Į Vilnių sugrįžtanti smuikininkė V. Mae: „Gerbėjus dažniausiai stebina mano ūgis“ (interviu)

Vanessa Mae žino, kad yra laukiama Lietuvoje. Ne sykį pilnose arenose koncertavusi britų smuikininkė jau priprato į mūsų šalį atvykti žiemą. Ketvirtadienį ji gros sostinės Pramogų arenoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Dec 9, 2012, 11:34 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:25 PM

Virtuozė, žvaigždė, gražuolė – prie šių 34 metų atlikėjai skiriamų epitetų vis dažniau skamba ir žodis „slidininkė”.

Nuo 2009-ųjų Vanessa gyvena Šveicarijos kalnų kurorte Cerma ir treniruojasi norėdama atstovauti Tailandui 2014-ųjų žiemos olimpiadoje Sočyje.

Vanessa gimė Singapūre, tačiau jos tėvas kilęs iš Tailando, todėl muzikantė gavo leidimą atstovauti tėvo gimtinei. Dabar tereikia atitikti kvalifikacijos reikalavimus.

Iš didžiausių scenų – į olimpinį slidinėjimo takelį. Keistas posūkis, bet neįprastų dalykų šios muzikantės gyvenime netrūko ir anksčiau.

Į naujas gastroles išsiruošusi V. Mae „Lietuvos rytui“ pasakojo apie savo olimpines viltis, atsiskyrėlišką gyvenimo būdą ir keistus jausmus, kai jos koncertą stebėjo įžymus provokuojantis mokslininkas.

– Esate jau ne kartą viešėjusi Lietuvoje. Kokie šių viešnagių įspūdžiai įsiminė labiausiai? – pasiteiravau V. Mae.

– Praėjusio vizito metu man pasisekė, nes po koncerto galėjau laisvą dieną praleisti Vilniuje. Tai gastrolių metu nedažnai nutinka.

Pamenu, kaip su draugu vaikščiojome po jūsų nuostabų apsnigtą miestą ir net turėjome laiko nupirkti Kalėdų dovanų. Tai buvo puiki diena.

– Kuo šių jūsų koncertų programa skirsis nuo ankstesnių?

– Šį kartą koncertuose man pritars ne tik styginių orkestras, bet ir choras.

Be to, į programą įtraukiau keletą melodijų, kurių niekada anksčiau nesu atlikusi koncertuose. Žinoma, skambės ir tie kūriniai, kurių publika visada iš manęs tikisi.

– Naujo jūsų albumo gerbėjai laukia jau aštuonerius metus. Kai kalbėjomės prieš porą metų, sakėte, kad ketinate pagaliau jį parengti. Bet kol kas vis dar laukiame.

– Žinau. Negaliu įrašinėti muzikos pagal grafiką. Muzika nėra konvejeris. Bet jau tikrai pažadu – po Sočio žiemos olimpinių žaidynių pagaliau pradėsiu kurti albumą.

– Jūsų koncerte Vilniuje lankėsi ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kurie susitikimai ar pažintys su garsiais žmonėmis jums paliko didžiausią įspūdį?

– Jaučiuosi pagerbta. Viena labiausiai intriguojančių mano karjeros akimirkų buvo ta, kai sužinojau, kad į mano koncertą atėjo daktaras Guntheris von Hagensas (vokiečių anatomas, išgarsėjęs parodomis, kuriose eksponuoja preparuotus žmonių kūnus ir jų dalis. – Red.).

Grojau ir visą laiką įsivaizdavau, kaip jis klausosi, o mintyse analizuoja mano kūną ir jį skrodžia. Apie nieką kita negalėjau galvoti.

– Į koncertus vežiojatės itin brangų, milijonais vertinamą smuiką. Kokio dydžio jo draudimo suma ir ar esate jį apgadinusi gastrolių metu?

Į pirmąją klausimo dalį neatsakysiu. Bet sykį aš nukritau nuo scenos taip nesėkmingai, kad kūnu prislėgiau smuiką. Jį teko taisyti tris mėnesius.

– Kuris pasirodymas jums iki šiol kelia malonų šiurpulį?

– Kai buvau maža, su tėvais lankiausi Londono salėje „Royal Festival Hall”. Todėl man buvo neįtikėtina vėliau sugrįžti į tą salę, bet jau ne kaip žiūrovei, o kaip atlikėjai.

– Muzikos verslą pažįstate kaip savo penkis pirštus. Ką patartumėte sau, jei galėtumėte atsukti laiką 17 metų atgal ir pamatytumėte tą šešiolikmetę, kurią staiga užgriuvo šlovė?

– Nuolat daryti pertraukas ir neįsisukti į rutiną. Suteikti sau laiko ir erdvės augti kaip žmogui ir kaip menininkei. Tai labai svarbu, to linkėčiau visiems jauniems atlikėjams, kuriuos aplankė publikos dėmesys.

