Užsienio scenas šturmuojančio M. Basanovo svajonės - laivas ir duetas su K. Minogue

Jis šįmet surengė 150 pasirodymų ir beveik visus savaitgalius praleidžia užsienyje. Elektroninės muzikos kūrėjas Mario Basanovas albumą „Journey” išleido jau aukštai pakilęs karjeros laiptais ir nė neketina sustoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Dec 6, 2012, 11:31 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:17 PM

„Noriu turėti nuosavą laivą ir įrašyti dainą su Kylie Minogue”, – rimtu tonu lepteli Marijus Adomaitis (toks tikrasis Mario vardas) ir čia pat priduria, kad pirmąjį uždirbtą milijoną vis dėlto investuotų į įrašų studiją.

Žiūrint, kaip jam sekasi iki šiol, tai atrodo visai įgyvendinamos svajonės.

Keliolika metų Lietuvos muzikos pasaulyje besisukantis kūrėjas ir prodiuseris dirbo su populiariausiais Lietuvos atlikėjais, užsienio artistais, duetu su bendražygiu Vidmantu Čepkausku-Vidžiu drebino daugelio pasaulio klubų sienas, šiuolaikiškai perdirbo klasiką Dalios Ibelhauptaitės projektui „XYZ”, o galiausiai sukūrė muziką naujam Mario Martinsono filmui.

Bet labiausiai didžiuojasi jau savaitę parduodamu soliniu albumu „Journey”, kurį išleido britų leidykla „Needwant”.

Keliauja po visą pasaulį

Prisiskambinti Marijui ryte – beviltiška. Paprastai jis gulasi ryte, o keliasi penktą valandą popiet. Miega su ausų kamštukais, kad netrikdytų jokie pašaliniai garsai.

„Toks gyvenimo ritmas. Penktą valandą ryto kur nors klube Berlyne turiu būti žvalus”, – šyptelėjo Marijus.

Daugeliui Lietuvos muzikantų varvėtų seilės girdint, kaip 29 metų vyras vardija suplanuotų pasirodymų datas.

Londonas, Paryžius ar Berlynas – jau įprasti taškai jo grafike, bet šią žiemą laukia ir Brazilija, o kitais metais – šis tas dar įdomesnio: „Labai laukiu pasirodymų Australijoje, Singapūre ir Honkonge, nes ten dar niekada nebuvau.”

Tikisi atverti daug durų

Lietuviams, kurių koncertai į pietus toliausiai nusidriekia iki Druskininkų, tai skamba lyg iš fantastikos srities. Tačiau Marijus niekada neabejojo, kad jo muzika gali surasti klausytojų užsienyje.

„Aš tiesiog labai pasitikiu savo muzika, nes nieko kito nemoku daryti. Niekada neturėjau kompleksų, kad esu iš Lietuvos.

Šis albumas man labai svarbus. Tai itin reikšmingas įvykis mano karjeroje. 15 metų studijoje prodiusuoju muziką, pagaliau pribrendau tokiam leidiniui. Jis atveria daug durų.

Dabar repetuoju su dainininke Monika Liu, kuri gyvena Londone. Ruošiame programą, kurią būtų galima rodyti ne tik klubuose, bet ir festivaliuose. Į keletą jų, kurie vyks Olandijoje, jau esu pakviestas”, – pasakojo Marijus.

„Journey“ - melodinga, kiek melancholiška elektroninės muzikos kelionė, kurią paįvairina ir Lietuvos, ir užsienio dainininkų balsai. Skambesys - „išdirbtas“ iki smulkmenų, kiekvienas garso efektas turi savo vietą.

„Taip ir yra. Dariau, klausiau, vėl perdarinėjau. Melancholija? Taip, ji yra šioje muzikoje. Gal todėl, kad visada kuriu naktį, kai ramu, nėra jokių telefono skambučių. Aš neparodžiau savo tamsiosios pusės, „piktesnių“, choleriškų kūrinių - jie dar bus ateityje.

Labai džiaugiuosi vokalistų indėliu. Amerikietė Athena Radford pati man atsiuntė savo įrašą, man patiko jos balsas, todėl tuoj pat nusprendžiau bendradarbiauti. Airis Stee Downesas - su juo susisiekiau internetu. Viskas išėjo natūraliai“, - susimąstė kūrėjas.

