Kodėl verta žiūrėti „Grammy“ apdovanojimų ceremoniją?

„Lietuvos ryto“ televizija šeštadienio vakarą prie ekranų pakvies tuos, kurie nori pamatyti svarbiausią pasaulyje metų muzikos renginį. 55–ą kartą surengta „Grammy“ apdovanojimų ceremonija kanalo eteryje — 19 valandą. Kodėl neverta praleisti šio įspūdingo reginio?

Eltonas Johnas.
Eltonas Johnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2013-02-16 12:05, atnaujinta 2018-03-11 19:29

Taylor Swift cirkas

Pašėlusio populiarumo per keletą metų sulaukusi JAV dainininkė T. Swift pernai pasuko nauju keliu — kantri stiliumi dvelkiantį skambesį iškeitė į kiek modernesnį. Sako, nemažai gerbėjų nuo šios gražuolės nusisuko, užtat atsirado naujų. Kad Taylor įtaka pramogų verslui vis dar milžiniška, liudija tai, kad jai buvo patikėta pradėti šių metų „Grammy“ ceremoniją. T. Swift atliko hitą „We Are Never Ever Getting Back Together“. Ir atliko ne bet kaip — apsupta klounų, akrobatų, mimų, su pirotechnikos efektais. Tai, kad Taylor pamėgo vaidinti XIX amžiaus cirko direktorę, — ne naujiena, šį įvaizdį mergina jau išbandė ne viename koncerte, tačiau žiūrėti į tai keistai neatsibosta.

Duoklė Bobui Marley

Prieš 32 metus mirusio Jamaikos regio karaliaus atminimą „Grammy“ nusprendė pagerbti ypatingu būdu. Scenoje dėl bendro pasirodymo susivienijo JAV popžvaigždės Bruno Marsas ir Rihanna, britų dainininkas Stingas, B. Marley sūnūs Ziggy ir Damianas. Muzikantų pastangos susiliejo į Bruno, buvusios Stingo grupės „The Police“ ir B. Marley hitų junginį. Painu? Na, B. Marley muzika įkvėpė Stingą parašyti dainą „Walking On The Moon“, o ši — B.Marsą sukurti praėjusių metų pabaigos superhitą „Locked Out Of Heaven“. Vis dar painu? Nieko nebus, teks įsijungti televizorių ir įsigilinti patiems.

Eltono Johno darbštumas

Kai britų dainininkas E. Johnas atvyksta į koncertą, apsiriboti viena daina jam atrodo tiesiog nelogiška. „Grammy“ ceremonijoje muzikantas į sceną žengė du kartus. Pirmą sykį — talkindamas užpernai išgarsėjusiam jaunam atlikėjui Edui Sheeranui. Antrą — su „Mumford & Sons“, „Zac Brown Band“, „Alabama Shakes“ nariais ir gospelo muzikos žvaigžde Mavis Staples (nuotraukoje) pagerbdamas pernai mirusio grupės „The Band“ būgnininko Levono Helmo bei žudynių Sendi Huko mokykloje aukų atminimą. Galiausiai muzikantas įsitaisė tarp žiūrovų ir klausėsi, kaip jo paties dainą „Your Song“ atlieka Kolumbijos popžvaigždė Juanesas. Visur, kur pasisuka Eltonas, nelieka klausimų, kas čia svarbiausias.

Rihannos rauda

Juodų užuolaidų fone tarp kolonų įsitaisiusi Rihanna su savo bendražygiu Mikky Ekko dainuoja širdį plėšančią baladę „Stay“, o pasaulis stebisi, ar nepaskubėjo nurašyti jos kaip skandalistės, kuri geriau moka ne dainuoti, o fotografuotis be kelnaičių ir tas nuotraukas viešinti internete. Kita vertus, Rihanna nebūtų Rihanna, jei vėl nesukeltų skandalo. Šįkart visų dėmesio centre buvo žiedas ant jos rankos. Panašu, kad atlikėja susižadėjo su dainininku Chrisu Brownu. Taip, taip, tuo pačiu, kuris 2009–aisiais „Grammy“ ceremonijos išvakarėse ją taip sumušė, kad atlikėja atsidūrė ligoninėje, o jos mylimasis — teismo suole. Nebe paslaptis, kad pora lyg ir vėl susikukavo. Daugelį atlikėjos gerbėjų nuo to pykina, ji pati sako, kad tai niekieno reikalas. Nepaisant to, kai Ch. Brownas įėjo į centrą „Staples“, jį, anot liudininkų, pasitiko tyla. Smurtautojo etiketės atsikratyti dainininkui vargu ar kada pavyks.

