„Kino pavasario“ ekranuose - garsios užsienio muzikos žvaigždės ir filmas su A. Orlova

Kasmet kruopščiai atrinktus ir žinomiausiuose kino festivaliuose apdovanotus filmus į Lietuvą atvežantis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet muzikos gerbėjams pateiks ypatingą staigmeną. Kovo 14 – 28 dienomis vyksiantis festivalis kino ir muzikos mylėtojams rengia išskirtinę muzikinių filmų programą, kurioje – ne tik garsių dainų skambesys, bet ir negirdėtos atlikėjų istorijos. Šioje programoje ryškiai spindės ir garsios lietuvių atlikėjos vardas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 9:59 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:09 AM

„Kino pavasario“ muzikinių filmų programą pasirinkę melomanai turės išskirtinę progą susipažinti su garsių atlikėjų biografijomis, įspūdingomis gyvenimo istorijomis bei išvys dar nematytus vaizdus iš jų koncertų. Filmuose skambės įvairiausi muzikos žanrai: nuo klasikinės iki šiuolaikinės, elektroninės bei alternatyvios muzikos. „Kino pavasario“ muzikinių filmų programa leis iš arčiau pažinti žymiausius muzikos pasaulio veidus: nuo „LCD Soundsystem“ iki paties Bobo Marley.

Pasaulį sužavėjusios muzikantų istorijos

Vienas iš šešių muzikinės programos atradimų - japonų režisieriaus Tetsuaki Matsue dokumentinė drama „Prisiminimai 3D“ („Flashback Memories 3D“), Tokijo kino festivalyje laimėjusi žiūrovų simpatijų prizą. Filmas – koncertas perteikia išskirtinę žymaus japonų atlikėjo Goma, grojančio vienu seniausių pučiamuoju instrumentu pasaulyje - didžeridū, gyvenimo istoriją. Sunkios avarijos metu pažeistos Goma smegenys nebefiksuoja jokių įvykių po nelaimingo atsitikimo. Muzikantas neprisimena net to, kad filmavosi šioje juostoje. Tačiau stebuklu galima vadinti faktą, kad stipri trauma iš atlikėjo neatėmė turėtų gebėjimų ir talentų. Goma ir toliau groja bei pasirodo scenoje.

„Kino pavasaris“ savo gerbėjams muzikinių filmų programoje pristatys debiutinį, tačiau pasaulyje jau spėjusį išgarsėti, švedų režisieriaus Maliko Bendjelloulo dokumentinį filmą „Sugar Man“ („Searching For Sugar Man“). Sužavėjęs įvairių šalių kino festivalių žiuri ir pelnęs žiūrovų simpatijas, šis filmas jau puikuojasi daugiau nei penkiolika apdovanojimų o prieš porą savaičių buvo nominuotas „Oskarui“.

Juostoje „Sugar Man“ atgyja istorija apie anksčiau visų žinomą, tačiau, pasak legendų, nusižudžiusį ir pamirštą aštunto dešimtmečio folkroko muzikantą Rodriguezą. Filme taip pat atskleidžiamos atlikėjo prisiekusių gerbėjų iš Pietų Afrikos pastangos sužinoti tiesą apie mįslingą ir nežinomą jų dievaičio gyvenimą.

„Muzikiniai filmai padeda iš arčiau pažinti žmogų, kurį mes girdime ir žinome tik iš dainų,“ – pastebi „Kino pavasario“ programos koordinatorius Edvinas Pukšta.

Nuo Jungtinės Karalystės iki Rusijos ir Lietuvos muzikos scenos

Daugelio žymiausių pasaulio muzikos žvaigždžių tėvynė Jungtinė Karalystė šių metų „Kino pavasario“ muzikinių filmų programoje triumfuoja su dviem filmais. Režisieriai Willas Lovelace ir Dylanas Southernas pristato itin modernų muzikinį kino darbą „Nutilk ir grok hitus“ („Shut Up and Play the Hits“). Atvira dokumentinė istorija pasakoja apie garsios amerikiečių punk'o grupės „LCD Soundsystem“ ambicingiausiu per visą grupės egzistavimo istoriją vadinamą, paskutinį koncertą „Madison Square Garden“ arenoje Niujorke. Tūkstantines minias gerbėjų iš džiaugsmo verkti ir liūdėti privertęs pasirodymas viename Niujorko žurnale buvo pavadintas „tikrojo meno stebuklu“, o „Time“ antraštė skelbė: „Daugiau niekada nebešoksime“.

Škotų režisierius Kevinas Macdonaldas, sukūręs filmus „Erelis“ ir „Paskutinis Škotijos karalius“, šį kartą ėmėsi biografinės dramos apie kultinį Jamaikos regio atlikėją Bobą Marley. Juosta „Marley“ („Marley“) jau nominuota BAFTA (Biritanijos kino ir televizijos meno akademija) apdovanojimui. Ilgai lauktas meistriškas dokumentinis K.Macdonaldo darbas sukurtas bendradarbiaujant su vyriausiu regio legendos sūnumi Ziggy Marley. Apie žvaigždės gyvenimą nuo pat jo vaikystės pasakoja artimieji, kolegos muzikantai ir draugai, atskleisdami tikrąjį dainininko gyvenimo būdą, mintis, meilę muzikai ir žmonėms. Kiekvieną filmo kadrą užpildo įsimintinos Bob Marley kūrinių melodijos.

Dokumentinis muzikinis švedų režisieriaus Petterio Ringbomo filmas „Rusiška žiema“ („The Russian Winter“) pasakoja apie talentingo amerikiečių atlikėjo ir itin spalvingos asmenybės Johno Forte karjeros posūkius ir apie gastroles Rusijoje. Būtent čia vienos žymiausių Amerikos grupių „Fugees“ atlikėjas pasirodė scenoje su garsia Lietuvos dainininke Alina Orlova, kurią pats susirado, paklausęs iš draugo gautų Alinos dainų įrašų. Pernai lietuvė drauge su Johnu Forte, kitais garsiais atlikėjais ir filmo kūrėjais pristatė filmą garsiajame Niujorko Tribeca filmų festivalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.