„Grammy“ ceremonijoje triumfavo „The Black Keys“, Gotye, Skrillexas ir K. Westas su Jay-Z

Šventė, kurios kasmet laukia milijonai muzikos gerbėjų, šįmet buvo kaip niekad spalvinga. Los Andželo „Staples“ centre naktį iš sekmadienio į pirmadienį surengta „Grammy“ apdovanojimų ceremonija. 55-ąjį kartą vykstantį renginį vasario 16-ąją galės pamatyti ir „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovai. Oficiali ceremonija, į kurią susirinko tūkstančiai muzikos žvaigždžių, prasidėjo trečią valandą ryto Lietuvos laiku, tačiau didelė dalis apdovanojimų išdalyta dar prieš ją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2013, 3:35 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:11 AM

„Grammy“ nominacijų sąraše – daugiau nei 80 punktų, todėl didžioji dalis apdovanojimų laimėtojų rankose atsidūrė, iki oficialaus renginio transliacijos likus valandai.

Keletas atlikėjų dar iki pagrindinės transliacijos laimėjo net po kelis apdovanojimus.

JAV roko grupė „The Black Keys“ laimėjo du prizus – už geriausią roko dainą ir geriausią roko albumą. Šio dueto narys Danas Auerbachas prie šių apdovanojimų pridėjo trečiąjį – pelnė geriausio neklasikinės muzikos prodiuserio titulą.

Elektroninės muzikos žvaigždė Skrillexas taip pat gavo tris apdovanojimus – už geriausią šokių muzikos įrašą, geriausią šokių ir elektroninės muzikos albumą bei geriausią remiksą.

Du prizus laimėjo australų dainininkas Gotye – hito „Somebody That I Used To Know“ autorius. Vienas apdovanojimų skirtas būtent už šią dainą, įrašytą su vokaliste Kimbra, antrasis – už geriausią alternatyvios muzikos albumą „Making Mirrors“.

Du prizus dar prieš oficialų ceremonijos startą turėjo reperiai Jay-Z ir Kanye Westas – šis duetas pelnė geriausio repo atlikimo ir geriausios repo dainos titulus.

Du apdovanojimus už geriausią instrumentinę kompoziciją ir geriausią improvizuotą džiazo solo pelnė ne sykį Lietuvoje viešėjęs garsus džiazo pianistas Chickas Corea.

Ceremoniją, kurią vedė repo žvaigždė LL Cool J, pradėjo JAV dainininkė Taylor Swift, kurios įvaizdis priminė personažą iš knygos „Alisa stebuklų šalyje“.

Kaip įprasta, atlikėja surengė spalvingą pasirodymą – su klounais, mimais ir statistu ant triračio su pritaisytu liepsnosvaidžiu. Ši scena paįvairino Taylor hitą „We Are Never Ever Getting Back Together“.

Pirmąjį vakaro apdovanojimą pelnė britų dainininkė Adele. Dainininkės kūrinys „Set Fire To The Rain“ triumfavo geriausio popmuzikos atlikimo kategorijoje.

„Mes taip sunkiai dirbame, bet atrodo, kad taip lengva“, – sakė atlikėja, kuriai apdovanojimą įteikė dainininkė Jennifer Lopez ir reperis Pitbullis.

Jaunas britų atlikėjas Edas Sheeranas savo hitą „The A Team“ atliko su patyrusiu kolega – legendiniu atlikėju Eltonu Johnu.

Energingą pasirodymą surengusi grupė „Fun“ galėjo džiūgauti – jai įteiktas geriausios metų dainos prizas. Šį apdovanojimą grupė pelnė už kūrinį „We Are Young“, kuris buvo parduotas 6 milijonų egzempliorių tiražu. Apdovanojimą muzikantams įteikė kantri muzikos žvaigždės Faith Hill ir Timas McGraw.

Kantri muzikos gerbėjus nudžiugino dviejų šio žanro žvaigždžių – Mirandos Lambert ir Dierkso Bentley – jungtinis pasirodymas.

