Įsteigtas Lietuvos „eurovizininkų“ paramos fondas užminė mįslių

„Eurovizijos“ užkulisiuose - įtarimų šešėlis. Įsteigtas fondas, kuris skelbiasi renkantis pinigus mūsų šalies atstovui paremti, tačiau su „Eurovizija“ susiję žmonės tvirtina su juo neturintys reikalų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Jan 7, 2013, 8:47 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:52 PM

Atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“ išrinktiems atlikėjams stinga lėšų deramai pasirengti, todėl padėti gali kiekvienas norintis aukodamas pinigų paramos fondui „Eurovy“.

Tokią žinią fondas siunčia specialiai sukurtoje interneto svetainėje ir skleidžia socialiniuose tinkluose. Svetainė iliustruota anksčiau Lietuvai konkurse atstovavusių dainininkų nuotraukomis, joje įdėtos nuorodos į straipsnius, kuriuose „eurovizininkai“ skundžiasi nepakankamu finansavimu.

Čia pat yra ir pasiūlymas aukoti - siunčiant trumpąją žinutę, pervedant pinigų į fondo sąskaitą arba skiriant 2 procentus gyventojų pajamų mokesčio.

Svetainėje išdėstyta misija lyg ir graži, bet Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas Audrius Giržadas teigia, kad ši iniciatyva ji nustebino. Mat dėl tokio lėšų rinkimo niekas nesitarė nei su delegacija, nei su atstovauti Lietuvai išrinktu Andriumi Pojaviu.

Nustebino entuziastų elgesys

LRT televizija jau išplatino pranešimą, kuriame pabrėžė, kad su fondo veikla neturi nieko bendra.

„Fondo įkūrėjų akyse neregėjau, niekas iš jų su manimi nėra kalbėjęsis. Mes nė nežinome, kas jie tokie.

Tačiau teisinių svertų uždrausti tokią veiklą neturime. Vienintelis dalykas, kurį galime padaryti - neleisti naudoti „Eurovizijos“ pavadinimo ir logotipo fondo reklamai. Mūsų teisininkai pasižiūrėjo ir ši taisyklė lyg ir nepažeidžiama“, - sakė A. Giržadas.

Atrankos į „Euroviziją“ prodiuseris tikisi, kad taip surinkti pinigai atsidurs Lietuvos atstovo konkurse rankose, tačiau pabrėžė, kad to garantuoti niekas negali.

„Reikėtų elgtis atsargiai. Mane nustebino fondo elgesys. Jie kreipėsi į A. Pojavį, bet ne rašydami jam laišką apie fondo veiklą, žadėdami paramą, o tiesiog prašydami, kad jis pasidalytų nuoroda apie fondą su savo bičiuliais socialiniame tinkle „Facebook“.

Gal pirmiausia jie tiesiog turėtų su juo pasikalbėti? Kas čia per būdas taip tvarkyti reikalus? Manau, tokio fondo veikla turėjo prasidėti susitikimu ir pokalbiu su „Eurovizijos“ organizatoriais Lietuvoje, kad kuo mažiau vietos liktų interpretacijoms ir abejonėms.

Kirba keista nuojauta - ar tik tai nėra gudrių „Eurovizijos“ gerbėjų sugalvota akcija siekiant susirinkti pinigėlių savo kelionei į konkursą.

Neteigiu, kad yra būtent taip, bet tokios galimybės neatmetu. Kaip ir galimybės, kad čia apskritai su „Eurovizija“ niekaip nesusijęs bandymas susirinkti pinigų“, - spėjo A. Giržadas.

Surengs paramos koncertą?

Lietuvos delegacijos vadovas tvirtino, jog atranką surengęs visuomeninis transliuotojas pasistengs, kad A. Pojaviui pasirengti reikiamos lėšos būtų surinktos.

„Būtinas išlaidas - atlikėjo kelionę, nakvynę, dienpinigius, starto konkurse mokestį - tikrai padengsime.

Fejerverkai, fokusai, meškos scenoje - tai jau papildomos išlaidos, dėl kurių būtinumo ir galimybių tai finansuoti diskutuosime.

Aš jau kalbėjausi su mūsų komercijos skyriumi, bandysime paieškoti rėmėjų Andriaus pasirodymui. Puikiai suprantame , kad Andrius gyvena Italijoje ir pats to padaryti tiesiog neturės laiko“, - sakė A. Giržadas.