Neatsispyrė ekrano magijai

Pasiūlymas kurti muziką filmui „Tyli naktis” Marijų pasiekė per Egidijų Dragūną.

„Maris jam pasiūlė, o mes su Egiu – geri bičiuliai. Dirbti buvo žiauriai įdomu. Elektroninė muzika turi tam tikrus rėmus, o čia jų nebuvo. Galėjome daryti, ką tik norime.

Pavyzdžiui, ekrane – prievartos scena, o fone skamba praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio retro muzika. Tai, ką išgirsite filme, nelabai primena mano tipišką kūrybą: nutariau parodyti kitas puses. Patyriau naujų pojūčių”, – pasakojo Marijus.

Apie muzikos filmui kūrimą seniai svajojęs prodiuseris netrukus toliau dirbs šia linkme – jau gavo užsakymą sukurti muziką naujai psichologinei siaubo juostai, kuri netrukus pradedama filmuoti Los Andžele.

Primiršo vietos žvaigždes

Ir tai – dar ne visi planai. Marijaus plokštelę nori išleisti visame pasaulyje garsi elektroninės muzikos leidykla „Innervisions”, o stalčiuje vis dar guli jo darbai, skirti Richardo Wagnerio kūrinių šiuolaikinių interpretacijų albumui, prie kurio nagus prikišo ir garsus britų prodiuseris Brianas Eno.

„Tas įrašas anksčiau ar vėliau pasirodys, bet dabar yra vadybos problemų, apie kurias negaliu pasakoti. Turiu dar vieną didelį norą – sukurti muziką kompiuteriniam žaidimui. Todėl, kad pats esu užkietėjęs žaidėjas”, – nusijuokė M.Adomaitis.

Praeityje Vaidui Baumilai, Alanui Chošnau, Jurgai Šeduikytei, Rūtai Ščiogolevaitei ir kitiems žinomiems dainininkams dainas prodiusavęs Marijus dabar tam turi mažai laiko.

„Visiškai to neatsisakiau – jei mane sudomintų mintis, būtinai sutikčiau. Tik, žinoma, būčiau išrankesnis nei anksčiau. Labiausiai domintų galimybė prodiusuoti artistą, kuris nutolęs nuo šokių muzikos.

Kadaise aš jaudinausi, kad nustojus kurti muziką Lietuvos žvaigždėms nebeliks pinigų. Klydau. Dabar gyvenu tris kartus geriau”, – juokėsi Marijus.

Pusmetį nebegeria alkoholio

Apie savo darbą jis pasakoja greitakalbe, mosuodamas rankomis ir užsidegimo kupinomis akimis.

„Svarbiausia tai, kad aš gaunu daug adrenalino, keliaudamas niekada nežinau, kas laukia, nėra rutinos. Kiekvieną savaitgalį - nauji žmonės, maistas, įspūdžiai. Rutina yra tik skrydžiai, kurie iš Lietuvos velniškai nepatogūs“, - nusikeikė Marijus.

Šią vasarą jis sukūrė šeimą, tačiau nemano, kad nuolatinis blaškymasis po pasaulį tam trukdo.

„Nekalbu apie savo asmeninį gyvenimą. Bet iš tikrųjų mano žmona supranta, kiek svarbi mano karjera, žiūrint į ateitį. Kai vykstu į tolimas šalis, keliaujame kartu. Kai pusei paros į Europą - tik nuskristi, pagroti, išsimiegoti ir grįžti - aš vienas.

Beje, jau pusmetį negeriu alkoholio. Supratau, kad naktinis gyvenimas turi savo specifiką. Kai koncertuoji naktį, sunkiau išlikti žvaliam. Svaigalai mane išbalansuoja. Geras pavyzdys man yra didžėjus Jamesas Zabiela - nerūko, negeria, niekaip nesisvaigina, todėl tiek ir pasiekė.

Aš nenoriu iššvaistyti to, ką turiu. Noriu naujų viršūnių“, - šyptelėjo Marijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.