Pavasarį „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovaus A. Pojavis su daina „Something“

Po kelis mėnesius trukusių bemiegių naktų ir alinančių repeticijų, ketvirtadienio vakarą LRT televizijoje pagaliau paaiškėjo, kas atstovaus Lietuvai pavasarį Švedijoje vyksiančiame „Eurovizijos“ konkurse. Didžiausio Europos dainų konkurso sceną bandys užkariauti tiek komisijos, tiek televizijos žiūrovų simpatijų ir gausaus palaikymo sulaukęs atlikėjas Andrius Pojavis su daina „Something“.

"Eurovizijos" nugalėtojas Lietuvoje - Andrius Pojavis.<br>J. Stacevičius
"Eurovizijos" nugalėtojas Lietuvoje - Andrius Pojavis.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Dec 22, 2012, 9:39 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:31 AM

Aštuoni daugiausia simpatijų pelnę atlikėjai kovingai nusiteikę bandė parodyti tai, ką sugeba geriausiai. Tarp jų – metų debiutantų titulą pelnęs kolektyvas „Gerai gerai ir Miss Sheep“, „Božolė“, Ieva Zasimauskaitė ir Gabrielius Vagelis, Andrius Pojavis, sykį tarptautiniame „Eurovizijos“ konkurse jau dalyvavęs Linas Adomaitis, balsingoji Girmantė, grupė „DAR“. Vakaro staigmena tapo aštuntosios dalyvės Monikos Linkytės pasitraukimas iš finalo - dėl netikėtai užklupusios ligos ji finalinėje kovoje nedalyvavo.

Šįkart prie komisijos stalo prisėdo daugiau nei įprasta profesionalių muzikos specialistų. Savo pastabas ir pagyrimus vakaro metu atlikėjams dalijo bei dainininkų likimą nulėmė muzikologai Darius Užkuraitis ir Zita Kelmickaitė, muzikantas ir prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas, dienraščio „Lietuvos rytas“ muzikos žurnalistas Ramūnas Zilnys, atlikėjas Povilas Meškėla ir prodiuseris Vaidas Stackevičius bei pirmą kartą šiame projekte dalyvius vertinęs atlikėjas Andrius Mamontovas.

Pirmieji savo jėgas scenoje išbandė „Božolė“ su daina „Happy and Free“. Anksčiau kolektyvui kritikos negailėjusi Z. Kelmickaitė šįkart po pasirodymo priekaištų neturėjo. Tuo tarpu A. Mamontovas juokais užsiminė, kad į „Eurovizijos“ atrankos finalą atvyko prieš neva penktadienį įvyksiančią pasaulio pabaigą. O pasirodymas, jo žodžiais tariant, buvo energingas ir būtent toks, kokios reikia dalyvaujantiems šiame konkurse.

Lyriškai „saldžiąja porele“ vadinami Ieva Zasimauskaitė ir Gabrielius Vagelis su daina „I fall in love“ surengė tikrą šou. Neliko nepastebėti artistiniai dainininkų sugebėjimai ir kone pusę dainos savo numerį rodęs pantomimos teatro atstovas. Deja, toks dueto sumanymas nesužavėjo komisijos. „Liūdna, negerai. Toks pasirodymas tinka nebent klojimo teatrui, o panašias nesąmones scenoje gali sau leisti nebent popdievaitė Madonna“, – kandžių pastabų negailėjo Samas. Pasirodymas nepatiko ir D. Užkuraičiui. Palinkėjęs dainininkams sėkmės jis patarė jiems daugiau laiko skirti repeticijoms. Jaunus atlikėjus bandė užstoti tik P. Meškėla, patikinęs, jog ši daina – gana originalus, o muzikantai – perspektyvūs.

Melodingą atlikėjų dainą pakeitė elektroninės muzikos dueto „Gerai Gerai ir Miss Sheep“ pasirodymas. Pasipuošę ryškiais fluorescencinių spalvų drabužiais jie atliko dainą „War in the Warderobe“. Originalus skambesys ir ryškus kolektyvo įvaizdis jau ne kartą buvo išgirtas komisijos narių. R. Zilnys negailėjo gerų žodžių: „Daina konkursui tikrai tinka. Joje dera ir pakankamai nebanalus muzikinis skambesys, ir „eurovizinis“ kičas jūsų drabužiuose. Man patiko“, – sakė jis. S. Urbonavičius-Samas taip pat liko patenkintas netradiciniu numeriu.

