Gitaros genijaus E. Claptono angelai ir demonai

Yra du dalykai, kurie visiškai aiškūs apie į Lietuvą pirmą kartą atvykstantį Ericą Claptoną. Pirmas — kad jis neabejotinai yra vienas ryškiausių visų laikų roko ir bliuzo muzikantų. Antras — kad jam tai, regis, visiškai nerūpi, o savitas humoro jausmas kartais sudaro įspūdį, jog įžymus gitaristas mielai atsisakytų viso sukaupto populiarumo.

Karjeros 50-metį minintis E.Claptonas klausytojus nuolat džiugina gastrolėmis ir naujais įrašais.
Karjeros 50-metį minintis E.Claptonas klausytojus nuolat džiugina gastrolėmis ir naujais įrašais.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys ("Lietuvos rytas")

May 24, 2013, 7:11 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:30 AM

Santūrus, net šiek tiek niūrus ir nemėgstantis atvirauti — taip žurnalistai yra ne kartą apibūdinę 68-erių britų muzikantą, kurio gyvenime solidūs laimėjimai maišosi su dramomis, pražūtingomis priklausomybėmis ir asmeninėmis tragedijomis.

Tačiau dabar Ericas šypsosi. Šį sekmadienį muzikantas baigia koncertų seriją prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“. Birželio 4-ąją jis koncertuos Kauno „Žalgirio“ arenoje. Priežasčių džiaugtis — pakankamai. Gastrolės, kuriomis muzikantas mini savo karjeros 50-metį, JAV ir Europos miestuose sutraukia pilnas sales gerbėjų.

Žiūrovai nustemba pamatę, koks linksmas ir šnekus yra niurgzlio reputaciją nusipelnęs atlikėjas. Atrodo, muzikantas pagaliau įveikė savo gyvenimo prakeiksmus.

Svaigi karjera

Kai 1963-iaisiais Ericas pradėjo groti grupėje „The Yardbirds“, jam buvo tik septyniolika. Po ketverių metų gitaristas jau buvo toks populiarus, kad gerbėjai ant Londono sienų purškė grafičius su užrašu „Claptonas yra Dievas“.

„Mane vadina revoliucionieriumi. Labai juokinga, nes visą savo muziką nusirašiau nuo B.B.Kingo (garsus JAV bliuzo gitaristas — Red.)“, — yra sakęs Ericas.

Šventuoju jo nepavadinsi ir dėl su muzika nesusijusių priežasčių.

Kai gitaristas aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose kerėjo milijonus gerbėjų, daugelis jų neįtardavo, kad numylėtinis virsta vaikščiojančiu narkotikų maišu.

„Jis buvo narkomanas, girtuoklis, užkietėjęs mergišius, mašinų daužytojas ir vieno iš „bitlų“ žmonos vagis“, — Erico gyvenimą prieš keletą metų susumavo britų dienraštis „The Telegraph“.

Per ilgametę karjerą Ericas grojo grupėse „The Yardbirds“, „John Mayall’s Bluesbreakers“, „Cream“, „Blind Faith“, „The Plastic Ono Band“, „Derek And The Dominos“, muzikavo su „The Rolling Stones“, „The Beatles“, Luciano Pavarotti, B.B.Kingu ir daugybe kitų garsiausių muzikantų.

Prieš 43 metus solinę karjerą pradėjęs atlikėjas iki šiol nuolat džiugina klausytojus naujais įrašais ir gastrolėmis, tačiau buvo laikai, kai gitaristas darė viską, kad jo neliktų šiame pasaulyje.

Grodavo visiškai girtas

„Vienintelė priežastis, kodėl nenusižudžiau — nes supratau, kad po mirties negalėsiu gerti“, — kartą prisipažino gitaros dievukas.