Už geriausią šio žanro solinį atlikimą apdovanojimas įteiktas dainininkei Carrie Underwood – jai šį prizą pelnė kūrinys „Blown Away“.

Aktorius Johnny Deppas į sceną pakvietė britų grupę, kurios atliekamas roko, „indie“ ir folko mišinys sulaukė didelio atgarsio Amerikoje – kolektyvas „Mumford & Sons“ atliko titulinę naujausio albumo „Babel“ dainą.

Populiari TV laidų vedėja Ellen DeGeneres ir dainininkė Beyonce pristatė vieną vakaro „vinių“. Po septynerių metų pertraukos naują albumą išleisti besiruošiantis dainininkas Justinas Timberlake'as publiką pakėlė nuo kėdžių, surengęs retro stiliumi dvelkiantį pasirodymą, kurio metu prie jos prisijungė ir garsus repo artistas Jay-Z.

Naują geriausio šiuolaikinio „urban“ albumo nominaciją pristatė Lietuvoje viešėjusi dainininkė Kelly Rowland ir šią vasarą tai padarysiantis repo atlikėjas Nas.

Apdovanojimą pelnė didžiulio kritikų palankumo sulaukės atlikėjo Franko Oceano diskas „Channel Orange“.

Roko grupės „Foo Fighters“ lyderis Dave'as Grohlas ir aktorė Pauley Perrette paskelbė, kas tapo geriausio roko atlikimo nominacijos laimėtojais. Paaiškėjo, kad jau trečią „Grammy“ per vakarą laimėjo duetas „The Black Keys“.

Kitas ceremonijos pasirodymas – bendras naują albumą neseniai išleidusios dainininkės Alicios Keys ir popgrupės „Maroon 5“ numeris.

Geriausio vokalinės popmuzikos albumo nominacijos laimėtoją paskelbė dainininkas Keithas Urbanas ir aktorė Kaley Cuoco. Prizas skirtas JAV dainininkei Kelly Clarkson – už diską „Stronger“.

Programą tęsė septynių „Grammy“ statulėlių laimėtoja Rihanna – kūriniui „Stay“ ji į sceną pasikvietė atlikėją Mikky Ekko.

Po šio pasirodymo į sceną žengę atlikėjai Ne-Yo ir Carly Rae Jepsen paskelbė geriausią nominacijos, kurioje vertinami repą ir dainavimą suderinę kūriniai, laimėtoją.  Prizas skirtas dainai „No Church In The Wild“, kurią atlieka Jay-Z, Kanye Westas, Frankas Oceanas ir The-Dream.

Tris apdovanojimus jau pelniusi grupė „The Black Keys“ surengė įspūdingą pasirodymą su džiazo muzikantų orkestru.

Geriausio kantri muzikos albumo laimėtojus paskelbti pakviesta dainininkė Kelly Clarkson padainavo, o tada atskleidė, kad šį titulą už diską „Uncaged“ pelnė grupė „Zac Brown Band“.

Vieną įspūdingiausių „Grammy“ akimirkų pateikė „visų žvaigždžių“ rinktinė. Atlikėjas Bruno Marsas numerį pradėjo savo hitu „Locked Out Of Heaven“, kuris peraugo į Stingo atliekamą „The Police“ hitą „Walking On The Moon“, o baigėsi legendinio Jamaikos regio artisto Bobo Marley daina „Could You Be Loved“, prisijungus pastarojo artisto sūnui Ziggy Marley ir Rihannai. Taip pagerbtas B. Marley, kurio įtaka jaučiama ir Bruno, ir Stingo kūriniuose, atminimas.

Geriausiais metų naujokais paskelbta grupė „Fun“, jau laimėjusi prizą už geriausią metų dainą. Šios nominacijos rezultatas – staigmena, mat daug kas favoritu laikė dainininką Franką Oceaną. Pristatydami šį apdovanojimą, trumpą pasirodymą surengė vieno iš 2012-ųjų atradimų – grupės „The Lumineers“ nariai.