Ilgą laiką vienas iš didžiausių pretendentų į fanalininkus laikytas Linas Adomaitis su daina „I W 2night“ šįkart nesublizgėjo taip, kaip anksčiau vykusiose atrankose. „Daina – gera, tačiau tačiau sumąstykite, kaip kitaip apsirengti, nes jūsų treningai scenoje visiškai nesižiūri“, – nevyniodama žodžio į vatą kalbėjo Z. Kelmickaitė. P. Meškėla taip pat buvo konkretus: „Viskas, rodos, gerai, bet pati daina – apie nieką. Jūs kažko nepadarote iki galo, tačiau ko - sunku pasakyti“, – kalbėjo jis.

Šiemet „Eurovizijos“ dalyviai susiskirstė į du polius: vieni rinkosi klasikines „eurovizines“ dainas, kiti – ieškojo naujo skambesio. „Man trūko masės scenoje“, - išgirdęs legendinės grupės ABBA stiliumi sudainuotą „DAR“ kūrinį „JUMP!“ kalbėjo D. Užkuraitis.

Pasirodymas nesudomino ir R. Zilnio. A. Mamontovui ypač patikę dainos pabaigoje nutviskę fejerverkų fontanai žurnalistą privertė kiek sarkastiškai pajuokauti, kad Europos mastu jie atrodys visai neįspūdingai. Pasak jo, vadinamasis pirotechnikos šou tikrai nėra grupės „arkliukas“, o tie, kurie  planuoja „Eurovizijoje“ sublizgėti naudodami specialius efektus, scenoje greičiausiai parodys tokį šou, apie kurį lietuviams kartais belieka tik pasvajoti.

Savo kūrybos dainą „Time to Shine“ dainuoti pasirinkusi lietuviškąja Whitney Houston vadinama Girmantė Vaitkutė tapo viena iš vakaro lyderių. „Pagaliau jaučiuosi gerai – man patiko. Girmante, savo krūtine tu apglėbsi visą Lietuvą“, – dviprasmiškai apie aukšto lygio vokalinius dainininkės sugebėjimus po jos pasirodymo kalbėjo S. Urbonavičius-Samas. Jam paantrino ir Girmantės balso sužavėtas P. Meškėla.

Simboliškai vakarą užbaigė paskutinis, tačiau ne tik ne prasčiausias, o viso konkurso nugalėtoju tapęs Andrius Pojavis. Vietoje megztinio nusprendęs pasipuošti fraku jis daugelį užbūrė vos suskambus pirmiesiems dainos „Something“ akordams. Jo atliekamu kūriniu patikėjo ir muzikologas D. Užkuraitis. „Tu turi puikią charizmą ir net, drįsčiau sakyti, kažkokių šamaniškų galių. Rodos, tau užtenka išeiti į sceną ir tu jau hipnotizuoji.“

R. Zilnys užsiminė atlikęs eksperimentą: muzikos versle dirbantiems kolegoms iš užsienio jis nusiuntė paklausyti visus finalistų kūrinius. „Tai - žmonės profesionalai, kuriais aš pasitikiu. Atsakydami į mano laišką, jie pažymėjo du labiausiai jiems patikusius kūrinius šauktukais. Vienas iš jų buvo prie Andriaus dainos, kitas - prie „Gerai Gerai ir Miss Sheep“, - pasakojo jis.

Kol vyko balsų skaičiavimas, scenoje kelis kūrinius atliko grupės „ŠerkA“ merginos.

Daugiausia žiūrovų simpatijų sulaukęs A. Pojavis buvo apdovanotas „Samsung“ planšetiniu kompiuteriu.

Žiūrovų balsų daugiausia pelnė „Gerai Gerai ir Miss Sheep“, antroje vietoje – grupė „DAR“, trečioje – A. Pojavis. Komisija palankiausiai vertino A. Pojavį, taip pat – G. Vaitkutę, trečioje vietoje - „Gerai Gerai ir Miss Sheep“.

Bendroje įskaitos lentelėje triumfavo A. Pojavis, antroje vietoje - „Gerai Gerai ir Miss Sheep“, trečioje liko G. Vaitkutė. Tarp toliau išsidėsčiusių atlikėjų - L. Adomaitis, „Božolė“, I. Zasimauskaitė ir G. Vagelis bei grupė „DAR“. Pastarieji, likę paskutiniai bendroje lentelėje, lyderiavo portalo lrytas.lt surengtame balsavimo sistemoje. Už stulbinamą populiarumą tarp interneto vartotojų, portalas lrytas.lt grupei „DAR“ padovanojo įspūdingą prizą - 50 tūkst. litų. reklaminei kampanijai portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.