Erico gyvenimo istorija — lyg siužetas iš keistų posūkių pilnos Johno Irvingo knygos. Muzikantas augo su močiute ir jos vyru. Šalia buvo ir motina, tačiau ją Ericas laikė vyresniąja seserimi — niekas jam nesakė, kad mama jį pagimdė šešiolikos, kad jo tėvas, kanadiečių kareivis, išvyko į gimtinę ir negrįžo.

Visa tai būsimasis scenos milžinas sužinojo sulaukęs pilnametystės. Saugumo jausmo jis ieškojo bliuzo muzikoje, moterų draugijoje, vėliau — ir alkoholyje, narkotikuose.

Kartą Ericas visą koncertą sugrojo gulėdamas ant scenos grindų — visiškai girtas ir apsvaigęs. „Niekas nė nemirktelėjo, nes žiūrovai turbūt irgi buvo girti. Iš pradžių buvo juokinga, paskui — jau nebe“, — autobiografinėje knygoje rašo muzikantas.

Už pinigus, kuriuos jis prašvilpė kokainui ir heroinui, būtų galima nusipirkti nemažą salą. Buvo laikotarpis, kai Ericas net pardavė savo gitaras — kad gautų pinigų kvaišalams.

Per dieną — du buteliai

Metęs narkotikus Ericas perėjo prie ugninio vandens — per dieną išgerdavo du butelius stipraus alkoholio.

Muzikai, regis, tai visiškai nekenkė. Vienu metu Ericas net buvo įsitikinęs, kad gerai pagroti gali tik būdamas visiškai apsvaigęs.

Vis dėlto pasitaikydavo epizodų, kuriuos muzikantas mielai pamirštų. Kaip tas plačiai aprašytas atvejis, kai įkaušęs Ericas nesugebėjo net užmesti meškerės — paslydęs dribo ir ją sulaužė.

„Negaėjau net pažvejoti. Tai buvo apgailėtina“, — akimirką, kai nusprendė, kad pagaliau atėjo metas keistis, prisimena Ericas.

Jau 25 metus jis visiškai švarus, bet vis dar vadina save alkoholiku: „Niekada negali tvirtai pasakyti, kad to atsikratei, net jei nebegeri.“ Nemažą dalį pajamų ir pelną iš savo rengiamo festivalio „Crossroads“ muzikantas skiria reabilitacijos klinikai, kurioje gydomi nuo tų pačių priklausomybių kenčiantys žmonės.

Draugo moters kerai

Moterys — dar viena aistra, dėl kurios muzikantas didžiąją gyvenimo dalį nemokėdavo paspausti stabdžių.

Grupės „The Beatles“ narys George’as Harrisonas ir Ericas buvo geri draugai. Tokie geri, kad George’as net leido jam įrašyti pagrindinę gitaros partiją savo sukurtai dainai „While My Guitar Gently Weeps“, skambančiai „The Beatles“ albume „The White Album“.

Ericui tai nesutrukdė įsižiūrėti George’o žmonos — žavios manekenės Pattie Boyd. Moteris irgi buvo jam neabejinga. Ericas ilgai ieškojo išeities — jausmus bičiulio sutuoktinei įamžino vienoje populiariausių savo dainų „Layla“.

„Lįsti į jų santuoką nebuvo gerai. Tai vienas dalykų, kurių gailiuosi“, — yra sakęs E.Claptonas. 1974-aisiais G.Harrisonas ir P.Boyd išsiskyrė. 1979-aisiais moteris ištekėjo už E.Claptono, tačiau dešimtmetį puoselėta svajonė apie Pattie gitaristui greitai apkarto.

1984-aisiais Ericas užmezgė romaną su įrašų studijos vadove Yvonne Kelly.