– Ar smuikuojate kasdien?

– Ne. Kartais padedu instrumentą į šalį. Manau, tai būtina. Čia kaip su meile – kai kurį laiką nutolsti nuo savo žmogaus, pradedi labiau jį vertinti.

– Koks keisčiausias stereotipas, kurį publika apie jus yra susidariusi? Kas nustebina gerbėjus, kai jie su jumis susitinka?

– Dažniausiai – mano ūgis. Girdėjau tai ne kartą – pažiūrėję vaizdo klipus ir koncertų įrašus žmonės būna įsitikinę, kad aš aukštesnė nei iš tiesų esu.

– Gerbėjai savo dievukams dažnai po koncertų stengiasi įteikti dovanų. Ar esate gavusi keistų, o gal buityje naudingų daiktų?

– Man dažnai siunčia ir dovanoja piešinius, kuriuose esu įamžinta. Pasakysiu atvirai – kai kurie tokie piešiniai man kelia šiek tiek nerimo. (Juokiasi.)

– Susidaro įspūdis, kad slidinėjimui dabar skiriate daugiau laiko nei muzikai. Ar būtent Sočio olimpiada dabar – svarbiausias jūsų tikslas?

– Šią vasarą pradėjau intensyviau treniruotis, bet iki olimpiados liko tik metai, todėl metas susikaupti kaip reikiant.

Taip, būtent tikslas patekti į olimpines žaidynes, o ne muzika 2013-aisiais man bus prioritetas.

– Ar nebuvo bandančių jus atkalbėti? Juk galite susižeisti, o tai smarkiai pakenktų jūsų karjerai.

– Kasdieniai buities darbai ne mažiau pavojingi. Aš buvau susilaužiusi ranką, bet tai neturėjo nieko bendra su sportu.

Pavyzdžiui, kartą virtuvėje bandžiau pakelti labai sunkią keptuvę. Baigėsi tuo, kad susižeidžiau riešą ir tris mėnesius negalėjau groti.

Nenoriu atsisakyti dalykų, kurie man patinka, vien dėl to, kad jie rizikingi.

– Akivaizdu, kad nelabai mėgstate bendravimą internetu. Nėra jūsų oficialios svetainės, gerbėjai negali jūsų veiklos stebėti socialiniuose tinkluose. Kodėl?

– Tai atspindi mano charakterį. Esu tikra atsiskyrėlė. Koncertų salės – vienintelė vieta, kurioje bendrauju su gerbėjais, bet tai nereiškia, kad man tai nepatinka.

Tiesiog nemanau, kad reikia pasauliui skelbti, kur einu, ką valgau ir kokį filmą mačiau.

– Kalėdos ir Naujieji metai čia pat. Ką šioms šventėms planuojame?

– Dievinu Kalėdas. Visus metus mielai žiūriu tuos šventinius filmus apie Grinčą.

Noriu iš anksto visiems palinkėti linksmų švenčių.

Šiuo metu Cerma kurorte, kuriame gyvenu, yra pernelyg daug sniego, todėl negaliu treniruotis. Tikiuosi, po gastrolių sąlygos bus geresnės ir galėsiu slidinėti.

Bet tai – prieš Kalėdas. O jas su mano mylimojo šeima švęsime Val d’Izero mieste Prancūzijoje, kur jie gyvena.

Karjerą lydi ne tik malonios akimirkos

Dar 1995-aisiais išgarsėjusi V. Mae tada pasaulinį populiarumą pelnė Johanno Sebastiano Bacho Tokatos ir fugos atlikimu, kurį lydėjo drąsus ir seksualus įvaizdis.

Vėliau ji grojo klasiką, popkūrinius ir net elektroninę muziką, bet muzikantės karjerą lydėjo ne tik malonūs įspūdžiai.

Jau daugiau nei dešimtmetį Vanessa nebendrauja su motina – nuo tada, kai atsisakė jos, kaip vadybininkės, pareigų. Motina to neatleido ir vienai britų TV laidai pasakė, kad jos, kaip motinos, darbas jau baigėsi.

Pernai spalį V. Mae koncertavo Rusijos remiamo Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo gimtadienio šventėje kartu su Holivudo žvaigžde Hillary Swank, dainininku Sealu ir aktoriumi Jeanu Claude’u Van Damme’u. Sulaukusi daug kritikos dėl šio žingsnio, muzikantė jo nusprendė nekomentuoti.

Nuo viešumo pavargusi muzikantė retai pasirodo vakarėliuose ir mėgaujasi jaukiu gyvenimu su devyneriais metais vyresniu vyno ekspertu Lioneliu Catalanu – pora kartu jau trylika metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?