„Eurovy“ svetainėje kritikuojamas būdas, kuriuo lėšų pasirengti surinko dainininkai Donatas Montvydas ir Sasha Songas. Jie LRT televizijos eteryje surengė paramos koncertus, kurių metu lėšų aukojo TV žiūrovai.

Atkreipiamas dėmesys, kad dalį pinigų už aukojimo telefonu paslaugą pasiėmė telekomunikacijų bendrovės.

„Tai tiesa. Bet ryšio operatoriai savo procentą pasiima ir transliacijose, kuriose aukojama sunkiai sergantiems vaikams ar našlaičiams.

Tai - bendra, o ne „eurovizinė“ bėda. Beje, neatmetame galimybės, kad A. Pojavis irgi surengs tokį koncertą. Jis yra įrašęs visą albumą, tad muzikinės medžiagos turi pakankamai, o juk galima pakviesti prisidėti ir kitų dainininkų“, - sakė A. Giržadas.

Sutrukdė ankstyvas startas?

Fondo „Eurovy“ įgaliotu atstovu prisistatęs Dainius Cicėnas „Lietuvos rytui“ sakė, kad LRT reakcija jį kiek nustebino ir nuliūdino.

„Nemanau, kad idėja paremti atrankos nugalėtoją kaip nors kertasi su atrankos rengėjų veikla. Norime susitikti su LRT atstovais, galbūt galėtume bendradarbiauti. Atrankos rengėjų pozicija stebina - abejonės keliamos visko neišsiaiškinus.

Viskas teisiškai įforminta, įsteigta, įregistruota, apskaita tvarkoma. Sąskaitas galima patikrinti, galime jų kontrolę perleisti, jei pavyktų bendradarbiauti su LRT“, - teigė prie fondo steigimo prisidėjęs 32 metų teisininkas.

Anot jo, kol kas lėšų fondui, kuris įsteigtas spalį, nėra paaukota. Pašnekovas užsiminė, kad fondui sėkmingai startuoti sutrukdė tai, jog atranka į „Euroviziją“ šįkart įvyko neįprastai anksti.

„Paprastai tai vykdavo vasario, kovo mėnesį. Mes taip viską ir planavome, bet šįkart viskas buvo paankstinta.

Mūsų tikslas buvo susitarti, kad žinia apie fondą būtų skelbiama atrankos koncertų metu. Jei Andrius Rožickas eteryje būtų užsiminęs apie fondą, tai būtų labai padėję.

Bet kai prasidėjo atranka, dar nebuvome tinkamai pasiruošę, o po to, įsibėgėjus atrankai, kreiptis į jos rengėjus jau atrodė nelabai protinga ar gražu.

Buvau TV studijoje, kai buvo filmuojamas vienas „Eurovizijos“ atrankos turas. Bet su atrankos rengėjais bendrauti neteko. Ką ten kalbėti, kai esi toks mažas ir dar neturi ką pasiūlyti. Dar nė fondo interneto svetainė nebuvo sukurta“, - aiškino D. Cicėnas.

Su dainininku dar nebendravo

D. Cicėno dėstoma vizija - fondas, prie kurio veiklos prisidėtų savanoriai.

„Norime, kad visi dirbtų iš idėjos. Darbo sutartys šiuo atveju paskandintų fondą“, - tvirtino pašnekovas.

„Eurovy“ taip pat numatė kreiptis į verslo subjektus ir siūlyti paremti Lietuvos atstovą.

Ar nebūtų logiškiau tiesiog paskelbti paties dainininko sąskaitą, į kurią norintieji galėtų paaukoti?

„Reikia svarstyti, galvoti. Gali būti ir toks variantas. Kol kas su A. Pojaviu nesame bendravę. O apie ką, jei kol kas paramos nėra, neturime ko jam pasiūlyti?

Kita vertus, istorija rodo, kad Lietuvos atlikėjai nesugeba susirinkti jų pasiruošimui reikiamos sumos. Problema tikrai yra“, - kalbėjo D. Cicėnas.

Pinigai - opi tema

Lietuvos atstovas „Eurovizijoje“ A. Pojavis, pakalbintas „Lietuvos ryto“, sakė apie šio fondo veiklą nieko nežinantis.

„Ir neturiu laiko domėtis - mano pašto dėžutę užplūdo šimtai laiškų ir klausimų. Pinigai - tokia tema, nuo kurios noriu būti kuo toliau.

Pagalbos ruošiantis „Eurovizijai“, žinoma, reikės. Bet nuolat palaikau ryšį su atrankos rengėjais, ketinu atvykti į Lietuvą, viską ramiai aptarsime“, - sakė dainininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?