Kai 1985-ųjų sausį ši moteris pagimdė dukrelę Ruth, pora nuslėpė faktą, kad vaiko tėvas — E.Claptonas. Nieko apie tai nežinojusi P.Boyd su Ericu išsiskyrė tik 1988-aisiais, kai muzikantas jau turėjo dar vieną nesantuokinį vaiką — 1986-aisiais italų manekenės Lory Del Santo pagimdytą sūnų Conorą. Skyrybų dokumentuose buvo nurodyta priežastis: „Nuolatinė neištikimybė.“

Žmona — 31 metais jaunesnė

1991-aisiais Erico ir Lory gyvenimą sukrėtė tragedija — iškritęs pro Niujorko dangoraižio 53-iojo aukšto langą užsimušė jų sūnus Conoras. Jo atminimą Ericas vėliau pagerbė daina „Tears In Heaven“.

„Tai sugriovė mūsų santykius. Nebegalėjome vienas į kitą žiūrėti — kiekvieną sekundę jautėme skausmą“, — vėliau prisipažino L.Del Santo.

Donžuano reputacija Ericą lydėjo visą paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį — jo glėbyje pabuvojo aktorės Patsy Kensit, Alicia Witt ir Sharon Stone, vėliau Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy žmona tapusi dainininkė ir modelis Carla Bruni, atlikėja Sheryl Crow, sukūrusi skausmingo išsiskyrimo su Ericu įkvėptą albumą.

O kur dar romanai, apie kuriuos žiniasklaida taip ir nesužinojo.

Tačiau dabar Ericas save vadina laimingą šeimą sukūrusiu vyru.

1999-aisiais Los Andželo įrašų studijoje jis susipažino su 31 metais jaunesne grafike Melia McEnery. 2001-aisiais pora susilaukė dukters Julie Rose.

Pirmąją 2002-ųjų dieną pora pakvietė nedidelį būrelį draugų į jos ir pirmosios Erico dukters Ruth krikštynas. Visų nustebimui, po krikšto ceremonijos Ericas ir Melia žengė prie altoriaus ir susituokė. 2003-iaisiais pora susilaukė dukters Ellos Mae, o 2005-aisiais — trečiosios dukters Sophie.

„Būtų didelis ir nuostabus dalykas, jei galėčiau palaikyti normalius, ilgalaikius santykius su moterimi. Bet dabar aš gastrolėse jau galiu ištverti šešis mėnesius be sekso“, — net po vestuvių juokelius laidė E.Claptonas. Atrodo, kol kas jam neblogai sekasi.

Bliuze atrado Dievą

Spalvingos istorijos apie Erico asmenybę vis dėlto nenustelbė jo muzikos. 1970-aisiais pirmą solinį albumą išleidęs gitaristas šįmet įrašė jau 21-ąjį ir su tipišku humoro jausmu pavadino jį „Old Sock“ — „Sena kojinė“.

Muzikanto albumai parduoti daugiau nei 80 milijonų egzempliorių tiražu. Jo dainos „Layla“, „Change The World“, „My Father’s Eyes“, „Bad Love“, „Tears In Heaven“, „Wonderful Tonight“ ir kitos tebekelia jaudulį daugybei vyresnių melomanų. Klausantis Erico diskografijos net atrodo, kad 18 jo laimėtų „Grammy“ statulėlių — ne toks jau didelis skaičius.

„Bliuze aš atradau Dievą. Tai muzika, kurią galiu groti nuo ryto iki vakaro. Joje yra paprastumas, liūdesys, vienatvė, visos tos emocijos, kurios lydi mano gyvenimą. Nežinau geresnio muzikos stiliaus“, — yra sakęs E.Claptonas.

Kai Ericas susipažino ir sulaukė komplimentų iš legendinio bliuzmeno Muddy Waterso, kai įrašė albumą su ne mažiau įžymiu B.B.Kingu, tai buvo vaikystės svajonių įtvirtinimas. Juodaodžiai bliuzo gigantai, sakę, kad „bliuzą grojantys baltieji berniukai yra juokingi“, pripažino Erico talentą.

Iš roko ir bliuzo gitaristų lygintis sugebėjimais su juo mažai kas išdrįsta.