Prieš įteikiant šį prizą, ugningą pasirodymą surengė buvęs grupės „The White Stripes“ narys, pernai puikų solinį albumą „Blunderbuss“ išleidęs rokeris Jackas White'as.

Vienas svarbiausių „Grammy“ apdovanojimų – Metų įrašas. Jo laureatu skelbiamas Australijos dainininkas Gotye už kūrinį „Somebody That I Used To Know“ – tai jau trečiasis atlikėjo laimėtas „Grammy“ šioje ceremonijoje.

„Aš niekada nesu tokio laimėjęs“, – pristatydamas apdovanojimą, juokavo dainininkas Prince'as.

Muzikinę programą tęsė dainininkas Hunteris Hayesas ir atlikėja Carrie Underwood, kurios suknelė vaizdo projekcijų pagalba pasirodymo metu keitė spalvą.

„Grammy“ tradiciškai prisiminti muzikos pasaulio žmonės, kurie per šiuos metus iškeliavo Anapilin. Džiazo legendos Dave'o Brubecko atminimą pagerbė jo kūrinį „Take Five“ atlikęs pianistas Chickas Corea.

Scenoje pasirodė pernai lapkritį ir Lietuvoje koncertavęs Kolumbijos dainininkas Juanesas. Jis pagerbė atlikėją Eltoną Johną, dainuodamas šio kūrinį „Your Song“.

Po dainininko Franko Oceano pasirodymo į sceną pakviesta atlikėja Adele, prieš metus triumfavusi „Grammy“ apdovanojimuose. Pernai ir geriausio metų albumo titulą laimėjusi britė paskelbė, kas šį, svarbiausiu „Grammy“ trofėjumi laikomą prizą laimėjo šįmet. Tai britų grupė „Mumford & Sons“, apdovanota už albumą „Babel“.

Renginį baigiant „Public Enemy“, „Rage Against The Machine“ ir „Blink 182“ narių rinktinei, suskaičiuota, kad daugiausia apdovanojimų – po tris – pelnė keletas atlikėjų. Tai Skrillexas, Gotye, „The Black Keys“ ir Jay-Z su Kanye Westu.

Vakaro čempionu vis dėlto galima skelbti grupės „The Black Keys“ narį Daną Auerbachą, kuris pelnė ir geriausio prodiuserio titulą, tad iš viso laimėjo keturias statulėles.

Svarbiausių „Grammy“ nominacijų laimėtojai

Metų albumas – „Mumford & Sons“ „Babel“

Metų įrašas – Gotye „Somebody That I Used To Know“

Geriausi naujokai – „Fun“

Geriausias kantri albumas – „Zac Brown Band“ „Uncaged“

Geriausias repo ir dainavimo derinys – Jay-Z ir Kanye Westas su Franku Oceanu „No Church In The Wild“

Geriausias vokalinės popmuzikos albumas – Kelly Clarkson „Stronger“

Geriausias roko atlikimas – „The Black Keys“ „Lovely Boy“

Geriausias šiuolaikinis „urban“ albumas – Frankas Oceanas „Channel Orange“

Metų daina – „Fun“ „We Are Young“

Geriausias solinis kantri muzikos atlikimas – Carrie Underwood „Blown Away“

Geriausias solinis popmuzikos atlikimas – Adele „Set Fire To The Rain“

Geriausias popmuzikos dueto ar grupės atlikimas – Gotye su Kimbra „Somebody That I Used To Know“

Geriausias tradicinės vokalinės popmuzikos albumas – Paulas McCartney „Kisses On The Bottom“

Geriausias šokių/elektroninės muzikos albumas – Skrillexas „Bangarang“

Geriausia roko daina – „The Black Keys“ „Lonely Boy“

Geriausias roko albumas – „The Black Keys“ „El Camino“

Geriausias alternatyvios muzikos albumas – Gotye „Making Mirrors“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.