„The Black Keys“ energija

Rokerių duetas pamažu kopė į pripažinimo viršūnę. Išleidę septintą albumą „El Camino“, šįkart muzikantai pagerino savo pačių poros metų senumo rezultatą. Kaip ir tą kartą, grupė pelnė tris statulėles roko kategorijoje — už geriausią albumą, už dainą ir už atlikimą. Tačiau šįsyk ketvirtą prizą į grupės kraitelę įdėjo jos narys Danas Auerbachas, dar pripažintas ir geriausiu prodiuseriu. Grupė atšventė, kaip yra įpratusi: be jokių ypatingų scenos efektų, bet su muzikine išmone, į pagalbą pasitelkusi diksilendą. Džiazo ir energingo „The Black Keys“ roko kokteilis tikrai užburia.

Justino Timberlake’o sugrįžimas

Buvo laikas, kai niekas nebesuprato — Justinas tebėra dainininkas ar vis dėlto visiškai pasinėrė į aktorystę. Paklaustas dainininkas tik gudriai šypsodavosi, tačiau esmės tai nekeičia — septynerius metus muzikos pasaulyje jis šmėžavo tik probėgšmais. Dabar viskas bus kitaip. Sausį J. Timberlake’as pristatė naują dainą „Suit & Tie“, o pirmam dideliam pasirodymui, kuriuo reklamuoja būsimą albumą, pasirinko būtent „Grammy“ ceremoniją. Viskas labai stilinga: ir Justino bei jo bendražygio reperio Jay–Z kostiumai, ir šokėjai su varlikėmis, ir numerio filmavimas, kai žiūrovai staiga pamato nespalvotą vaizdą ir puola tikrinti, ar jų televizoriai nesugedo. Ne, nesugedo. Ir taip, Justinas atrodo rimtai nusiteikęs vėl kėsintis į populiariausio pasaulyje dainuojančio vyro karūną. Po šio pasirodymo niekas nedrįs teigti, kad jis jos nevertas.

Nėra tų, kurių pilna visur

Vienu didžiausių „Grammy“ anekdotų tapo Justino Bieberio gerbėjų pasipiktinimas. Kai paaiškėjo, kad jų dievukui nėra vietos nei tarp nominantų, nei tarp dainininkų, koncertuojančių renginyje, internete pasipylė įtūžio kupinos diskusijos. Atlikėjo vadybininkas Scooteris Braunas atvirai išdėstė organizatoriams, kad nekviesti Justino yra visiškai neteisinga, tačiau sulaukė atsakymo, jog populiarumas nėra svarbiausias raktas norint atrakinti „Grammy“ duris. Tačiau juokinga ne tai. Labiausiai J. Bieberio gerbėjus įsiutino gandas, kad ceremonijoje velniai žino kelintą kartą per pastarąjį pusmetį vėl bus galima pamatyti Korėjos reperį PSY, trypiantį savo „Gangnam Style“. Laimė, gandas nepasitvirtino — tie, kuriuos nuo šio kūrinio jau purto, „Grammy“ gali žiūrėti ramiai.

Ekscentriškasis Frankas Oceanas Jei reikėtų rinkti keisčiausią „Grammy“ numerį, F. Oceanas laimėtų be konkurencijos. Pernai dainininkas sukėlė didelį šurmulį — užsiminęs, kad turi biseksualios patirties, šis hiphopo ir ritmenbliuzo pasaulyje besisukantis artistas sulaukė nemažai pašaipų bei neapykantos kupinų laiškų. Cinikai kalbėjo, kad taip jis tik bandė atkreipti dėmesį į iš tiesų įdomų savo albumą „Channel Orange“. Jame skambanti muzika — taip pat sunkiai apibūdinama, kaip ir Franko pasirodymas ceremonijoje. Prie veidrodžiais ir ekranais puošto pulto didelio ekrano fone stovintis dainininkas tiesiog ramiai padainavo savo kūrinį, pašvilpavo ir neatsisveikinęs išėjo. Visa tai gal net atrodytų kvailai, jei ne magiškas Franko balsas ir išradingas muzikos skambesys. Talentas, kuris dėmesio centre atsidūrė ilgam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.