Albumo apžvalga. „Rojaus tūzai“ „Nepasiduok“ (video)

Povilas Meškėla nuolat kažkuo užsiėmęs - pernai dainavo miuzikluose „Velnio nuotaka“ ir „Muzikos garsai“, koncertavo su Valstybiniu simfoniniu orkestru, dalyvavo simboliniame grupės „Katedra“ atsikūrime. Kartais net lengva pamiršti apie pagrindinį jo „laivą“, plaukiantį jau daugiau nei du dešimtmečius - grupę „Rojaus tūzai“, kuri naują albumą išleidžia po labai ilgos pertraukos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Jan 12, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:16 PM

Taip, prieš keletą metų buvo išleistas grupės pasirodymo festivalyje „Roko naktys“ DVD, tačiau paskutinis pilnos trukmės albumas su P. Meškėlos balsu buvo išleistas dar prieš dešimtmetį - ir jame skambėjo „Rojaus tūzų“ muziką nelabai atspindintys rusiški romansai.

Šįkart tokių fokusų nėra - Povilas su bičiuliais siūlo valandą kieto „heavy“ metalo be didelių nukrypimų į šalis. Aršu nuo pat pradžios - „Apakinti tamsos“ ir „Niekada nepasiduok“ per klausytojo ausis pasileidžia šuoliais, Povilas jau antrą albumo minutę demonstruoja, kad tebemoka spiegti kaip geriausiais grupės „Katedros“ laikais, o gitaristas Tomas Varnagiris iš gitaros spaudžia viską, ką galima.

Tomo gitara, beje, yra lygiai toks pats svarbus albumo akcentas, kaip ir Povilo vokalo. Kai kur gitarisyas net eina į „Metallica“ lankas, bet turbūt teisingiausia būtų dabartinius „Rojaus tūzus“ palyginti su pernai naują albumą išleidusia JAV grupe „Van Halen“ - ne tiek dėl skambesio, kiek dėl atsitraukimo nuo labiau popsinių pagundų ir sugrįžimo prie to, ką grupė moka kurti geriausiai: energingą muziką „su kiaušais“.

Galimybių pailsėti nuo galvos kratymo irgi yra - giliai į sielą sminganti drama „Tremtinys“, kurios tekstą galima suprasti ir tiesiogiai, ir kaip savęs nerandančio žmogaus raudą, arba „Aš tave surasiu“ - vienintelė kiek „minkštesnė“ akustinė baladė visame albume.

Kas tikrai labai džiugina - visi dainų tekstai yra lietuviški, ir tarp jų nerasite visiškai „durno“. Turint omenyje, kad kūrinių - net penkiolika, tai - jau pasiekimas. Pavadinimai „Nukankinti žodžiai“, „Apokalipsė“, „Prakeiktas miestas“ kalba patys už save - filosofiniai įspėjimai apie mistinius „juos“, kurie nori apakinti, uždaryti, sugniuždyti ir taip toliau. Poezija toli gražu ne kiekvieno skoniui, bet tokios šio žanro tradicijos.

Viskas baigiasi linksma nata - festivalio „Roko naktys“ himnu, kuris užteps balzamo ant žaizdų tiems, kurie skundžiasi, kad tas festivalis dabar jau vadinasi „Galapagai“ ir su roku turi vis mažiau bendra.

Įvertinimas - 8 iš 10.

„Rojaus tūzų“ daina „Prakeiktas miestas“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.