Rami ir turtinga kasdienybė

Prieš kelis mėnesius su Ericu dėl vieno iš vos poros šįmet duotų interviu susitikęs žurnalo „Mojo“ korespondentas taip apibūdino veteraną: mandagus, šnekus, dėmesingas, nepamirštantis susimokėti už kavą. Prieš tris dešimtmečius Ericas Claptonas tokio savęs tikriausiai nė nebūtų atpažinęs.

Šiais laikais Erico priklausomybės kur kas mažiau kenkia sveikatai. Vienas didžiausių pomėgių — brangūs automobiliai, nors E.Claptonas ir prisipažįsta nelabai mokantis su jais elgtis. Pavyzdžiui, pernai jis nusipirko specialų „Ferrari“ modelį, kuriame sumontuoti legendinio automobilio „Ferrari Enzo“ žibintai.

Muzikanto turtas vertinamas daugiau nei 500 milijonų litų. Jam priklauso keletas namų abiejose Atlanto pusėse, buvusi „Formulės-1“ vadovo Bernie Ecclestono jachta, holdingo kompanija ir 50 procentų drabužių įmonės „Cordings Piccadilly“ akcijų — jas Ericas įsigijo gelbėdamas mėgstamiausius siuvėjus nuo bankroto.

Prireiks grynųjų? Ne problema. Ericas turi vieną kitą kolekciją. Pernai aukcione Ženevoje parduotas Erico turėtas retas platininis „Patek Philippe“ laikrodis — už jį pirkėjas iš Azijos paklojo per 10 milijonų litų. Vėliau Londone už maždaug 90 milijonų litų buvo parduotas Gerhardo Richterio paveikslas iš Erico kolekcijos. Tokių mielų smulkmenų, kalbama, Erico palėpėje netrūksta.

Laisvalaikiu jis mėgsta žvejoti, yra aistringas medžiotojas, popiet eina pogulio. Vakarą baigia malda. Žodžiu, gyvena įprastą 68-erių vyro gyvenimą. Ir užsimena, kad po poros metų nustos gastroliuoti, nes jam tiesiog atsibodo stovėti eilėse oro uostuose.

Galbūt tai pirmas ir paskutinis kartas, kai Ericas viešės Lietuvoje.

O tuos vakarus, kai su savo grupe pakyla į sceną, daugiau nei dviem valandoms vėl virsta žvėrimi, kurio gitara lakstantys pirštai sukelia ekstazę, o prikimęs balsas pasakoja istorijas, nuo kurių nepavargstama. Kai kurių dalykų negali pakeisti nei raukšlės veide, nei praėjęs noras krėsti kvailystes.

Pageidavimai — kuklūs

■ Nors E.Claptonas yra viena ryškiausių muzikos pasaulio žvaigždžių, jo vadybininkų atsiųstas pageidavimų sąrašas telpa į kelis puslapius — tai neįprastai mažai.

■ Maistą, kuris bus patiektas užkulisiuose, dainininko komandoje esantys padėjėjai pirks vietos parduotuvėse. Arenoje bus įrengtas nedidelis valgomasis.

■ Persirengimo kambariuose turės būti paprasti baldai ir šviestuvai. „Jei įmanoma, Erico kambaryje reikėtų pastatyti nedidelį šaldytuvą“, — ne reikalaujama, o tarsi prašoma koncerto rengėjų.

■ Vienas įdomesnių pageidavimų — kad rankšluosčiai būtų išskalbti, o ne ką tik nupirkti ir išpakuoti.

■ Kaip į Lietuvą iš Vokietijos, kurioje koncertuos birželio 2-ąją, atvyks muzikantas ir jo grupė, kol kas nežinoma — gali būti, kad jis atvažiuos autobusu su miegamosiomis vietomis.

■ Taip pat nežinomas viešbutis, kurį užsisakė muzikantai. Tik užsimenama, kad E.Claptonas gyvens bene brangiausiuose apartamentuose Vilniuje.

■ Į Lietuvą E.Claptonas atvyks su žymių muzikantų grupe, kurioje groja ir garsus britų dainininkas Paulas Carrackas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.