešimtuką.

„Jų eisenos niekas negali pakartoti“, - paknopstomis į sceną atlėkusius „G & G sindikato“ vyrus pristatė M. Starkus.

„Kai man buvo penkiolika metų, visuose roko festivaliuose būdavau pirmoje eilėje. Vien dėl „Bix“. Didžiausia mano svajonė buvo paspausti jiems ranką, bet bijojau, kad tokie kieti bičai mane pasiųs ant trijų raidžių. Jie liko mėgstamiausia mano lietuviška roko grupė“, - pagyras jubiliejaus kaltininkams žėrė grupės lyderis Gabrielius Liaudanskas – Svaras.

Po pertraukos į sceną išėję „Bix“ pasisveikino didžiulėmis liepsnomis atidengtuose ekranuose, tikrais ugnies pliūpsniais scenoje ir daina „Bijom“, kurią išrėkti padėjo iš užkulisių atlėkęs Algis Ramanauskas – Greitai.

„Esame gimę čia. Nepamirštame to“, - nedaugžodžiavo Samas ir pasileido į žadėtą kelionę per „Bix“ istoriją.

Dar prieš koncertą jis žadėjo „trinktelėti kaip reikiant“ ir tikino, kad „Bix“ subrendo, dabar skamba geriau nei bet kada anksčiau.

„Bix“ istorija – vingiuota, grupėje netrūko sudėties pasikeitimų, vis dar netrūksta skeptikų, kurie ilgisi „senųjų biksų“, pučiamųjų ir tvirtina, esą grupė prarado dalį magijos.

Dėl to galima ginčytis, tačiau netikėti „Bix“ aistra, kai Samas iš visų jėgų plėšia „Kas iš to“, į regio ritmą peraugančią „Šalom, Lietuva“ (šiai dainai prie grupės prisijungė ŽAS vyrai) ar „Aklus karius“ - tiesiog neįmanoma.

Ir tai – tik keletas tūzų, kuriuos rankovėje nešiojasi Lietuvos alternatyvos veteranų lyderis.

„Ar daug čia panų? Klausiu, nes reikia, kad jos padėtų man dainuoti priedainį. Aš pats jo nebeištrauksiu“, - paprasta ir tiesu. Kiek „pasunkintą“ , įspūdingais instrumentiniais intarpais papildytą skambesį nešantys „Bix“ - gal ir ne tokie, kaip 1987-aisiais ar 1991-aisiais, tačiau laikytis įsikibę praeities, regis, nenori ir patys.

Tiesa, ja girtis nevengta koncerto lankstinuke – istorijas apie tai, kaip jų klipai dar prieš du dešimtmečius atsirado MTV, o grupės koncertą esą „apšildė“ Kurtas Cobainas ir „Nirvana“, grupė pasakoja jau ne pirmą sykį, tai šiek tiek kelia šypseną, nes auditoriją ji tikrai surinktų ir be to.

Juolab žadama, jog „Bix“ pagaliau prisiruoš sukurti naują albumą ir rinktiniame diske išleisti senas dainas – jokių grupės įrašų dabar nebeįmanoma rasti parduotuvėse. Nebuvo jų ir šiame koncerte – tik marškinėliai su grupės logotipu. Trumpomis ir ilgomis rankovėmis. Norinčių nusipirkti netrūko.

„Taip jau išėjo, kad susirinkom, išjudinom liūną, ir viskas pajudėjo į priekį. Gimė daug naujų dainų. Apsidžiaugiau, kad dar turime ką pasakyti.

Ar tos dainos susijusios su šių dienų aktualijomis? Žinoma, viskas viduje verda. Juk nesu bejausmis. Kaupėsi, kaupėsi mintys ir prisikaupė“, - apie būsimą albumą jau pasakoja Saulius.

Iki šiol paskutinis „Bix“ albumas „WOR'S“ buvo išleistas dar 1997-aisiais.

S. Urbonavičius įsisukus į TV prodiuserio veiklą, grupė buvo pritilusi, tačiau pastaruosius keletą metų gana dažnai pasirodo muzikos festivaliuose.

„Mes jau nesame aktyvūs tos rinkos dalyviai. Grojame didžiuosiuose renginiuose, kur mus vis prisimena ir kviečia. O po koncerto sako - o, geras, jūs varot taip, kaip anksčiau, ir dar geriau. Aš pats manau, kad mes daug geriau grojame, nei prieš dešimt metų.

Turime ką parodyti. Ypač jaunoms grupėms, kurios išsižiojusios žiūri, kaip mūsų muzika dėliojasi, nata į natą. Esame subrendusi grupė, kai susirenkame, jau bereikalingų natų negrojame. Grojame tiksliai ir tai, ką reikia. Tada ir klausytojai geriau reaguoja“, - mintimis dalijosi dainininkas.

Po dainos „Vynas ir laikas” žiūrovai sulaukė to, apie ką užkulisiuose buvo šnabždamasi jau porą savaičių.

Samas žadėjo paskersti kiaulę - „Bix” dainos heroję. Bet prieš tai publiką į ekstazę eilinį sykį nuvedė jau ne vieną dešimtmetį kiekviename koncerte Samo pasakojamas anekdotas apie kiaulės pastangas įtikti susidomėjimą ja prarandančiam šernui - tai tokia pati „Bix” klasika, kaip ir pati daina.

Žadėtoji kiaulės mirtis atėjo efektingai. Virš žiūrovų galvų pakibusi gigantiška pripučiama kiaulė sprogo, iš jos pasipylė netikri banknotai. Ar tai tikrai šios dainos ir juokelio laidotuvės, niekas nedrįsta spėti, tačiau gimtadienio šou akcentas - tikrai įspūdingas.

"Noriu padėkoti visiems, kurie yra ir buvo su mumis. Kartu išgyvenome visas revoliucijas. Ačiū tiems, kurie tiki savais dievais, kuriems nieko nereikia aiškinti. Tokie esate jūs, tokie ir mes", - grodamas paskutinius "Savęs neapgausi" akordus, atsisveikino Samas.

Bet, žinoma, grįžo. "Tarp Europos ir Honkongo" kartu dainavo visi, o skambant "Užteks galvot, einam baliavot" jauni ir seni susijungė į po salę lakstantį "traukinuką". "Baliavoti" Samas visus pakvietė į "Bix" barą. Įtvirtindamas vakaro, kurį galima vadinti pavykusiu, įspūdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.