Pirmąjį albumą pristačiusią I. Narkutę kurti dainas įkvepia ir mylimasis

„Žmonės prieina prie manęs ir klausia - kiek gi nelaimingų meilės istorijų tu išgyvenai?“ - juokėsi dainininkė Ieva Narkutė, antradienį pristačiusi debiutinį savo albumą „Vienas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

Mar 13, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:04 AM

Tai viena įdomiausių pastarųjų keleto metų Lietuvos muzikos pasaulio istorijų. Dainuojamosios poezijos gerbėjams gerai žinoma, bet į platesnius vandenis neišplaukusi Ieva 2010-aisiais gavo netikėtą karjeros postūmį.

Povilas Vanagas ir Agnė Ditkovskytė Rusijos TV šokių ant ledo šou parengė numerį pagal patriotinę Ievos dainą „Raudoni vakarai“. Netrukus kūrinys atsidūrė filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ garso takelyje. Planus pamiršti sceną ir atsiduoti psichologės karjerai teko atidėti.

„Man buvo atsibodęs blaškymasis, nuoširdžiai ketinau dirbti psichologe. Bet išėjo kitaip. Ir aš džiaugiuosi“, - sakė vakar sostinės kavinėje „Coffee Inn“ apie dešimtmetį brandintą albumą pasakojusi Ieva.

Požiūris į meną pasikeitė

Kai Ieva pradėjo rūpintis vadybininkai, dirbantys su Mantu Jankavičiumi ir Marijumi Mikutavičiumi, pasipylė koncertai, du pasirodymai M.A.M.A. ceremonijoje ir daugybė kitų galimybių, kurios šiandien 25-erių merginai jau leidžia gyventi iš muzikos.

Albumas - dar vienas svarbus žingsnis šiame kelyje. Nors ir atsiras burbančių, kad Ieva išdavė alternatyvą ir veržiasi į popsceną.

„Prieš porą metų supratau, kad man reikia komandos. Iki tol atsimušdavau į sieną. Viena nesu karys. Nesu tokia, kuri virtuvėje moka įsirengti studiją, įrašyti dainas viena ir išpopuliarėti.

Dėl pasirodymų televizijoje ir viso kito - šiuos sprendimus priėmiau lengvai. Mąstau paprastai - ar man gražu, ar ne tai, ką iš manęs daro. Tada nesvarbu, kas ką galvoja.

Galima būti menininkų sektoje, alternatyvoje, kur dešimt gerbėjų sudaro įspūdį, kad esi geriausias. Bet kai eini į platesnę auditoriją - tai visai kas kita. Kai kas galvoja, kad pasukau į popsą, parsidaviau, bet manęs tai nebejaudina. Jei galiu pasiekti daugiau žmonių, būti malonia staigmena, nematau nieko bloga.

Tiesa, sau šešiolikmetei, kai buvau gotė, dabar atrodyčiau keistai. Net tai, kad koncertuose šypsausi, turbūt tai mergaitei atrodytų labai blogai. Bet paskui ta mergaitė užaugo, tapo atviresnė pasauliui, išsivėrė auskarus ir pradėjo nešioti įvairesnių spalvų rūbus. Su metais kategoriškumas dingsta“, - šypsojosi Ieva.

Tikisi ašarų, gauna juoko

Dainininkė jau pastebėjo, kad pirmąkart einantys į jos koncertus tikisi paašaroti, o išeina šypsodamiesi ir nustebę.

„Jie išgirsta keletą dainų ir susidaro įspūdį, kad esu liūdna dainininkė. Neatkreipia dėmesio į ironiją, stebisi, kad tarp dainų juokauju.

Bet ne veltui į albumą įtraukiau Sigito Parulskio ir Juozo Erlicko eilių. Žiūrėkite, kaip jie rašo - ar tai tikrai liūdna?

Bet tiesa, kad esu linksmas žmogus, kuris rašo liūdnokas dainas. Turbūt taip išsivalau, nusimetu naštą, atsigaunu. Liūdesį išgyvenu per kūrybą.

Man nelengva parašyti linksmą dainą. Net jei saulė šviečia, parašysiu, kad viskas gerai, o rytoj vis tiek mirsim“, - juokėsi Ieva, savo įkvėpėju vadinanti panašaus braižo australų muzikantą Nicką Cave'ą.

Meilės, laimingos ar nelaimingos, tema dominuoja daugumoje albumo dainų. Nors Ieva sako, kad tai gali būti tekstai apie kitų žmonių ar išgalvotus išgyvenimus, tačiau prisipažįsta - nemažai kūrinių įkvepia ir šalia jos šiuo metu esantis žmogus.

Įkvepia ir mylimasis

Dažnai sakoma, kad kūrybai reikia dramos, ir Ieva su tuo sutinka.

„Jei išgyvenčiau baisius santykius, turbūt daugiau dainų gimtų. Dabar kartais tenka įsivaizduoti, kas būtų, jei būtų.

Bet juk santykiuose, kad ir harmoninguose, irgi visko būna. Galbūt susipyksti, nesiskiri, bet vis tiek daug ką išgyveni viduje, tai irgi išsilieja dainose.

Šiame albume yra daina „Tavęs tiktai vieno“, ji skirta žmogui, su kuriuo dabar esu. Bet ir joje dainuoju - tavęs tiktai vieno vis tiek neturiu. Tokios jau mano dainos“, - geros nuotaikos neprarado I.Narkutė.

Diplomas guli spintoje

Dainininkė jau susitaikė su tuo, kad kiekviename koncerte privalo atlikti dainą „Raudoni vakarai“. Kaip ir su tuo, jog galbūt niekada nesukurs kitos tokio populiarumo sulauksiančios dainos.

„Buvo laikas, kai man ta daina buvo labai įsipykusi, atrodė, kad ji - kaip akmuo. Bet dabar vėl viskas normaliai.

Beje, šios dainos pirmajame variante nebuvo žodžio „Lietuva“, parodžiau eskizą tėčiui, jis pasakė, kad to žodžio reikia. Gal reikia visas savo dainas jam rodyti, ir atsiras dar vienas toks hitas. Bet tai nėra mano tikslas.

Jei rimtai, juk niekas nežino, kokių dainų dar atsiras. Aš nevaldau to. Kūryba - tai kosmosas, mistika. Neva tos dainos mano, bet aš tik sugeriu aplink esantį pasaulį ir perteikiu jį savaip“, - svarstė atlikėja.

Prieš dvejus su puse metų „Lietuvos rytui“ ji sakė, kad tikrai neketina vystyti aktyvios muzikinės karjeros. Šiuo metu Ieva dainuoja albumo pristatymo ture per Lietuvą. Viskas apsivertė aukštyn kojomis.

„Aš nemelavau. Man patiko studijuoti psichologiją, turiu diplomą, gal dar ateis laikas, kai juo pasinaudosiu, o muzikuosiu tik siaurame draugų rate.

Bet šiuo metu turiu daug veiklos, susijusios su muzika, esu ant bangos ir tuo naudojuosi. Bet niekas nežino, kaip bus toliau. Man belieka stebėti ženklus ir bandyti juos perskaityti“, - teigė mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.